07.12. Onneksi olkoon: Sampsa | Palaute
Lauttasaaren seurakunta

Yhteisvastuukeräys 2021 Lauttasaaressa

Lauttasaaren seurakunta

08.02.2021, 13:13
Iäkäs nainen nojaa käsiinsä

Tämä talvi on ollut Lauttasaaressakin erilainen koko maailmaa koskettavan koronapandemian takia. Odotamme ja toivomme vahvasti paluuta takaisin normaalimpaan. Erityisesti tässä ajassa toivo on tärkeätä.

Toivon vahvistamiseen kuuluu myös se, että pidetään huolta heistä, ketkä erityisesti ovat avun tarpeessa. Yhteisvastuukeräys antaa tähän mahdollisuuden. Seurakunnan kevätesitteen mukana seurakuntalaistemme koteihin postitetun kirjeen kautta on mahdollistettu Suomen suurimman kansalaiskeräyksen toteutus Lauttasaaressa. Näin toimimalla olemme saaneet paljon aikaiseksi.

Sinä, minä ja muut lauttasaarelaiset annoimme viime vuonna Yhteisvastuukeräykseen 12 668,85€ eli 0,97€/seurakunnan jäsen (koko Suomessa keräys tuotti 1.995.818€). Tuimme tuolloin maailman tärkeimmän työn tekijöitä – äitejä ja isiä – Suomessa ja maailman katastrofialueilla.

Tämän vuoden yhteisvastuukeräys kohdistuu heihin, jotka ovat koronavuoden aikana joutuneet eristäytymään kaikkein eniten. Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräyksen tuotolla autetaan taloudellisissa vaikeuksissa olevia ikäihmisiä niin Suomessa kuin kehittyvien maiden kriisialueilla.

Elämässä tulee eteen sairauksia, työttömyyttä ja yllättäviä elämänkäänteitä. Sairauskierre apteekkilaskuineen saattaa suistaa velkakierteeseen. Vähävaraiset vanhukset ovat usein tilanteessa, jossa vaikeudet kasaantuvat. Köyhyys aiheuttaa helposti terveydellisiä ongelmia, sosiaalista eristäytymistä, yksinäisyyttä ja esimerkiksi digisyrjäytymistä.

Eläkeiän köyhyyteen voi olla monta syytä; työelämän ulkopuolelle jääminen, kotiäitiys, työkyvyttömyys, pitkäaikaistyöttömyys, pienipalkkaisuus, sairaudet – tai näiden kaikkien yhdistelmä. Suomessa 40 prosenttia eläkeläisistä saa eläkettä alle 1 250 euroa kuukaudessa. Karua on, että suurin yksittäinen seurakuntien ruoka-avun asiakasryhmä ovat vähävaraiset vanhukset.

Kirkon diakoniatyöntekijöiden kokemuksien mukaan ikääntyneet turvautuvat apuun vasta siinä vaiheessa, kun tilanne on mennyt jo todella huonoksi. Iäkkäät kanssaihmiset ovat sitä sukupolvea, jotka ovat toteutuneet pärjäämään, vaikka edellytykset siihen olisivat vähäiset.

Kaukana tarve on vieläkin suurempi kuin meillä. Yhteisvastuukeräys näkee tärkeäksi tukea avun tarpeessa olevia niin Suomessa kuin maailmalla. Kun Yhteisvastuukeräys perustettiin 50-luvun vaihteessa, sen kautta autettiin sodasta kärsineitä suomalaisia. Hyvinvoinnin vahvistuessa Suomessa tietoisuus maailman hädästä kasvoi. Maailman katastrofialueilla Yhteisvastuukeräyksen 2021 tuotolla tuetaan arvokkaan vanhuuden mahdollistamista auttamalla katastrofien, konfliktien ja luonnonmullistusten aiheuttamissa hätätilanteissa hauraimpia yhteisöjä, vanhuksia ja perheitä.

Osa yhteisvastuuvaroista käytetään äkillisten katastrofien kriisiapuun, kuten esimerkiksi taannoisen Beirutin sataman räjähdyksen uhreille ohjattiin välitöntä apua. Valtaosa yhteisvastuuvaroista käytetään pitkävaikutteiseen kehitysyhteistyöhön kunkin maan paikallisten toimijoiden kumppanuudessa. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.

Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa. Jokaisesta lahjoitetusta eurosta noin 80 senttiä käytetään avustustyöhön ja loput keräyksen vaikuttamistoimintaan, viestintään, varainhankintaan sekä keräyksen yleishallintoon.

Apua tarvitaan lähellä ja kaukana. Kiitos, kun olet mukana kantamassa yhteisvastuuta. Osallistuessasi yhteisvastuuseen liitä maksuun viitenumero 308281. Näin lahjoitus rekisteröityy meidän lauttasaarelaisten osalta tehdyksi.

Lahjoitus on mahdollista tehdä myös MobilePay numeron kautta. Sovellutuksessa päätät itse lahjoittamasi summan, joka menee suoraan ja vaivattomasti perille. Lauttasaaren MobilePay numero on 16401.

Yhteisvastuulahjoitus onnistuu myös seurakuntamme nettilahjoitussivu kautta osoitteessa yhteisvastuu.fi/lauttasaari

Kiitos, kun olet mukana auttamassa!

Siunattua kevättä,

LAUTTASAAREN SEURAKUNTA