28.05. Onneksi olkoon: Alma | Palaute

Malmin kirkko

Kiirastorstain jumalanpalvelus Malmin kirkosta to 9.4. 2020 klo 18 – katso lähetys täältä

Malmin seurakunta

09.04.2020, 09:20
Kiirastorstaina muistetaan Jeesuksen viimeistä ateriaa ja ehtoollisen asettamista, ennen kuin hänet vangittiin ja vietiin tuomittavaksi
Kiirastorstain jumalanpalvelus -teksti liilalla pohjalla.

Kiirastorstaina muistetaan Jeesuksen viimeistä ateriaa ja ehtoollisen asettamista, ennen kuin hänet vangittiin ja vietiin tuomittavaksi.

Kiirastorstaina kirkon alttari riisutaan ja puetaan mustiin, opetuslasten kynttilät sammutetaan, palamaan jää vain Kristuksen kynttilä. Musiikkina kuullaan muun muassa Käy Yrttitarhasta polku –virsi sekä Pyhä ja puhdas vapahtaja –kappale.

Tämä pyhäpäivä on yksi suosituimmista kirkossakäyntipäivistä Suomessa. Tänä vuonna seurakunta on kuitenkin koolla vain Internetin välityksellä. Malmin kirkon kiirastorstain videokirkosta vastaavat pastori Anni Punkka, nuorisotyönohjaaja Asko Lintumäki sekä musiikista Mirkka Paajanen.

Joh. 13 1-15:

Pääsiäisjuhla oli jo tulossa, ja Jeesus tiesi, että oli tullut se hetki, jolloin hänen oli määrä siirtyä tästä maailmasta Isän luo. Hän oli rakastanut omiaan, jotka olivat tässä maailmassa, ja hän osoitti heille täydellistä rakkautta loppuun asti.

He olivat kokoontuneet aterialle, ja Paholainen oli jo pannut Juudaksen, Simon Iskariotin pojan, sydämeen ajatuksen, että tämä kavaltaisi Jeesuksen. Jeesus tiesi, että Isä oli antanut kaiken hänen valtaansa ja että hän oli tullut Jumalan luota ja oli nyt palaamassa hänen luokseen. Niinpä hän nousi aterialta, riisui viittansa ja kietoi vyötäisilleen pellavaliinan. Sitten hän kaatoi vettä pesuastiaan, rupesi pesemään opetuslasten jalkoja ja kuivasi ne vyötäisillään olevalla liinalla.

Kun Jeesus tuli Simon Pietarin kohdalle, tämä sanoi: »Herra, sinäkö peset minun jalkani?» Jeesus vastasi: »Tätä, minkä nyt teen, sinä et vielä käsitä, mutta myöhemmin sinä sen ymmärrät.» Pietari sanoi hänelle: »Sinä et ikinä saa pestä minun jalkojani!» Jeesus vastasi: »Jos minä en pese sinua, ei sinulla ole sijaa minun luonani.» Silloin Simon Pietari sanoi: »Herra, älä pese vain jalkojani, pese myös kädet ja pää.» Tähän Jeesus vastasi: »Se, joka on kylpenyt, ei tarvitse pesua, hän on jo puhdas. Ja te olette puhtaita, ette kuitenkaan kaikki.»

Jeesus tiesi, kuka hänet kavaltaisi, ja siksi hän sanoi, etteivät he kaikki olleet puhtaita. Pestyään heidän jalkansa Jeesus puki viitan ylleen ja asettui taas aterialle. Hän sanoi heille: »Ymmärrättekö te, mitä teille tein? Te puhuttelette minua opettajaksi ja herraksi, ja oikein teette: sehän minä olen. Jos nyt minä, teidän herranne ja opettajanne, olen pessyt teidän jalkanne, tulee myös teidän pestä toistenne jalat. Minä annoin teille esimerkin, jotta tekisitte saman minkä minä tein teille.