25.09. Onneksi olkoon: Kullervo | Palaute
Malmin hautausmaa

Kunnostustyömaa hautausmaan korttelissa 12

Malmin hautausmaa

28.04.2021, 12:07 /  päivitetty 02.06.2021, 11:48
Työt alkavat 3.5.2021, eli heti vapun jälkeen. Kunnostus tehdään kahdessa osassa tämän ja ensikesän aikana. Ensin kunnostetaan ajoväylän ja Eugen Schaumanin muistomerkin puoleinen puoliympyrä. Työt aloitetaan alimmasta tukimuurista ja edetään ylöspäin. Korttelin hautojen omaisille on lähetetty kunnostuksesta tiedote.
historiakartta, Malmi kortteli 12

Pengermuurien korjauksessa tavoitteena on palauttaa kortteliin alkuperäistä ilmettä 1950-luvulta. Kunnostuksessa muurin väliin kasvaneet pensaat poistetaan ja muurin kunnostuksen jälkeen istutetaan havukasvit sektoreittain, kuten alkuperäisessä suunnitelmassa on. Muurit korjataan mahdollisimman pitkälti alkuperäisen ilmeen mukaisena ja olemassa olevilla kivillä.

Malmin hautausmaan kortteli 12 on otettu käyttöön 17.6.1951. Korttelissa on 156 arkkuhautaa. Korttelin suunnittelijasta ei ole varmaa tietoa. Historiatiedon mukaan ”amfiteatterimainen pyöriö” olisi rakennettu vanhaan hiekkakuoppaan. Hauta-alueet on jaettu sektoreiksi ja sektorien välissä on suunnitelmassa ja alkuperäisessä toteutuksessakin ollut muotoon leikatut havukasvit säännöllisissä riveissä. Myöhemmin kasvit ovat kasvaneet liian isoiksi ja ne on poistettu.

Korttelissa kiertää kolme ympyrän mallista kiveyspengertä / matalaa tukimuuria hautarivien 1, 2 ja 3 takana. Kiveyksien taakse on istutettu pensaita, hanhikkia ja angervoa. Pensaiden juuret ovat kasvaneet syvälle muurien kivien väliin. Muurien ja pensaiden takana on hiekkakäytävät, joita pitkin ajetaan myös koneilla. Käytävät ovat vuosien saatossa painuneet ja muurit hiukan ”antaneet myöden”. 1950-luvulla hautausmaalla ei juurikaan ole ollut koneita, joten käytävien ja muurin suunnittelussa ei ole otettu huomioon koneiden painoa.

Muistomerkit siirretään korttelin laitamännikköön ja asennetaan takaisin paikoilleen hautausmaan toimesta heti kuin se työmaan puolesta on mahdollista. Haudalla olevat kasvit ja koriste-esineet siirretään kiven mukana ja palautetaan myöhemmin paikoilleen haudalle.

Aiemmasta tiedosta poiketen, korttelissa korjataan kesän 2021 aikana kaksi alinta puolikaarta ajoväylän puoleisesta reunasta, sekä niiden yläpuoliset kulkuväylät. Työt korttelissa päättyvät tämän kauden osalta juhannuksen tienoolla.

Pengerkaarissa käytetyt kivet paljastuivat korjaustöiden aikana käytöstä poistetuiksi hautakiviksi. Tämä tieto tuli korjaajille ja hautausmaan väelle yllätyksenä. Kivet ovat säilyneet lähes ehjinä kaikki vuodet ja ne asennetaan takaisin paikoilleen osaksi pengermuuria.