27.09. Onneksi olkoon: Vesa | Palaute
Malmin seurakunta

Rauhallista keskustelua arvoista

Malmin seurakunta

15.03.2017, 13:43 /  päivitetty 16.03.2017, 09:36

Ensimmäisessä Malmin seurakunnan arvojen ilta -keskustelutilaisuudessa oli vieraana opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ja Espoon piispa Tapio Luoma.

Tiistai-iltana hieman yli sata ihmistä oli kokoontunut Malmin kirkkosaliin uuteen Arvojen ilta -keskustelutilaisuuteen. Kirkkoherra Heikki Arikka haastatteli vieraita ja kyseli heiltä monia arvoihin liittyviä asioita.

Kummallakin vieraalla oli mukavia muistoja Malmin kirkosta. Tapio Luoma asui kirkon lähellä opintojensa aikana, kun hänen vaimonsa oli töissä Malmin seurakunnassa. Yksi Luoman lapsista on kastettu Malmin kirkossa. Grahn-Laasonen osallistui puolestaan kirkkoherra Arikan virkaanasettamismessuun.

Arvojen illan aluksi vieraat puhuivat nuorten tilanteesta. Grahn-Laasonen kertoi, että toisilla nuorilla menee paremmin kuin aiemmin, toiset ovat näköalattomia. Ministerin mielestä aikuisten tehtävä olisi neuvoa nuoria, miten selvitä epävarmuudesta. Luoma piti hyvänä sitä, miten kirkko tavoittaa monet nuoret rippikouluiässä.

Grahn-Laasonen piti tärkeänä sitä, että lasten eriarvoistumiseen puututaan jo silloin, kun lapset ovat pieniä. Tärkeä rooli on varhaiskasvatuksella. Päivähoidon ja koulun lisäksi tarvitaan myös kirkon ja järjestöjen tukea, Grahn-Laasonen muistutti.

Kirkon rooli on Grahn-Laasosen mielestä tärkeä ja monipuolinen. Kirkko toimii yhteiskunnan peilinä varsinkin silloin, kun kirkko muistuttaa asunnottomien ja leipäjonosta ruokansa hakevien tilanteesta. Kirkolla on tärkeä rooli palveluiden täydentäjänä. Hänen mielestään kirkko tuo myös lohtua, rauhaa ja toivoa ihmisten elämään.

Piispa Tapio Luoma pitää kirkkoa yhtenä paikkana, jossa olla yhteydessä toisten ihmisten kanssa. Hän näki, että keskustelua, demokratiaa ja kokouksia tarvitaan nykyaikana lisää. Silloin erimieliset ihmiset voisivat olla paremmin tekemisissä toistensa kanssa. Näin on mahdollista päästä yhdessä eteenpäin.

Puheenvuorojen välissä oli mahdollista kuunnella laulaja, pastori Sini Ikävalkon musiikkia. Hän lauloi yhteensä viisi kappaletta, joissa pureuduttiin ihmisten välisiin suhteisiin.