09.08. Onneksi olkoon: Erja, Eira | Palaute
Malmin kirkko

Kirkkoherran pääsiäistervehdys: "Älä pelkää" on ikiaikainen viesti – ettei ole mitään hätää

Malmin seurakunta

18.04.2019, 13:47 /  päivitetty 18.04.2019, 14:32
Älä pelkää ja kirkkoherra Heikki Arikka

Ei ole mitään hätää

"Älä pelkää" on viesti, joka toistuu Raamatussa yli 350 kertaa. Jeesuksen syntyessä enkeli ilmestyi kedolla laumaansa vartioinneille paimenille ja sanoi, ettei tarvitse pelätä. Sama sanoma kaikuu myös pääsiäisenä. Kun naiset tulivat Jeesuksen tyhjälle haudalle, enkeli kääntyi naisten puoleen ja sanoi: "Älkää te pelätkö. Minä tiedän, että te etsitte ristiinnaulittua Jeesusta. Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista, niin kuin itse sanoi."

Pelko voi musertaa ja lamauttaa. Minä pelkäsin silloin, kun jouduin keskelle mellakkaa työskennellessäni rauhanturvaajana Libanonissa. Tuijotin kiväärin piippua parin senttimetrin päästä. Lopulta minua tähdännyt teini-ikäinen poika laski aseensa, ja hymyilimme arasti toisillemme. Olen pelännyt monta kertaa elämässäni. Elämä on kuljettanut erilaisiin tilanteisiin. Nykyään pelkään eniten sitä, että omille lapsilleni tapahtuisi jotain pahaa.

Näemme liian usein toisissamme eroavaisuuksia yhteisten piirteiden sijaan. Se on pelottavaa. Olemme kaikki ihmisiä ja mittaamattoman arvokkaita riippumatta kulttuurisesta taustasta, ihon väristä, seksuaalisesta suuntautumisesta tai mielipiteistä. Olemme jokainen myös teoillamme ja sanoillamme vastuussa siitä, että rakennamme ilon, emmekä pelon ilmapiiriä.

Uutistulvan keskellä ja päivän lehtiä lukiessa saattaa tuntua siltä, että elämme jatkuvassa vaarassa. Tilastollisesti katsottuna Suomi on kuitenkin turvallisempi maa kuin koskaan aiemmin. Pidetään turvallisuudesta huolta, pidetään toinen toisistamme huolta, pidetään ympäristöstä huolta. Ollaan rohkeita ja pidetään kiinni hyvästä.

Kristinusko tuo pelkojen keskelle toivon. Älä pelkää on meille annettu ikiaikainen viesti. Saamme elää rohkein ja luottavaisin mielin. Edes kuolema, jota usein pidetään pahimpana mahdollisena tapahtumana, ei ole kaiken loppu. Pääsiäisen ihme lupaa meille iankaikkisen elämän. Siitä olen saanut toivoa epävarmuuden hetkillä. Meillä ei ole mitään hätää.

Siunattua pääsiäistä!

Heikki Arikka

Malmin seurakunnan kirkkoherra

Kirjoitus on julkaistu Malmin seurakunnan Älä pelkää -lehdessä huhtikuussa 2019. Lue lehti täältä.