22.06. Onneksi olkoon: Paula, Pauliina, Liina | Palaute
Malmin seurakunta

Sydämen ääni -musiikkimessu Viikin kirkosta Yle radio 1:ssä su klo 10

Malmin seurakunta

05.05.2021, 13:22 /  päivitetty 05.05.2021, 13:32
Liity mukaan sunnuntain jumalanpalvelukseen tällä kertaa Yle radio 1:ssä su klo 10. Emme lähetä tänä pyhänä lainkaan Facebookissa live striimiä. Kokoonnutaan sen sijaan upeaan musiikkimessuun radioiden ääreen!
Malmin seurakunta

Musiikkimessun musiikin, liturgian ja saarnan toteuttavat yhdessä kanttori Mari Torri-Tuominen, maailman suurimman nykysirkuksen Cirque du Soleilin solistina työskennellyt muusikko Camilla Bäckman sekä pastorit Tuomas Meurman ja Elsa Sihvola. Saarnassa ovat mukana myös pukinmäkeläinen Sanelma Ruokonen ja viikkiläinen Ritva Erkama. Puheen ja laulun lisäksi messun äänimaisemassa soivat muun muassa viulu, sello, piano, kitara ja urut.

- Mietimme messua rakentaessa mm. miten siihen voisi liittyä, osallistua vaikkapa kävelylenkillä kuunnellen, ja kokea siinä ollessaan yhteyttä toisiin ja Jumalaan, pastori Tuomas Meurman kertoo.

Sydämen ääni -messua suunniteltiin vähän toisesta näkökulmasta kuin jumalanpalvelusta usein suunnitellaan.

Erilaisten roolitusten, kuten liturgin, saarnaajan, kanttorin roolien sijaan Musiikkimessun työryhmä lähestyi messua yhteisenä tekemisenä, jakamisena.

- Koko messun viettäminen on yksi palvelutehtävä, jonka me jaamme. Koronarajoitukset korostavat radiojumalanpalveluksen erityispiirteitä - suurempi seurakunta ei voi kokoontua yhteen samaan paikkaan, vaan se kokoontuu radion ja Yle Areenan kautta etäyhteisönä, Meurman pohtii.

Yhdessä vaeltaminen tausta-ajatuksena

Toukokuun 9. päivä, viides sunnuntai pääsiäisestä, on nimetty kirkkokäsikirjassa Rukoussunnuntaiksi.

- Yhdessä vaeltaminen, kulkeminen on kantava tausta-ajatus musiikkijumalanpalvelusta tehdessämme. Messu on meille pala kirkon yhteistä matkaa, kulkuetta, joka jatkuu yli paikan ja ajan rajojen, työryhmän jäsenet kuvaavat.

Rukoussunnuntain latinankielinen nimi Rogate, joka on suomeksi ”anokaa, rukoilkaa”.

- Tämä alkoi puhutella meitä: Kokonainen sunnuntai ja päivä ja pyhä yhdessä viettäen, rukoillen! Tuo Rogate-nimitys on lähtöisin muinaisista, keväisistä rukouskulkueista 300-luvulta lähtien Roomasta. Miten voimaannuttava ajatus: lähden liikkeelle, sykkeeseen ja rytmiin - rukoillen askelin ja sydämen lyönnein. Pysähdyn; lähteelle, lähimmäisen luo, ihmisen luo. Jatkamme matkaa - rukoillen, kanttori Mari Torri-Tuominen kuvaa.

Musiikkimessu tallennetaan toukokuun alussa Viikin kirkossa.

- Avaa radio ja tahdita kulkusi äitien ja isien askeliin, kutsuvat messun tekijät.

Sydämen ääni -musiikkimessu on osa Yle Radio1:n ja Kirkon viestinnän yhteistä radiojumalanpalvelusten kehittämishanketta. Musiikkimessu on kuunneltavissa Yle Areenassa lähetysajankohdan jälkeen.

Teksti: Elina Vaittinen

Kuva: Kirkon viestintä