19.05. Onneksi olkoon: Emilia, Emma, Emmi, Milla, Milja, Milka, Mila, Amalia | Palaute
Matteuksenkirkko

Matteus Skriba 2022 - Anmäl dig HÄR! 3-31.10

27.09.2021, 15:03 /  päivitetty 06.10.2021, 10:57
Under det år då du fyller 15 år (eller senare) har du möjlighet att få konfirmandundervisning och bli konfirmerad. Konfirmandtiden, eller skriban, finns till för att du skall lära känna den kristna tron - oberoende om du är döpt eller inte, om du hör till kyrkan eller inte.


LÄNKEN FINNS LÄNGST NER PÅ SIDAN!
Händer med sångblad i handen mot sandbakgrund

Under det år då du fyller 15 år (eller senare) har du möjlighet att få konfirmandundervisning och bli konfirmerad. Konfirmandtiden, eller skriban, finns till för att du skall lära känna den kristna tron - oberoende om du är döpt eller inte, om du hör till kyrkan eller inte. Vi diskuterar livets stora frågor och lär oss mer om vad kyrkans tro och lära innebär. Undervisningen är samtalsbetonad, med fokus på kreativitet och mångfald. När du har tagit del av undervisningen kan du bli konfirmerad och därmed vuxen medlem i församlingen. För att kunna bli fadder till ett barn som döps eller för att kunna kandidera i församlingsval behöver du vara konfirmerad. För att kunna gifta dig i kyrkan behöver du ha genomgått skriban.


SKRIBAALTERNATIVEN 2022

Matteus Sportlovsläger i Åre, Sverige
Läger: 19-26.2.2022
Skribaweekend på Lekis 20-22.5.2022
Startdag: lö 29.1.2022
Konfirmation: lö 28.5.2022

Matteus Lekis 1, Sommarläger på Lekholmen
Läger: 7-15.6.2022
Skribaweekend på Lekis 26-28.8.2022
Startdag: lö 12.3.2022 i Matteuskyrkan

Matteus Lekis 2, Sommarläger på Lekholmen
Läger: 22-30.7.2022
Skribaweekend på Lekis 26-28.8.2022
Startdag: lö 26.3.2022 i Matteuskyrkan

Matteus Lekis 3, Sommarläger på Lekholmen
Läger: 28.7-5.8.2022
Skribaweekend på Lekis 26-28.8.2022
Startdag: lö 12.3.2022 i Matteuskyrkan

Matteus Lekis 4, Sommarläger på Lekholmen
Läger: 2-10.8.2022
Skribaweekend på Lekis 26-28.8.2022
Startdag: lö 26.3.2022 i Matteuskyrkan

Utklädd person med en vattenpistol ser busig ut

Konfirmationerna för sommarlägren hålls lördag 3.9 och lördag 10.9 i Matteuskyrkan.

I sommar kommer våra läger delvis att överlappa varann, så kolla datumen noggrant.

Skriban börjar för Sportisen del med en startdag i januari och avslutas med konfirmation i maj.

För Lekis lägren börjar skriban med en startdag i mars och konfirmationerna sker i september.

Du går i skriban endast en gång - vi hoppas därför att du väljer att prioritera skriban och kommer på de samlingar vi har. Vi önskar att du redan nu planerar ditt program så att du inte har några turneringar, tävlingar, konsertbesök, fester och liknande när du är på läger.


MATTEUS STADSSKRIBA

Stadsskriban är ett alternativ för dej som av olika anledningar inte kan eller vill vara med på ett läger. Stadsskriban samlas vardagskvällar (ibland söndag förmiddag) under vårterminen. Den som vill är välkommen att delta i ungdoms- och skribaweekenden på Lekholmen 20-22.5.2022.

Startdag: lö 29.1 i Matteuskyrkan, tillsammans med Sportisen.

Konfirmation: lö 28.5 i Matteuskyrkan, tillsammans med Sportisen.


MATTEUS PRIVATSKRIBA

Om du helst läser på egen hand och diskuterar det lästa med en vuxenledare (live eller via chat), så är privatskriban något för dig. Du får läsa lite i en bok och se lite filmer för att kunna besvara frågor. Konfirmationen kan ske tillsammans med någon grupp eller enskilt.


Flicka som åker slalom med Matteus ungdoms huppare.
SPORTLOVSLÄGER I ÅRE, SVERIGE

För dej som

• vill kombinera sport och skriba, nöje med nytta

• gärna åker slalom, snowboard eller åker längdskidor

• redan nu vet att din sommar är fullbokad och det är troligt att du ska på turneringar, konserter släktkalas, språkresor, andra läger el.dyl.

Vi åker iväg med hyrd buss på lördageftermiddag den 19.2, tar nattbåten över från Åbo till Stockholm och kommer till Åre på söndagkväll. Vi är i backarna sö-fre och varvar skidåkning med undervisning.

Dagarna blir ganska tuffa men garanterat händelserika. Hemåt startar vi på fredag kväll, kör hela natten ner till Stockholm och tar dagsfärjan över till Åbo. Hemma i Helsingfors är vi på lördagkväll 26.2 ca kl. 23. Vi har hytter på färjan under båda resorna. Vi bor på en lägergård ca 15 km från Åre. Lägergården har 2-6 personers rum, samlingsrum, duschar och bastu. Vi får varje dag morgonmål, middag och kvällsmål på lägergården, dessutom finns det möjlighet att få med ett lunchpaket till backen. Samtidigt med detta skribaläger ordnar vi också ett ungdomsläger. Vi åker alla med samma buss och bor på samma lägergård. En del av programmet är gemensamt och en del skilt.


SOMMARLÄGER PÅ LEKHOLMEN

Sommarens skribaläger hålls på Lekholmen, som ligger 2 sjömil utanför Nordsjö. Lekholmen är de svenska församlingarnas egen sommarö. Lekholmen är inte en traditionell lägergård utan en öppen holme, vilket innebär att konfirmerade ungdomar kan komma till holmen som dagsgäster eller som holmbor. Omgivningen är fantastisk, stämningen trevlig och logementen en aning primitiva. Vi har olika slags arbetspass, i små och stora grupper. Vi ordnar också en besöksdag, då släkt och vänner har möjlighet att komma och hälsa på. Vi bor i stugor med 2-6 pers/rum. Rummen har våningssängar, ett bord och enstaka hyllor. I varje hus finns ett samlingsrum. Toaletterna finns i en skild byggnad mitt på holmen. Duscharna finns i bastubyggnaden. Under fritiden kan man ligga på beachen, ro, simma, spela fotboll, volleyboll, badminton m.m.


KOSTNADER

Många ungdomar som leker i vatten, med matteus ungdoms logo.

För skriftskolan uppbär vi en deltagaravgift. Vårdnadshavaren får ett meddelande till sin epost ca 2 månader före lägret att avgiften kan betalas via nätbanken. Avgiften får dock inte bli ett hinder för någon att delta. Församlingen kan efter anhållan bevilja ett begränsat antal personer nedsatt avgift. Kontakta Tonja Weckström i god tid, senast i mars (december för Sportisen), för en blankett för anhållan.

SPORTLOV

Sportlovskriban kostar 590€. I priset ingår resan, logi och maten i Åre, lunch på resan upp till Åre, samt middag på hemvägen på båten. Var och en betalar själv sitt sportande (liftkort kostar ca 150€ med grupprabatt), samt möjlig skiduthyrning. Skribaweekenden ingår i deltagaravgiften.

LEKIS

Avgiften för lägren på Lekis är 250€. I priset ingår kost och logi för lägerveckan, transporterna till och från Lekis samt mat eller fika under skribaträffarna. Skribaweekenden ingår i deltagaravgiften.

STADSSKRIBA OCH PRIVATSKRIBA

Stadsskriban är kostnadsfri. För privatskriban uppbär vi en materialavgift på 20€. Skribaweekenden är frivillig och kostar 50€.


ANMÄLAN

Anmälningen görs via nätet på www.helsingforsforsamlingar.fi/matteus inom oktober. Anmälningslänken öppnas 3 oktober. Fyll i anmälningsformuläret med omsorg senast den 31 oktober 2021. OBS! De anmälningar som kommit in efter den 31 oktober 2021 beaktas i andra hand. I mitten av november får du veta vilket skribaalternativ du blivit antagen till. Församlingens medlemmar (som anmäler sig i tid) garanteras en plats på något läger. Vi strävar efter att även bereda plats åt övriga som vill med. Vid frågor kontaktar du någon i ungdomsteamet.


Anmäl dig här!


Vid tekniska problem med anmälan kan du ringa 09-2340 2477 under följande tider:

må-ti 4-5.10 kl. 9-12 on-fr 6-8.10 kl. 12-14.30. Tyvärr endast på finska.Kontaktuppgifter

Tonja Weckström (svarar endast måndagar)
tonja.weckstrom@evl.fi
0503803988

Patricia Högnabba
patricia.hognabba@evl.fi
0504089010

Daniel Jakobsson (svenska/engelska)
daniel.jakobsson@evl.fi
0503800710