22.10. Onneksi olkoon: Anja, Anita, Anniina, Anitta, Anette | Palaute
Malmin seurakunta

Heikki Arikan ja Jarno Limnéllin ”Kymmenen teesiä selviytymisestä” -sarja käynnistyy Yle radio 1:ssä – Sauli Niinistö ensimmäinen vieras

Malmin seurakunta

18.05.2020, 10:49 /  päivitetty 25.05.2020, 11:35
Malmin kirkkoherra Heikki Arikka aloittaa oman ohjelmasarjan Ylessä yhdessä kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéllin kanssa. Kaksikko esittelee kesän aikana kymmenen teesiä selviytymisestä poikkeusolojen Suomessa.
Jarno Limnéll ja Heikki Arikka

Yle radio 1:ssä käynnistyy 27.5. klo 12.10 uusi keskustelusarja nimeltään Kymmenen teesiä selviytymisestä. Ensimmäisessä jaksossa vieraana on tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja teesinä on luottamus.

Ohjelmassa keskustellaan siitä, mitä ymmärretään luottamuksella niin henkilökohtaisella kuin yhteiskunnallisellakin tasolla. Mistä luottamus syntyy? Mitä kävi eurooppalaisten keskinäiselle luottamukselle, kun kriisi iskeytyi Italiaan? Entä onko tasavallan presidentin itsensä helppo luottaa ihmisiin?

Ohjelman luotsit, Heikki Arikka ja Jarno Limnéll tekevät elämänsä ensimmäistä kertaa radiota, mutta vieraiksi he ovat saaneet maan kärkivaikuttajia.

Kesän mittaan tavataan muun muassa kirjailija Jari Tervo, psykoterapeutti Maaret Kallio, alivaltiosihteeri Päivi Nerg ja piispa Eero Huovinen.

”Idea ohjelmaan lähti Jarnolta, jonka kanssa olemme tunteneet jo 30 vuotta. Olimme molemmat havahtuneet siihen, että keskusteluilmapiiri oli Suomessa kärjistynyt, puheet koventuneet ja kohtaamattomuus lisääntynyt. Jarno ehdotti, että tehtäisiin sarja, jossa keskusteltaisiin vaikeistakin teemoista rakentavalla otteella ja muotoiltaisiin kymmenen teesiä eli väittämää siitä, minkä varaan yhteistä hyvää voidaan yhteiskunnassamme rakentaa uudella vuosikymmenellä”, Arikka kertoo.

Sitten löi koronakriisi päälle, ja sarja alkoi tuntua entistä ajankohtaisemmalta. Miten Suomi ja maailma voidaan nyt jälleenrakentaa? Miten käsittelemme yhteiskunnalliset ja sosiaaliset haasteet, joita koronaepidemian seuraukset ovat tuoneet elämäämme? Minkälaisiin arvoihin voimme tukeutua ja turvautua, kun elämän perusrakenteita koetellaan? Sarjaa päätettiin tarjota Yleen, joka kiinnostui siitä välittömästi.

Rakentavasti eri mieltä

”Emme ole toimittajia, vaan ohjelmassa keskustelijoina. Vieras on toki pääosassa, me Jarnon kanssa mukana omina persooninamme, osittain ammattimmekin kautta”, Arikka kertoo. Limnéll on Suomen tunnetuimpia turvallisuusasiantuntijoita, sotatieteiden tohtori ja VTM. Arikka taas on kirkkoherra, joka on palvellut sotilaspappina Libanonissa ja Afganistanissa. Hän on ollut myös aiemmin mukana valtakunnan puoluepolitiikassa.

Ihan heti ei tule mieleen toista Ylen keskusteluohjelmaa, jota olisi ollut luotsaamassa kirkkoherra. Arikasta on tärkeää, että kirkko osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun.

”Kirkon pitäisi olla arvokeskustelussa vahvemmin mukana. Meillä on paljon petrattavaa siinä, että oppisimme kirkkona osallistumaan rakentavammin yhteiskunnalliseen keskusteluun. Toisen ihmisen kuuntelu on taitolaji. Kuunteleminen viestii siitä, että kunnioittaa toista. Kaikesta ei tarvitse olla samaa mieltä. Mutta tekisi todella hyvää, jos oppisimme olemaan rakentavasti eri mieltä,” Arikka miettii.

Sarjan tuottajana on Ville Talola ja Lahna Pöytään Oy.

”Osa keskusteluista on jouduttu tekemään poikkeusolojen vuoksi etäyhteyksin, laadun siitä kuitenkaan kärsimättä. On ilahduttavaa, että vieraat ovat lähteneet tähän niin auliisti mukaan. Se kertoo siitä, että sarjassa puhutaan isoista, oikeista ja tärkeistä teemoista”, Talola sanoo.

Yle radio 1: Kymmenen teesiä selviytymisestä, keskiviikkoisin klo 12.10, alk. 27.5.