26.09. Onneksi olkoon: Kuisma | Palaute
Lauttasaaren kirkko

Lauttasaaren kirkon kanttori Marjukka Andersson jää eläkkeelle

Seurakunnat

13.06.2019, 12:53 /  päivitetty 14.06.2019, 09:31
Lauttasaaren seurakunnan kanttori Marjukka Andersson jää eläkkeelle kolmenkymmenenneljän vuoden pituisen työsuhteen jälkeen. Kirjoittanut: Helmi Kärki, viestinnän kesätyöntekijä.

Lauttasaaren seurakunnan pitkäaikainen kanttori Marjukka Andersson jää eläkkeelle yli neljänkymmenen vuoden pituisen työuran jälkeen. Hän on toiminut Lauttasaaren kirkon kanttorina kolmenkymmenenneljän vuoden ajan. Eläkkeelle jäävää kanttoria haastatteli seurakunnan viestinnän kesätyöntekijä Helmi Kärki.

Andersson on toiminut Lauttasaaren seurakunnan kanttorina vuodesta 1985 asti. Ura on ollut pitkä ja monivaiheinen. Anderssonille on jäänyt mieleen paljon hyviä hetkiä ja hauskoja muistoja. Lämmöllä hän muistelee erityisesti sitä, kuinka Lauttasaariseura myönsi hänelle seuran kunniamitalin ansiokkaasta kirkkomuusikon työstä saarella. Andersson on myös ensimmäinen naiskanttori, jolle on myönnetty musiikkineuvoksen arvonimi.

Yksi hauska muisto, joka on jäänyt vahvasti hänen mieleensä, liittyy ensimmäisiin työpäiviin ja siihen, miten hänet perehdytettiin uuteen työhön. Tämä muisto on huvittava siksi, että perehdyttämistä ei käytännössä ollut lainkaan. ”Tässä on Marjukka sulle avaimet, tässä on kirkko ja tässä on urut”, sanottiin Anderssonille, ja hänen ensimmäisen Lauttasaaren messunsa valmistelu alkoi. Edellinen kanttori oli jo muuttanut pois Helsingistä, joten Andersson sai perehtyä uuteen työhönsä itse. Kertomansa mukaan tällainen sopi hänelle ihan hyvin. Hän uskoo kuitenkin, että perehdyttäminen hoidetaan nykyisin paremmin.

Musiikki on ollut Anderssonille tuttua jo pienestä pitäen. Lapsena hän soitti pianoa, mutta ei olisi uskonut päätyvänsä muusikon ammattiin. Urut veivät hänet täysillä mukanaan noin 15-vuotiaana, kun hän yksin kotona oleskellessaan laittoi isänsä levykokoelmasta Bachin urkumusiikkilevyn soimaan. Levyä kuunnellessaan hän tajusi haluavansa oppia soittamaan urkuja. Vuonna 1972 ylioppilaslakin saatuaan Andersson haki suoraan Sibelius- Akatemian kirkkomusiikkiosastolle ja pääsi sisään.

Valinnassa opiskella kirkkomuusikoksi hengellisyydellä ei ollut suurta merkitystä. Andersson halusi nimenomaan päästä soittamaan urkuja. Hengellisyys on kuitenkin tullut oleelliseksi osaksi elämää ja työtä juuri musiikin kautta. Mitä pidempään Andersson on tehnyt kirkkomusiikkia, sitä syvällisemmäksi ja suuremmaksi asiaksi hengellisyys on muuttunut.

Musiikki ei ole ainoa keskeinen asia Anderssonin työssä. Hän pitää itseään ja muita seurakunnan työntekijöitä etuoikeutettuina, kun he saavat olla niin lähellä ihmisten elämää. Keskeiset ja suuret tapahtumat ihmisten elämissä, kuten ristiäiset, häät ja hautajaiset tapahtuvat kirkossa. Näiden tilaisuuksien valmisteleminen ja niihin osallistuvien ihmisten kohtaaminen ovat musiikin rinnalla tärkeitä asioita hänen työssään.

Anderssonin mukaan Lauttasaaren seurakunta on upea. Seurakunnan tuki on kantanut häntä eteenpäin ja työyhteisö on ollut positiivinen. Lauttasaaren kirkolla on hänen mukaansa myös hyvät mahdollisuudet toimia loistavien tilojen, soittimien ja kirkkosalin hyvän akustiikan ansiosta. Tällaisessa seurakunnassa on tulevan kanttorin hyvä aloittaa työskentely. Andersson pitää tärkeänä voimavarana sitä, että työtä tehdään oman persoonan ja vahvuuksien kautta. Jos uusi kanttori työskentelee näin, tekee hän musiikista itsensä näköistä.

Kirkkomusiikin tulevaisuuden hän kokee myönteisenä. ”Niin kauan, kun lapsia menee musiikkiopintoihin, on musiikilla toivoa, elämää ja tekijöitä”. Kirkkomusiikki taas on niin oleellinen ja suuri osa kirkkoa ja messuja, että se elää yhtä kauan kuin seurakuntakin.

Vaikka kolmenkymmentäneljä vuotta yhdessä työpaikassa on pitkä aika, Andersson ei ole harkinnutkaan työpaikan vaihtoa uransa aikana. ”Jos olisin uudelleen 15-vuotias, ja minulla olisi tämä kokemus kirkkomuusikon työstä, niin ihan samalle uralle lähtisin”.

Heinäkuussa Anderssonin loman aikana sijaisena toimii kanttori Anne Viljamaa. Kirkon Kamarikuoro pitää jäähyväiskonsertin 19.9 ja Anderssonin läksiäismessu on 22.9.