25.09. Onneksi olkoon: Kullervo | Palaute
Malmin seurakunta

Mitä kuuluu? -työpaja: Malmilla ideoitiin rohkeasti joulunaikaa – "Meiltä jokaiselta täytyy löytyä uskallusta kokeilla jotain uutta"

Malmin seurakunta

01.10.2019, 11:40 /  päivitetty 04.12.2019, 16:29
Keskusteluissa nostettiin esiin nuoret, vanhukset ja yksinäiset. Pajassa ehdotettiin muun muassa, että seurakunta voisi haastaa ihmisiä kutsumaan yksinäisiä omaan joulupöytäänsä syömään ja automiehet voisivat autolla viedä vanhuksia ja liikuntarajoitteisia joulunajan tapahtumiin.
Kuvassa juliste, johon on kirjoitettu käsin tussilla erilaisia joulunajan ideoita.

Malmin kirkossa järjestetyssä Mitä kuuluu Malmi? -työpajassa keskusteltiin keskiviikkona 25. syyskuuta siitä, mikä malmilaisen elämässä on merkityksellistä, mikä ilahduttaa, mikä huolestuttaa ja mitä Malmin seurakunta voisi tehdä joulunaikaan yhdessä malmilaisten kanssa.

– Lähimmäisenrakkaus on se tunne, jota haluan vahvistaa Malmin seurakunnan alueella, sillä se palvelee meitä kaikkia, pajan vetänyt koillis-helsinkiläinen järjestökouluttaja Salla Saarinen sanoi. Hänen mukaansa kirkolla on suuri arvokeskustelijan rooli Suomessa.

Työpajaan osallistui seurakuntalaisten lisäksi paikallisia yrittäjiä ja toimijoita, jotka esittelivät omaa toimintaansa. Keskustelun perusteella Malmin seurakunnalla on potentiaalia tehdä tiiviistä yhteistyötä seurakunnan alueen muiden toimijoiden kanssa.

Alueen nuorista kannettiin erityistä huolta. Keskustelussa nostettiin esiin, että nuoret voivat kokea elämässään paineita tai voivat perheissään muuten huonosti ja yksinäiset nuoret voivat kärsiä vanhemman kaipuusta. Lisäksi keskustelijat kantoivat huolta siitä, että osa alueen nuorista on tekemisissä huumeiden kanssa.

Nuorista keskustelemiseen käytettiin työpajassa aikaa. Yhtenä ideana nousi keskusteluissa ajatus nuorten uudenvuodenbileistä alueen kirkoissa. Uutenavuotena voitaisiin yrittää saada lapsiperheitä kokoon ampumaan tai katsomaan raketteja. Keskustelussa ehdotettiin, että kirkon kellotornista voisi myös ampua raketteja pimeään yöhön. Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailuiden yhteydessä järjestettävä kisakatsomo olisi myös nuoria houkuttelevaa ja keräisi heitä kokoon.

– Nuorten kanssa oleminen, jutteleminen ja heidän kanssaan yhdessä tekeminen on tärkeää, osallistujat sanoivat.

Jouluna huomioidaan kaikki

Lisäksi yksinäisyys ja yksinäisten ihmisten löytäminen nousivat keskusteluissa esiin. Seurakunta voisi haastaa ihmisiä kutsumaan yksinäisen omaan joulupöytäänsä syömään tai ylijääneestä jouluruoasta voitaisiin loihtia joulun jälkipäivinä hävikkiruokapitopöytä.

Osallistujat ehdottivat, että vanhuksia tai liikuntaesteisiä kuljetettaisiin vapaaehtoisten miesten toimesta autolla joulutapahtumiin tai omille asioilleen. Heitä voitaisiin myös käydä jatkossakin tervehtimässä kotonaan tai kutsua kotiinsa. Tästä toivottiin kehittyvän säännöllinen tapa.

Ala-Malmin toria olisi kiva elävöittää joulukuusella ja luistinrataakin toivottiin torille. Isät ja lapset laskemassa pulkkamäkeä olisi myös hauskaa ajanvietettä joulunaikaan. Pulkkamäkeä voitaisiin koristaa vaikka valotaideteoksella.

– Mitä enemmän toimimme yhdessä ja opimme tuntemaan uusia ihmisiä, sitä mukavammaksi alue tulee. Kun ihminen on saatu aktivoitua, hän pyytää lisää porukkaa mukaan, osallistujat sanoivat.

– Meiltä jokaiselta täytyy löytyä uskallusta kokeilla jotain uutta, Salla Saarinen päätti.

Jatkoon menevistä joulunajan ideoista äänestetään myöhemmin syksyllä.

Työpaja järjestettiin osana Malmin seurakunnan palvelumuotoiluprojektia, jonka tarkoituksena on lisätä ymmärrystä seurakunnan alueella asuvien ja toimivien työikäisten ihmisten elämästä ja toiveista. Mitä kuuluu? -työpajoja on järjestetty syyskuun aikana myös Tapulissa ja Viikissä. Työpajoissa on haluttu erityisesti kuulla heitä, joita ei kirkolla muuten näy.

Seurakunnan työntekijät ovat viime kesänä kulkeneet kaduilla ja tehneet miltei sata palvelumuotoiluhaastattelua, joissa alustavasti selvitettiin aluelaisten ajatuksia kirkosta, seurakunnasta sekä omasta ja seurakunnan joulusta.