24.09. Onneksi olkoon: Alvar, Auno | Palaute
Käpylän kirkko

Seurakuntaväki vahvasti mukana Helsinki Pride -viikolla

Seurakuntayhtymä

21.06.2018, 08:45 /  päivitetty 28.06.2018, 19:23

Helsinki Pride -viikon aikana juhlistetaan sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta. Kirkon jäseniä ja työntekijöitä on ollut mukana tapahtumassa jo kauan. Tänä vuonna Helsingin ja Vantaan seurakuntien lisäksi myös Espoon seurakuntien jäseniä ja työntekijöitä on ensimmäistä kertaa virallisesti mukana Helsinki Pridessa.

Helsinki Pride -viikko huipentuu lauantain 30.6. Pride-kulkueeseen kello 13 alkaen Senaatintorilta ja kello 14 alkavaan Puistojuhlaan Kaivopuistossa. Kulkueessa kirkko on kolmatta kertaa mukana omalla rekallaan, jonka tunnistaa banderollista, jossa on teksti Raamatusta korinttilaiskirjeestä: ”Suurin niistä on rakkaus”.

Puistojuhlassa kirkonväkeä on mukana omalla teltallaan. He ovat valmiita keskustelemaan ja jakavat mielellään halukkaille siunausta ja rukousnauhoja. Myös Pomppukirkko on paikalla lasten ilona.

Paavalin seurakunnan jäsenestä Hanna Hokasta on tärkeää, että seurakuntien edustajat osallistuvat Helsinki Prideen.

”Monet ovat kokeneet, että eivät ole tervetulleita kirkkoon, monille on iskostunut ajatus, että Jumala ei rakasta homoja. Mutta tosiasiassahan näin ei ole. Jotkut ihmiset saattavat hylätä, mutta ei Jumala. Ja on todella tärkeää näyttää, että kirkossa on myös ihmisiä, jotka haluavat kutsua seurakuntayhteyteen ja Jumalan rakkauden äärelle ihan jokaisen ihmisen.”

Seurakunnilla on Hanna Hokan mukaan annettavana sateenkaari-ihmisille ihan yhtä paljon hyvää kuin kaikille muillekin. Myös sateenkaarikansassa on ihmisiä, jotka ovat kirkon jäseniä ja kaipaavat elämäänsä Jumalan rakkautta ja seurakuntien tilaisuuksia, tapahtumia ja toimituksia.

”Jokaisella on varmasti omat syynsä kuulua kirkkoon ja olla mukana toiminnassa, jotkut enemmän toiset eivät ehkä ollenkaan. Itse en varmaankaan koskaan olisi liittynyt takaisin seurakuntaan, ellen olisi huomannut, että mukana on myös oikeasti 'suvaitsevaisia' ja toisia ihmisiä kunnioittavia työntekijöitä ja seurakuntalaisia.”

Espoon seurakunnat virallisesti mukana ensimmäistä kertaa

Espoon seurakuntalaisia ja kirkon työntekijöitä on ollut aiemminkin mukana Helsinki Pride -tapahtumissa. Mutta nyt Espoon seurakuntayhtymä on mukana ensimmäistä kertaa virallisesti osana Pride-marssia ja juhlaa.

”Espoon seurakuntayhtymä osallistuu kulkueessa kirkon rekkaan Helsingin ja Vantaan seurakuntien kanssa. Viikolla seurakuntien työntekijöitä on myös muissa tapahtumissa”, kertoo monikulttuurisuustyön asiantuntija Matti Peiponen Espoon seurakuntayhtymästä.

Seurakuntien viesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ihmisille on Peiposesta hyvin selkeä: osallistumalla halutaan vahvistaa yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa.

”Seurakunnat ovat mukana Pridessa, koska Jumalan edessä olemme kaikki yhdenvertaisia ja tasa-arvoisia. Hän on luonut meidät sellaisiksi kuin me olemme, omaksi kuvakseen, olimmepa sitten homoja tai heteroja tai muuta seksuaaliselta suuntautumiseltamme tai sukupuoliselta identiteetiltämme. Jumalan luomistyö on monimuotoista. Tämän vuoksi seurakunnat haluavat edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten oikeuksien toteutumista tässä maassa ja maailmassa”, Peiponen sanoo.

Peiponen toteaa, että he tiedostavat seurakuntien osallistumisen Prideen herättävän monenlaisia reaktioita sekä seurakuntalaisissa, työntekijöissä että yhteiskunnassa laajemmin.

”Kirkon keskusteluilla avioliitosta on myös osuutensa siihen, miksi haluamme olla mukana Pridessa. Haluamme vaikuttaa siihen, että keskustelu kirkossa asiasta jatkuu ja että kirkossa tehtäisiin virallinen päätös mies- ja naisparien siunaamisesta ja vihkimisestä."

Seurakuntalaisissa ja työntekijöissä on ihmisiä, jotka kuuluvat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin tai joille sateenkaari-ihmisten asiat ovat sydäntä lähellä.

”Tavoitteena on luoda seurakunnista turvallisia paikkoja, joissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset voivat osallistua toimintaan, hoitaa luottamustehtäviä ja elää avoimesti omaa elämäänsä omina itsenään. Toivomme, että seurakunnat vahvistaisivat ”sateenkaarisensitiivisyyttään” osallistumalla Prideen.”

Ennen lauantain kulkuetta ja puistojuhlaa on Helsinki Prideilla paljon kirkollista ohjelmaa. Perjantaina 29.6. kello 16–18 sateenkaariparit voivat otattaa itsestään Tuomiokirkon portailla hääkuvan. Yliopisto- ja kisapappi Leena Huovinen esittää pienen tervehdyksen ja lukee kelttiläisen siunauksen. Ohjelman ja järjestäytymisen jälkeen yhteiskuvaa päästään ottamaan noin kello 16.20.

Samana päivänä voi osallistua myös vaikkapa Sateenkaarimessuun Kallion kirkossa kello 18 alkaen. Myös sinkuilla on pikadeitit viime vuoden tapaan Kallion seurakuntakodilla kello 20.30.

Alppilan kirkolla keskustellaan torstaina 28.6. kello 19 Rakkauden tähden tottelemattomat -teemalla avioliittoon vihkimisestä ja rohkeudesta. Tilaisuudessa on alustajina sateenkaaripareja vihkineitä pappeja ja heitä tukeneita lakimiehiä.

Yhteislauluja lauletaan Karhupuistossa Kalliossa tiistaina 26.6. kello 17.30 alkaen. Sutinaa suhteeseen -suhdeluentoa taas kuunnellaan keskiviikkona 27.6. kello 17 Helsingin seurakuntien erityisnuorisotyön keskuksessa.

Kirkollinen ja kristillinen ohjelma Helsinki Pride -viikolla 2018

Tiistai 26.6.

Keveästi kesäillassa - yhteislaulutapahtuma klo 17.30–19.30

Karhupuisto, Kallio.

Keskiviikko 27.6.

Sutinaa suhteeseen -suhdeluento klo 17.00–18.30 erityisnuorisotyönkeskus Snellu, Toinen Linja 8.

Sukupuolien moninaisuuden ääni kirkossa ja Raamatussa klo 17–19 Töölön kerhis, Mechelininkatu 32a.

Torstai 28.6.

Moniääninen kirkko – kuka puhuu ja kenen äänellä? -keskustelutilaisuus klo 17–19 erityisnuorisotyönkeskus Snellu, Toinen linja 8.

Rakkauden tähden tottelemattomat -keskustelutilaisuus avioliittoon vihkimisestä ja rohkeudesta. Keskustelussa mukana sateenkaaripareja vihkineitä pappeja, myös tuomiokapituleiden kurinpitotoimien kohteeksi joutuneita, sekä heitä tukenut lakimies klo 19–21 Alppilan kirkko, Kotkankatu 2.

Perjantai 29.6.

Tapaaminen sukupuoleltaan moninaisille nuorille klo 16–18 erityisnuorisotyönkeskus Snellu, Toinen linja 8.

Vapaamuotoinen Malkus-iltapäivä klo 16.00–17.45 Kallion seurakuntakoti, Siltasaarenkatu 28.

Yhteinen hääkuva 2018 Helsingin tuomiokirkon portailla klo 16. Yliopisto-ja kisapappi Leena Huovinen esittää pienen tervehdyksen ja lukee kelttiläisen siunauksen. Ohjelman ja järjestäytymisen jälkeen yhteiskuvaa päästään ottamaan noin klo 16.20.

Sateenkaarimessu klo 18–20 Kallion kirkko, Itäinen Papinkatu 2.

Pikadeitti sinkuille klo 20.30–22.30 Kallion seurakuntakoti, Siltasaarenkatu 28.

Lauantai 30.6.

Pride-kulkueessa kirkon rekka ja kirkollisten ja kristillisten tahojen blokki klo 13–14 Senaatintorilta Kaivopuistoon.

Pride-puistojuhlassa kirkollisten ja kristillisten tahojen teltta klo 14–18 Kaivopuisto.

Sunnuntai 1.7.

Minä sateenkaari-ihmisen vanhempana klo 12–15 erityisnuorisotyönkeskus Snellu, Toinen Linja 8.

Kirkko Pridella -Facebook-tapahtuma löytyy täältä.

Tämänvuotista Kirkko Prideilla -kokonaisuutta ovat olleet toteuttamassa Helsingin, Vantaan ja Espoon seurakunnat, seurakuntalaiset ja seurakuntayhtymät. Lisäksi mukana ovat Sateenkaariyhdistys Malkus, HeSetan Malkus -ryhmä, Yhteys-liike ja Helsingin seurakuntien erikoisnuorisotyön keskus Snellu.