26.03. Onneksi olkoon: Manu, Manne, Immanuel, Immo | Palaute | På svenska | In English

Kulosaaren hautausmaa

Pyhäinpäivänä on tilaa surulle

25.10.2018, 12:56 /  päivitetty 29.10.2018, 15:52
Marraskuun ensimmäisenä lauantaina 3.11. vietetään pyhäinpäivää. Helsinkiläisillä hautausmailla syttyvät tuhannet kynttilät.

Monessa hautausmaan kappelissa on myös hartauksia. Malmin seurakunnan työntekijöitä on läsnä Ison kappelin odotustilassa.

Leposaaren hautausmaan kappelissa Kulosaaressa pastori Jenni Kallio pitää hartauden. Hän aikoo puhua surusta ja kuolemasta.

– Kerron myös toivosta joka meillä kristityillä on: kuolema ei ole vain eroa ja ikävää. Se on myös kotiinpaluun juhlaa, Kallio kertoo.

Pyhäinpäivänä ihmisillä on Kallion mukaan lupa ikävöidä ja muistella omia rakkaitaan, joista on joutunut luopumaan. Hänen mukaansa on tärkeää, että ihmisillä on aikoja ja paikkoja surulle.

Jos sureminen tuntuu raskaalta, Kallio muistuttaa, että surussa monia lohduttaa toivo jälleennäkemisestä taivaassa. Toisia auttaa surussa aika – ajan mittaan surun muoto muuttuu. Toiset itkevät ja puhuvat, toisille luonnossa kulkeminen tuo lohtua.

– Jokainen suree omalla tavallaan, mutta surun kannattaa antaa tulla ulos. Muuten se tulee vastaan myöhemmin elämässä, usein vielä kipeämpänä, Kallio sanoo.

Kallion mielestä tunnelma pyhäinpäivänä hautausmaalla on rauhallinen ja levollinen. Kynttilät pimeässä kertovat rakkaudesta, ikävästä, kunnioituksesta ja muistoista.

Sitä on mahdollisuus päästä kokemaan Hietaniemen, Honkanummen, Leposaaren, Malmin, Maunulan ja Östersundomin hautausmailla, kun portit ovat pitkään auki.

Pyhäinpäivän aikaan hautausmaiden portit avataan torstaina 1.11. klo 7 ja suljetaan maanantaina 5.11. klo 22.

Malmin hautausmaalla korttelin 82 Menneiden sukupolvien muistelupaikka poistetaan käytöstä paloturvallisuussyistä. Uudeksi muistelupaikaksi otetaan ”Kivinen tie” kortteleiden 96 ja 97 välissä. Ketokivenkaaren portilta ja pääväylällä on opasteet alueelle. Pihlajamäentien portin, Vanha portti, edessä oleva muistelupaikka säilyy entisellään.

Pyhäinpäivän hartaudet hautausmailla lauantaina 3.11.

Hietaniemen uusi kappeli kello 14, pastori Maija Kuoppala ja kanttori Anna Pulli

Hietaniemen uusi kappeli klo 16, ruotsinkielinen jumalanpalvelus, jossa luetaan vuoden aikana edesmenneiden nimet, pastori Jonas Gehlin, kanttori Fred Lindström

Honkanummen isossa kappelissa klo 14, pastori Marjaana Rantala ja kanttori Hannele Filppula

Kulosaaren Leposaaressa klo 15 pastori Jenni Kallio ja kanttori Marika Leino, kappeli on hartauden jälkeen auki, sieltä saa glögiä lämmikkeeksi ja pastori Jenni Kallio on paikalla klo 19 asti.

Malmin isossa kappelissa kello klo 11–18 tasatunnein lyhyt musiikkipitoinen hartaus, jotka Malmin seurakunnan työntekijät pitävät

- Kappelirakennuksen viereisessä odotustilassa on tarjolla lämmintä juotavaa klo 11–18. Paikalla on Malmin seurakunnan työntekijöitä.

- Kappelirakennuksessa hautapaikkojen tiedustelut klo 10–14

Maunulan hautausmaalla klo 17 muistokynttiläristin juurella, kirkkoherra Ulla Kosonen

Östersundomin kappelissa klo 13, pastori Eva-Lisa Lindström ja kanttori Katri Paukkunen

Voit seurata pyhäinpäivän tunnelmaa myös netistä osoitteesta www.pyhäinpäivä.fi. Luvassa livekuvaa hautausmaalta.

Monissa kirkoissa järjestetään hartauksia, joissa luetaan vuoden sisällä kuolleiden nimet. Katso ne täältä.

Kaikki tapahtumat 3.11. löytyy täältä. Luvassa esimerkiksi konsertteja.