08.04. Onneksi olkoon: Suoma, Suometar | Palaute | På svenska | In English

Malmin seurakunta

Kirkolle työpäivän jälkeen valmiiseen pöytään

11.03.2020, 10:47 /  päivitetty 11.03.2020, 11:45
Helpotusta arkeen ja taatusti ruokaseuraa. Näitä tarjoavat herkullisen ruuan lisäksi kirkkojen iltaruokailut. Käy pöytään!

Siltamäen iltaruokailussa lapset leikkivät, kun vanhemmat ruokailevat ja eläkeläiset vaihtavat kuulumisia. Kaikki toivotetaan tervetulleiksi.

Malmin seurakunnassa työskentelevä projektipappi Sami Kivelä kuvaa Siltamäkeä asuinalueeksi, jolla on useita kerroksia:

– Osa asukkaista on asunut täällä aina, ja heillä on vahva siltamäkeläinen identiteetti. Sitten on paljon lapsiperheitä, jotka ovat muuttaneet alueelle vastikään, ja opiskelijoita, jotka asuvat opiskelija-asunnoissa. Seurakunta yrittää tavoittaa kaikkia heitä ja vahvistaa alueen yhteisöllisyyttä.

Siltamäen iltaruokailu on yksi yhteisöllisyyden vahvistajista. Seurakuntakodille voi tulla syömään kasviskeittoa keskiviikkoisin kello 17. Lapsiperheitä varten avoinna on myös leikkihuone.

– Täällä on paljon vakiintunutta toimintaa vanhuksille ja lapsille, mutta vähemmän nuorille aikuisille, kertoo seurakuntaneuvoston jäsen ja vapaaehtoinen Kirsti Latva.

– Mietimme, millaisia asioita työssä käyvät aikuiset voisivat kaivata. Tuli mieleen, että eikö olisi mukavaa, jos voisi kerran viikossa tulla työpäivän jälkeen valmiiseen pöytään syömään ja hengähtämään.

Iltaruokailu oli lähtökohtaisesti suunnattu pienten lasten vanhemmille, mutta sen löysivät nopeasti myös alueen eläkeläiset. Keiton lomassa vaihdetaan kuulumisia, tutustutaan uusiin ihmisiin ja puhutaan elämästä. Myös ostoskeskuksen yrittäjät ovat löytäneet ruokailun.

– Iltaruokailu on tuonut erilaisia ihmisiä hienosti yhteen, Latva iloitsee.

– Eläkeläiset katsovat mielellään lasten perään, kun vanhemmat ruokailevat.

Latvan mukaan seurakuntakodilla vallitsee ihmisläheinen henki, joka näkyy ystävyyssuhteiden muodostumisena ja talkoohenkisenä apuna.

– Meidän toimintamme tähtää siihen, ettei kukaan jäisi yksin. Ja tällä tavalla ihmiset oppivat tuntemaan omia naapureitaan.

Kivelä toivoisi iltaruokailun tavoittavan myös paikallisia opiskelijoita.

– Olen mainostanut iltaruokaa opiskelijoiden kanavissa, ja se onkin herättänyt varovaista kiinnostusta. Osanotto on kuitenkin ollut toistaiseksi vähäistä, ehkä kirkon toiminta koetaan vieraaksi. Meille ovat kuitenkin kaikki lämpimästi tervetulleita, Kivelä muistuttaa.