30.11. Onneksi olkoon: Antti, Antero, Atte | Palaute
Malmin seurakunta

Lasten pyhäinpäivä sai kaupunkilaiset liikkeelle

05.11.2020, 18:21 /  päivitetty 05.11.2020, 19:48
Malmin seurakunnan ensimmäistä kertaa järjestämä lasten pyhäinpäivä -tapahtuma sai kaupunkilaiset liikkeelle. Malmin hautausmaan vieressä sijaitsevalle Latokartanon torille saapui miltei tuhat vierasta hämärtyvään iltaan.
Kuvia Lasten pyhäinpäivästä

Hautausmaa on paikka, jossa myös lapsella on lupa olla ja ihmetellä. Siksi Malmin seurakunnan Lasten pyhäinpäivä -tapahtumassa haluttiin luoda elämyksellinen paikka, jossa lapsi voi luontevasti pohtia kuoleman ja elämän kysymyksiä yhdessä aikuisen ja halutessa myös seurakunnan ammattilaisten kanssa. Katso Lasten pyhäinpäivän kuvagalleria tästä

Pyhäinpäivän hämärtyvässä illassa Latokartanon torille ja sen läheisyyteen jalkautuneet enkelit jakoivat yli 700 heijastinta, enkeliteltalla juotiin 500 pillimehua ja alueella liikkui 30 pantakauluksistaan helposti tunnistettavaa pappia, diakonia ja kasvatuksen työntekijää, jotka tarjosivat pop up -keskusteluapua.

Kuva: Mika Savolainen

Latokartanon torilla esiintyivät vuorovedoin sekä tulitaiteilijat että muusikot. Belenos Group Art -ryhmän tulishow muuttui sitä vaikuttavammaksi, mitä pimeämmäksi ilta kävi. Kaartin soittokunnan lyömäsoittimin vahvistettu vaskikvintetti sai monen pienen osallistujan ihmettelemään muun muassa tuuban suurta kokoa. Samaan aikaan partiolippukunta Viikin Vesikot paistoi vierailijoille 350 lohtuvohvelia.

”Ei toi varmaan oo ihan oikee enkeli”

Viikin ja Malmin hautausmaan yhdistävät alikulkutunnelit oli valaistu tunnelmallisiksi valon ja varjon käytäviksi, joiden välietapilla kymmenet kynttilälyhdyt toivat valoa pimeyden keskelle. Hautausmaan puolella vierailijoita odotti enkelipolku, jossa seurakunnan kasvatuksen ammattilaiset kohtasivat kävijöitä erilaisten tehtävärastien yhteydessä.

Suunnistamisen helpottamiseksi lapsivieraille jaettiin enkelipolun karttoja.

Kun enkelipolulla oli etsinyt hautausmaan eläimiä, tehnyt enkelin seurassa voimaposeerauksia ja etsinyt pimeästä kimaltelevia asioita, kulku johdatti enkeliteltalle. Siellä nuoret hautuumaavieraat saattoivat muun muassa piirtää enkelin hänelle, jota kaipaa. Illan pimeydessä kaikasikin: ”Mulla on ikävä Juliusta!”, ”Lenni, ketä sulla on tänään ikävä?”

Enkeliteltalla perheille oli halutessa tarjolla myös sekä keskusteluapua että materiaalia aiheesta, miten puhua kuolemasta lapsen kanssa.

Myös MTV Uutiset Live kysyi aiheesta pastori Rosa Kostamolta. Lähetyksen näet tästä linkistä - Miten puhua lapselle kuolemasta? – pappi antaa vinkkejä kuoleman käsittelyyn

Enkelilteltalta monen perheen matka jatkui läheisten haudoille tai viemään kynttilää muualle haudattujen muistelupaikalle.


Nuorisotalon diskoon vai hautausmaalle?

Seurakunnan saaman palautteen myötä voi palata vielä lokakuun viimeisen illan tunnelmiin:


"Tapahtuma oli lämminhenkinen ja rento"

”Osallistuimme Lasten pyhäinpäivä -tapahtumaan kahden lapsen (4 v ja 8 v) kanssa, tulishow oli upea ja kiinnosti lapsia kovasti, enkelikartat kelpasi molemmille ja rastit tarjosivat mielekästä puuhaa sekä 4- että 8-vuotiaalle.Kaikin puolin tapahtuma oli todella lämminhenkinen ja rento, kannattaa ehdottomasti järjestää uudelleen!Kiitos ihanasta tapahtumasta!”Satu Lehtonen

"Disco vai enkelipolku?"

”Tänä iltana oli vaihtoehtoina nuorisotalon disco tai hautausmaan enkelipolku. Oi ihan jännää pilkkopimeällä hautausmaalla, jossa paloi tuhannet kynttilät #pyhäinpäivä #kynttilät #enkeli” Piritta Laiho Instagramissa

Kuvakaappaus Instagram-päivityksestä, jossa mosaiikinomaisesti neljä kuvaa pyhäinpäivän tapahtumasta.
Kuvat Pirita Laiho.


"Enkeli kohtasi minut ja lapset kiireettömästi"

"Olin lauantaina 2- ja 6-vuotiaiden poikieni kanssa lasten pyhäinpäivän tapahtumassa, ja haluan kertoa, että koin tapahtuman erittäin onnistuneeksi ja koskettavaksi. On erinomaista, että oli tarjolla tapahtuma myös niille perheille, jotka viettivät mieluummin pyhäinpäivää kuin halloweeniä.

Saavuimme torille kuuntelemaan klo 17.30 vaskikvintetin musiikkiesitystä, ja liikutuin aivan, kun luoksemme tuli heijastimia jakava enkeli, joka kohtasi minut ja lapset kiireettömästi ja kertoi heijastimen sanoman. Tuliesityksen käynnistyminen kirkonkellojen soitolla oli vaikuttavaa, ja itse esityksestä olimme tietysti haltioituneita.

Enkelipolun tehtävät olivat 6-vuotiaalle mieluisia, ja teksti pyhäinpäivän vietosta pohjusti keskustelua oman suvun edesmenneistä ja johdatti luontevasti kynttilän sytyttämiseen isoisovanhempien haudalla.

Sydämelliset kiitokseni tapahtumasta! Toivon, että kiitokseni kulkeutuvat tapahtuman järjestäneille. Toivottavasti tapahtuma saa jatkoa tulevina vuosina."Nina Paasonen


"Hyvin veditte! KIITOS!"

”Olen itse lähtökohtaisesti skeptinen seurakunnan järjestämiä tilaisuuksia kohtaan, koska resurssit ovat talkootasoa, eikä suunnittelu/tekijäporraskaan usein ole tapahtuma ammattilaisia.

Nyt kuitenkin kokemani tilaisuus oli HIENO! Ohjelma oli juuri sopivan helposti lähestyttävää: Tulishow oli tarpeeksi pitkä ja eksoottinen lapsille, torvimusiikki laadukasta ja enkelipolun touhut taskulamppujen kanssa osui meidän pojille erittäin jees. Monessa kohtaa oli detaljeja mietitty (tai ainakin sain sellaisen kokemuksen).

Koimme positiivisen, rennon ja hyvällä tavalla mukaanottavan pyhäinpäivä-tapahtuman. Tällaista seurakunnan järkkäämä perhetapahtuma pitäis olla. Iloinen ja helposti mukaan ottava yhdessäolo yhdistää seurakuntaa paremmin kuin uskoisi. Myös tällaisessa voi vahvasti kokea pyhää.

Hyvin veditte! KIITOS.”Perheenisä


"Ihan uskomattoman hienoa, että järjestitte tapahtuman"

Kiitos ihan mahtavasta Pyhäinpäiväillasta Malmin hautausmaalla. Kävimme ihmettelemässä ensin tulishown ja sen jälkeen kävelimme hautausmaalla bongaamassa enkeleitä, juomassa kahvia ja pillimehua. Veimme myös kynttilän muistopaikalle. Tapahtuma oli perheellemme tärkeä ja ihan uskomattoman hienoa, että järjestitte sen.

Olen päättänyt tänä syksynä kiittää kaikesta siitä, mikä tekee minut onnelliseksi ja iloiseksi. Ja kiitos, te olette ilahduttaneet meidän perhettä paljon.

Valoa syksyyn ja ihanaa tulevaa talvea.

Terveisin

Erika


Lasten pyhäinpäivä uutismediassa

MTV3 Kymmenen uutiset

YLE Uutiset klo 20.30 (kohdasta 15:35)Lasten pyhäinpäivän kartta

Kuvitus: Maria Sann, Enkelihahmot: Johanna Norblad /Lastenkirkko- Graafinen suunnittelu: Anu Merenlahti

Lasten pyhäinpäivä Mlamin hautrausmaalla. Karttakuva. Kuvitettu.