07.04. Onneksi olkoon: Allan, Ahvo | Palaute | På svenska | In English

Malmin hautausmaa

Kesällä Malmin hautausmaalla: Kuolleiden kirja -kävelyjä hautausmaapapin kanssa

06.05.2019, 15:53 /  päivitetty 16.05.2019, 10:10

Malmin hautausmaalla on jo toistamiseen kesäaikaan tavattavissa arkipäivisin pappi. Tulevana kesänä hautausmaapappi Kai Sadinmaa järjestää Malmin hautausmaalla myös Kuolleiden kirja -kävelyjä.

Kävelyt perustuvat Kai Sadinmaan kirjoittamaan ja kesällä julkaistavaan kirjaan Kuolleiden kirja – Eli kuinka kävelin Suomen suurimman hautausmaan halki ja opin kaiken elämästä, hautaamisesta, rakkaudenkaipuusta ja puista. Kunkin kierroksen aiheet ja kohteet tarkentuvat myöhemmin.

Kuolleiden kirja -kävelyitä on joka keskiviikko alkaen 15.5. ja jatkuen syyskuulle (ei viikoilla 30 ja 31). Kävelyille kokoonnutaan klo 18 hautausmaakappelin edessä. Kierrokselle otetaan rajoitettu määrä henkilöitä. Ilmoittautumiset sähköpostitse: kai.sadinmaa@evl.fi

Mahdollisuus on myös räätälöityihin kävelyihin sovittuina aikoina eri ryhmille. Kävelyt sopivat hyvin esimerkiksi työpaikkojen virkistäytymisretkeksi. Hautausmaan ravintolassa voi ruokailla tai mukaan voi ottaa omat eväät.

Malmin hautausmaalla järjestetään myös Hautausmaa elää! -tapahtumaviikko 19.8.–25.8. Ohjelmassa on ohjattuja kävelyjä, konsertteja, ulkoilmaelokuvanäytös Auringonnousu (F.W. Murnau) Yrjänä Sauros -duon säestämänä, Kari Hotakaisen kirjoittama Kantaja-näytelmä ja Sadinmaan Malmin hautausmaalle sijoittuvan Kuolleiden kirja -teoksen julkistamistilaisuus. Sadinmaan kanssa keskustelemassa on kirjailija Pirkko Saisio. Viikon aikataulu julkaistaan myöhemmin.

"Rukoilen, että kohtaan niitä ihmisiä, jotka sitä tarvitsevat"

Vuosi sitten ajatus hautausmaapapista syntyi Malmin kirkkoherra Heikki Arikalle, kun hän pysähtyi miettimään, missä ihmiset liikkuvat. Arikka tuli siihen tulokseen, että kesällä ihmiset liikkuvat hautausmailla.

– Meillä on sairaala-, oppilaitos- ja vankilapappeja, mutta ei pappia siellä, missä ihmiset käyvät muistelemassa läheisiään, Arikka pohti.

Mystikoksikin itseään kutsuva hautausmaapappi Kai Sadinmaa kuljeskelee hautausmaa-alueella ja on kenen tahansa juttuseuraa kaipaavan käytettävissä – oli kyseessä sitten hautausmaan puistotyöntekijä tai haudalle kukkia laittamaan tullut omainen.

– Keskustelua syntyy säästä ja arkisista asioista. Joskus joku muistelee, että läheisen kuolemasta on nyt 15 vuotta, kertoo Sadinmaa Kirkko ja kaupungin viimekesäisessä haastattelussa.

Sadinmaa kertoi viime kesänä käyttävänsä työkalunaan rukoushelmiä ja rukoilevansa kävellessään. Mitä hautausmaalla hiljaa kulkeva pappi Jumalalta pyytää?

– Ainakin sitä, että kohtaan niitä ihmisiä, jotka sitä tarvitsevat, Sadinmaa vastaa.

Malmin hautausmaa, kuvaaja Paula Niemelä
Malmin hautausmaa. Kuva: Paula Niemelä

Hautausmaalla kulkemisesta syntyi kirja

Kuolleiden kirja – Eli kuinka kävelin Suomen suurimman hautausmaan halki ja opin kaiken elämästä, hautaamisesta, rakkaudenkaipuusta ja puista. Kai Sadinmaa 2019.

Tietokirjailija, pappi Kai Sadinmaa vie lukijan matkalle ihmisyyden ytimeen kävelemällä läpi Malmin hautausmaan ja selvittämällä sinne haudattujen ihmisten sytyttävät elämäntarinat. Miksi esimerkiksi Tauno Palon ja Ansa Ikosen elämät päättyivät lopulta niin eri tavoin? Mitä tapahtui Abloy-lukon keksijä, Emil Henrikssonin, haudalle? Entä kuka muistaa Monsieur Mossen meikkimaailman ”Rembrandtin” tai Marokon Kauhun? Entä mistä nousi aseistakieltäytyjien Arndt Pekurisen ja Aarne Selinheimon kuolemaa uhmaava vakaumuksellisuus rauhan puolesta?

Yksilöiden tarinoiden kautta Sadinmaa kertoo suurista kysymyksistä: mihin ihminen, etenkin suomalainen, elämässään pyrkii, mikä häntä ajaa eteenpäin? Millainen on unohdettu köyhien lasten hautakortteli, johon tietokirja päätyy?

Kuolleiden kirja kertoo myös hautaamisesta: mitä krematorion työntekijä tekee, miten hauta kaivetaan ja millaisia hautauskulttuureja on muualla maailmassa ja historiassa? Entä millaisia ovatkaan hautuumaan puut, pensaat ja kukat?

Kuolleiden kirja ei ole kirja vain yhdestä hautausmaasta. Se kertoo oivaltavasti yhden hautuumaan kautta elämästä aina ja kaikkialla.