11.08. Onneksi olkoon: Sanna, Susanna, Sanni, Susanne | Palaute
Malmin seurakunta

Vaivaton ja juhlallinen kastepäivä

Malmin seurakunta

08.05.2017, 14:38 /  päivitetty 10.05.2017, 11:17

Viime sunnuntaina muutamissa Helsingin ja Vantaan kirkoissa
järjestettiin Kastepäivä. Viikin kirkossa kasteen sai kuusi pientä lasta.

Viisikymmentä ristiäisvierasta saapui valoisaan Viikin kirkkoon kastemaljan ympärille. Pastorit Petri Jukanen ja Sari Hakuri kokosivat vanhemmat, kummit ja vauvat kastemaljan viereen. "Jokainen lapsi kasvattaa vanhempiaan vähintään yhtä paljon, kun vanhemmat yrittävät kasvattaa häntä", Jukanen kertoo alkupuheessaan. Seuraavaksi jokainen kastettava saa ristinmerkin otsaansa ja rintaansa omalla vuorollaan. Lasten evankeliumin, kaste- ja lähetyskäskyn, puheen ja uskontunnustuksen jälkeen on vuorossa kaste. Hakuria vähän jännitti etukäteen, miten hän muistaa kaikkien lasten nimet. Muutamilla kastettavien lasten vanhemmilla sisaruksilla oli tärkeä tehtävä: he saivat pyyhkiä oman sisaruksensa pään. Kasteen lopuksi Hakuri piti vielä puheen sisaruksille: "voitte opettaa pikkusisarillenne, miten kädet laitetaan ristiin ja rukoillaan".

Kasteen jälkeen valokuvaaja Jani Laukkanen otti kuvia kaikista kasteperheistä yhdessä ja erikseen. Seurakuntayhtymä tarjosi kastekahvit ja täytekakut kaikille vieraille. Kahvipöydässä Leonoren äiti Jenni Brahmsson oli helpottunut: "Tuntui juhlavalta, kun vieraita oli näin paljon", hän kertoo. Hänellä on jo kokemusta neljän lapsen ristiäisten järjestämisestä ja tämä oli ehdottomasti helpoin tilaisuus. Heidän piti vain ehtiä Malmilta Viikkiin tarpeeksi ajoissa.

Nuorin kastettava oli kolme viikkoa vanha Lumikki. Hän nukkui, kun lähes parikymmentä läheistä istuivat kahvipöydässä. Viikin Martat huolehtivat, että vierailla oli tarpeeksi kahvia kupeissaan. He olivat keittäneet kahvit ja vastasivat muutenkin tarjoiluista.