28.09. Onneksi olkoon: Arja, Lenni | Palaute
Malmin seurakunta

Hoosianna kaikui kirkoissa ensimmäisenä adventtisunnuntaina

Malmin seurakunta

25.11.2019, 09:54 /  päivitetty 02.12.2019, 15:36
Brinnande ljus i en ljusstake framför ett gammalt fönster.

Adventin aika valmistaa meitä jouluun, Vapahtajan syntymäjuhlaan. Neljänä adventtisunnuntaina on tapana sytyttää kynttilöitä, joiden valo symboloi joulun lähestymistä. Sana adventti tulee latinankielisestä sanonnasta adventus Domini, Herran tuleminen.

Keskiajan lopulle tultaessa läntisessä kristikunnassa vakiintui käytäntö, jonka mukaan uusi kirkkovuosi alkaa ensimmäisestä adventtisunnuntaista.

Kuvassa lapsikuorossa laulavia lapsia.

Ensimmäinen adventtisunnuntai on yksi vuoden suosituimmista kirkkopyhistä. Silloin kirkoissa lauletaan tuttu virsi numero yksi, Hoosianna! Huudahdus on alunperin rukous "oi auta, pelasta!", josta muotoutui jo juutalaisessa perinteessä ennen Jeesusta yleinen juhlahuuto ja riemunilmaus.

Adventti ja palmusunnuntai kertovat samasta tapahtumasta, pelastajan eli Messiaan odotuksesta. Juutalaisille kyse oli kuninkaasta, jonka odotettiin vapauttavan kansansa vieraiden valtojen alaisuudesta. Kun Jeesus ratsasti Jerusalemiin, häntä tervehdittiin Hoosianna-huudoin ja heittelemällä palmunoksia tielle. Uuden testamentin tekstit muistuttavat, että Jeesus saapui hiljaisena ja nöyränä. Me tiedämme jo adventtina, ettei Jeesuksen tie johtanut maalliseen valtaan.

Lähde: Suomen evankelis-luterilainen kirkko

Toisen, kolmannen ja neljännen adventin messut

Täältä löydät tulevat adventtimessut.

Joulukonsertteja, joulumyyjäisiä ja tonttupuuhia

Joulukuussa kirkot täyttyvät joulumusiikista, seimiasetelmista ja riisipuuron tuoksusta. Tiedossa on monenlaista tonttupuuhaa ja jouluaskartelua!

Katso lähikirkkosi tulevat joulutapahtumat täältä.

Rakenna joulupuu -keräys on alkanut!

Lahjoita hyvää mieltä yksinäiselle tai heikommassa taloudellisessa tilanteessa olevalle lähimmäiselle seurakunnan alueella. Keräämme diakonian kautta jaettavaksi lahjakortteja eri-ikäisille. Lahjakortteja voi tuoda toisen adventtisunnuntain messuun sunnuntaina 8.12. tai Malmin kirkkoherranvirastoon maanantaihin 9.12. mennessä. Sen jälkeen tuodut lahjakortit toimitetaan perille joulun jälkeen.

Lue lisää Rakenna joulupuu -keräyksestä täältä.