17.06. Onneksi olkoon: Urho | Palaute
Mikael Agricolan kirkko

SenioriFoorumin toimintakausi käynnistyy jälleen 13.9.

Tuomiokirkkoseurakunta

11.09.2017, 09:00 /  päivitetty 06.09.2017, 19:08


Tuomiokirkkoseurakunnan ja Kansan Raamattuseuran järjestämä SenioriFoorum kokoontuu tänä syksynä ensimmäisen kerran keskiviikkona 13.9. klo 13.00. Kahvit tarjotaan ja kuulumiset vaihdetaan kello 11.30 alkaen
Agricolan kirkon kryptassa, Tehtaankatu 23.

SenioriFoorum kokoaa keskimäärin 350 aktiivista eläkeläistä keskiviikkoisin Agricolan kirkon kryptaan. Usein sali käy liian pieneksi, ja silloin koko joukko siirtyy luennolle kirkkosaliin.

Tulevana syksynä senioreille löytyy kosolti kiinnostavia aiheita ja puhujia, joita osallistujat itse ovat saaneet ehdottaa. Ideoista ei ole pulaa. Niitä kerätään kryptan aulassa olevaan laatikkoon. Moni ehdotus päätyy ohjelmaan sellaisenaan.

- Olemme pyrkineet ajankohtaisiin ja erityyppisiin luentoaiheisiin. Teemat ovat siis elämän eri alueilta, mistä ihmiset tuntuvat pitävän, kertoo seniorirovasti Ensio Klemi.

Pelaako muisti, putoanko portailta?

Syksyn ensimmäisillä luennoilla keskitytään ikääntyviä ihmisiä askarruttaviin terveysongelmiin. Joka kolmas yli 65-vuotias ja joka toinen yli 85-vuotias kaatuu ainakin kerran vuodessa. Kaatumisalttius lisääntyy liikkumiskyvyn heiketessä ja hoivan tarpeen kasvaessa. Moni miettii, mitä voi itse tehdä pysyäkseen paremmin pystyssä. FT Saija Karinkanta UKK-instituutista kertoo kaatumisen vaaratekijöistä ja ennaltaehkäisystä keskiviikkona 13.9.

Miltä tuntuu, kun puoliso kysyy ensimmäisen kerran, kuka minä olen tai kun itse en enää muista, mihin autoni parkkeerasin? Voiko elintapoihin vaikuttamalla ehkäistä muistin heikkenemistä? Aiheesta luennoi 20.9. neurologian erikoislääkäri Kati Juva, muistisairauksiin perehtynyt dosentti, joka on tehnyt tutkimusta taudin esiintyvyydestä ja riskitekijöistä.

Myöhemmin syksyllä käsitellään uskonnon roolia yhteiskunnassa. Islamin haasteesta puhuu kansliapäällikkö Päivi Nerg. Suurlähettiläs, SPR:n puheenjohtaja Pertti Torstila pohtii luennollaan, mikä on Suomen vastuu maailman hädästä, kun sodat ja nälkä ajavat pakolaiset etsimään turvapaikkaa maailmassa ja meillä. Luterilaisuuden juurille palaa TT Kari Kuula aiheellaan Lutherin parhaat löydöt. Helsingin tulevalta piispalta Teemu Laajasalolta kysytään Tarvitaanko uutta uskonpuhdistusta. Syksyn tarkempi ohjelma löytyy Kansan Raamattuseuran nettisivuilta.

Reissulle lähdetään kerran kuukaudessa

SenioriFoorumin toiminnan ydin muodostuu yhdessäolosta, luentotilaisuuksista ja retkistä. Agricolan kirkolta lähdetään reissuun kulttuuritapahtumiin ja -kohteisiin eri puolille maata, joskus myös meren yli Tallinnaan. Tänä syksynä matkataan muun muassa Mustion kartanoon ja Kouvolan teatteriin katsomaan Satumaa-esitystä sekä Tampereen Oopperan juhlagaalaan. Matkanjohtajina toimivat Ensio Klemi ja Tellervo Lankinen.

Seniorirovastit Klemi ja Matti Amnell pyrkivät toiminnassa ystävällisyyteen ja myös uusien tulijoiden huomioimiseen. Flunssien yleistyessä foorumilla on kuitenkin luovuttu kättelemisestä.

- Toivomme, että tulijat oppivat tuntemaan ainakin kaksi pappia Helsingissä, joiden luokse voi tulla keskustelemaan SenioriFoorumilla, Ensio Klemi toteaa.

SenioriFoorum kokoontuu kevät- ja syyslukukauden aikana keskiviikkoisin kello 13–14.15. Ohjelmaan sisältyy myös musiikkia, yhteislaulua, rukous ja päivän sana. Kahvit tarjotaan ja kuulumiset vaihdetaan kello 11.30 alkaen. 25 vapaaehtoista toimii erilaisissa järjestely- ja tarjoilutehtävissä. Tuomiokirkkoseurakunnan ja Kansan Raamattuseuran järjestämä SenioriFoorum kokoontuu Agricolan kirkon kryptassa, Tehtaankatu 23. Syksyllä alkaa 11. toimintavuosi.

Lisätietoa: http://www.kansanraamattuseura.fi/sinulle/toiminta/elamanvaiheissa/senioreille/seniorifoorum/helsinki