19.09. Onneksi olkoon: Reija | Palaute
Malmin seurakunta

Kommentti: Asioita, joita ei aina tule ajatelleeksi

Malmin seurakunta

23.09.2019, 13:05 /  päivitetty 14.10.2019, 10:37
Sulkakynä

Malmin seurakunnan järjestämä Mitä kuuluu mies? -työpaja Viikin kirkolla oli mielenkiintoinen ja jollain tapaa intiimi kokemus. Me miehet olimme järjestäytyneet istumaan rinkiin, jossa saimme pohtia erikseen ja yhdessä, milloin on toiminut arvojensa mukaan, mikä tekee miehen onnelliseksi ja mitkä ovat elämän perimmäisiä kysymyksiä miehen näkövinkkelistä tarkasteltuna. Tämä tehtävä oli samalla hyvää itsetutkiskelua ja tutustumista itseensä: kuka minä olen, mitä minä ajattelen ja millaista elämää elän?

Arvot, niin mitkä? Tätä kysyivät monet miehet saadessaan tehtävänannon kuvailla viimeisintä tilannetta, jossa on onnistunut toimimaan arvojensa mukaisesti. Kysymys oli vaikea ja miehet hämmästelivät kysymyksen laajuutta. Jokainen meistä ehkä elää arvojensa mukaista elämää joka päivä, mutta ei tule vain ajatelleeksi sitä.

Osa ei osannut vastata arvokysymykseen. Apuja kyseltiin jopa kirkkoherra Heikki Arikalta.

– Arvot ovat itselle tärkeitä, toimimmeko niille uskollisesti, Arikka avasi tehtävänantoa.

Kysymykseen siitä, milloin miehet ovat viimeksi olleet onnellisia, ajatuksia syntyi jo kivuttomammin, vaikka arvot ja onnellisuus liippaavatkin toisiaan. Onnellisuuden yksi määritelmä on se, että elää arvojensa mukaista elämää.

Kun miehet saivat pienemmissä ryhmissä selailtavakseen toistensa anonyymeja vastauksia, kukin kolmesta ryhmästä muodosti aineistolle yhteisen nimittäjän. Näin syntyivät onni, aika ja lauma. Mies haluaa olla tärkeä ja tyytyväinen arjessa, lauman ympärilleen sekä antaa ja ottaa aikaa.

Mutta miten onnellisuuteen, ajan jakamiseen ja lauman muodostamiseen pyritään ja mitä haasteita näihin pyrkimisessä on? Miten seurakunta voisi auttaa miehiä näiden osa-alueiden kanssa? Tämän kysymyksen suhteen ei saatu vielä selviä vastauksia, mutta ainakin miehen ajatusmaailman syövereihin ja sisimpään oli tutustuttu porukassa oikein urakalla. Myös miesten ajatukset kirkosta olivat arvokkaita, ja vaikka kokemukset olivatkin osaltaan subjektiivisia, moni voi ne varmasti allekirjoittaa.

Jo kesäkuun ja syyskuun välillä Viikin ja Pihlajamäen alueella tehdyistä haastatteluista kävi ilmi, että miehet toivovat enemmän käytännön hyötyä kirkolta. Hengelliset asiat eivät kaikkiin uppoa, kaikki eivät ole uskonnollisia. Yksi haastateltava miesvastaaja kertoi monien kehuvan kirkon ulkonäköä, mutta sisälle tulemiseen on korkea kynnys. Ajatellaan, että kirkko yrittää myös ”käännyttää” tai ”saada tuntemaan syyllisyyttä.” Haastateltavat näyttivät vihreää valoa kirkon uusille kokeiluille. Esimerkiksi Malmin seurakunnan tekemää jalkautuvaa työtä ja keskusteluja ihmisten kanssa pidettiin positiivisena.

Työpaja eteni kokonaisuudessaan hyvässä hengessä ja kaikki olivat rentoutunein sekä avoimin mielin tekemässä löydöksiä. Asioita pohdittiin vakavasti ja tosissaan, mutta sopivasti äijämäisellä huumorilla höystettynä. Keskustelua miesten kanssa on syytä jatkaa – vaikka sitten saunanlauteilla – ja kehittää lisää keinoja miesten ymmärtämiseksi ja tavoittamiseksi.

Kirjoittaja on Malmin seurakunnan viestinnän asiantuntijana syyskuun alussa aloittanut ja työpajaan osallistunut Ari Minadis.

Lue myös verkkojuttu Mitä kuuluu mies? -työpajasta.