28.07. Onneksi olkoon: Atso | Palaute
Käpylän kirkko

Pyhäinpäivänä kirkoissa soi

Tuomiokirkkoseurakunta

02.11.2018, 10:13 /  päivitetty 02.11.2018, 11:55
Hartaita säveliä on mahdollista kuulla useassa eri kirkossa ensi viikonloppuna. Luvassa on muutama Requiem ja oratorio

Lux Aeterna – Pyhäinpäivän konsertti

la 3.11. Käpylän kirkossa

Pyhäinpäivän konsertin Lux aeterna – ikuinen valo ohjelmassa kuullaan osia sielunmessuista, lohdutuksen psalmeja ja lauluja taivaasta lauantaina 3.11. kello 14 Käpylän kirkossa, Metsolantie 14, 00610 Helsinki. Jenni Lättilä, sopraano, Annaliisa Pillak, mezzosopraano, Katja Mäkiö, mezzosopraano, ja Mikko Helenius, baritoni, piano, urut ja bandoneon. Vapaa pääsy.

Brahms: Ein deutsches Requiem

pe 2.11. Helsingin tuomiokirkossa

Tule kuuntelemaan ikuisen riemun laulua Helsingin tuomiokirkkoon! Tuomiokirkon poikakuoro Cantores Minores esittää Johannes Brahmsin kuuluisan suurkuoroteoksen Ein deutsches Requiem perjantaina 2.11. kello 19 Helsingin tuomiokirkossa, Unioninkatu 29, 00170 Helsinki. Kuoron kanssa esiintyvät huippusolistit Helena Juntunen, sopraano, ja Tommi Hakala, basso, sekä Lohjan kaupunginorkesteri. Konsertin johtaa Hannu Norjanen.

Liput 65, 50/40, 30/25, 15 euroa (numeroidut rivit, ei paikkanumerointia) Ticketmasterista ja tuntia ennen ovelta.

Kesto n. 1 h 20 min; ei väliaikaa.

Swing High’n Pyhäinpäivän Kynttiläkonsertti

la 3.11. Suomenlinnan kirkossa

Swing High'n Kynttiläkonsertissa kuullaan rauhoittavia ja syvällisiä kappaleita kaipauksesta lauantaina 3.11. kello 16.30 Suomenlinnan kirkossa, Suomenlinna C 43, 00190 Helsinki. Ohjelmistoon mahtuu myös iloa ja kiitollisuutta. Tunnelmallinen, kynttilöin valaistu kirkko kutsuu hiljentymään musiikin äärelle. Vapaa pääsy, ohjelma 5 euroa. Tervetuloa kuuntelemaan myös avoimiin harjoituksiin kello 15.

"Koska valaissee kointähtönen mua köyhää kerjääjää? Koska päättyy matka yöllinen? On yhä hämärää. Taivaalle nostan yhtenään katseeni kaipaavan. Valoa jos en näekään, sen tiedän loistavan."

Paulus-oratorio

la 3.11. Johanneksenkirkossa

Mieskuoro Manifestum, Somnium Ensemble ja Kirkkonummen Kamariorkesteri esittävät Felix Mendelssohnin Paulus-oratorion (Opus 36) lauantaina 3.11. kello 19 Johanneksenkirkossa, Korkeavuorenkatu 12, 00120 Helsinki. Solisteina laulavat Hedvig Paulig, sopraano, Monica Groop, altto, Mati Turi, tenori, ja Heikki Kilpeläinen, basso. Konsertin johtaa Jonas Rannila. Liput 30 euroa Lippupisteestä www.lippu.fi.

Mendelssohn sävelsi noin pari tuntia kestävän Paulus-oratorion vuonna 1836. Teos on romanttinen ja rakenteeltaan samankaltainen kuin esim. Bachin Matteuspassio sisältäen resitatiivejä, aarioita, kuoro-osia ja koraaleja. Teos kertoo apostoli Paavalin elämästä ja kääntymisestä lukeneesta farisealaisesta hartaaksi kristityksi. Tämä elämänmuutos saa Mendelssohnin teoksessa dramaattisen jännitteen suurine dynaamisine variaatioineen. Ensiesitys 1836 oli valtaisa menestys ja nosti kertaheitolla koko kirkkomusiikin tasoa. Teos on siitä lähtien säilyttänyt valovoimaisuutensa.

Oratorio sopii esitettäväksi juuri pyhäinpäivänä, sillä Paavalilla on ollut dramaattinen vaikutus länsimaiseen kulttuuriin ja aatehistoriaan. Paavalin ajattelussa korostui ikuisen elämän toivo, mutta myös ajatus, jonka mukaan juuri kärsimys ja kuolema voivat olla merkkejä Jumalan läheisyydestä. Parhaiten tämä käy ilmi Paavalin kirjeessä Filippiläisille, jossa hän toteaa: "Minulle elämä on Kristus ja kuolema on voitto" (Fil.1:21). Tämä ajatus löytyy oratorion kohdan 9. koraalista.

Manifestum kotisivut

Kamarikuoro Kampin Laulun pyhäinpäivän konsertti Luceat

la 3.11. Paavalinkirkossa

Kamarikuoro Kampin Laulu esittää Luceat-pyhäinpäiväkonsertin lauantaina 3.11. kello 19 Paavalinkirkossa, Sammatintie 5, 00550 Helsinki. Johtaa Kari Turunen, pianistina soittaa Jari Koivistoinen. Ohjelmassa on heijastuksia kuolemasta ja menetyksestä, mutta myös elämästä ja kirkastumisesta. Konsertti sisältää musiikkia noin sadan vuoden ajalta, uusimmat teokset vuodelta 2017. Mukana on virolaista, latvialaista, liettualaista, ruotsalaista, yhdysvaltalaista ja suomalaista musiikkia, ja esityskielinä latina, viro, liettua, ruotsi, englanti ja suomi. Teosten skaala on laaja, ja konsertin kokonaisuus rakentuu niinkin erilaisista elementeistä kuin karjalalaisesta tuutulaulusta, ruotsalalaisesta kansanlaulusta sekä taidemusiikista. Pääteoksina ovat Eric Whitacren When David heard, Mikko Heiniön Luceat ja Eric Banksin By an open window. Liput 20 / 15 euroa Tiketistä, kuorolaisilta ja puoli tuntia ennen konserttia kirkon ovelta.

Ohjelma:

Ruotsalainen kansanlaulu, sov. Hugo Alfvén: Glädjens blomster

Liettualainen kansanlaulu, sov. Vaclovas Augustinas: Anoj pusej dunojelio

Mikko Heiniö: Luceat

Cyrillus Kreek: Taaveti laul 141 (Issand, ma hüüan su poole)

Pēteris Vasks: The fruit of silence

Eric Whitacre: When David heard

Veljo Tormis: Tuutulaulu (sarjasta Karjalan kohtalo)

Eric Banks: By an open window (sarjasta This Delicate Universe)

Kampin laulun kotisivut

W.A. Mozartin c-mollimessu

la 3.11. Kallion kirkossa

Suomen Laulu ja Tapiola Sinfonietta esittävät W.A. Mozartin c-mollimessun lauantaina 3.11. kello 20 Kallion kirkossa, Itäinen papinkatu 2, 00530 Helsinki. Solisteina laulavat Marjukka Tepponen ja Silja Aalto, sopraano, Juho Punkeri, tenori, sekä Kristian Lindroos, basso. Konsertin johtaa Kristiina Poska. Kuoron valmennus Esko Kallio. Liput 25 / 19 / 11 euroa Lippupisteestä.

Bach ja Fauré: Kantaatti ja Requiem – Surun ja lohdun säveliä

su 4.11. Temppeliaukion kirkossa

Cantabile-kuoron konsertti Bach ja Fauré: Kantaatti ja Requiem – Surun ja lohdun säveliä pidetään sunnuntaina 4.11. kello 19 Temppeliaukion kirkossa, Lutherinkatu 3, 00100 Helsinki. Solisteina laulavat Annami Hylkilä, sopraano, Elisabet Petsalo, altto, Matias Haakana, tenori, ja Juhana Kotilainen, basso. Urkurina soittaa Anni Nousiainen. Konsertin johtaa Dominik Vogt. Ohjelma koostuu kahdesta vaikuttavasta ja ylistetystä klassikkoteoksesta. Kun ajatukset vievät hiljaisuuteen ja kun sanat eivät riitä, musiikki voi kannatella ja antaa mietteillemme suuntaa, tuoda toivonpilkahduksen. Liput 25 / 20 euroa Ticketmasterista, kuorolaisilta ja ovelta tai sähköpostitse osoitteesta tilaukset@cantabile-kuoro.fi.

Lippuja voi ostaa täältä

Konsertin facebook-tapahtuma

Cantabile-kuoron sivut

Cantabilen konsertti

Bach ja Fauré: Kantaatti ja Requiem / Surun ja lohdun säveliä

johtaa Dominik Vogt

Annami Hylkilä, sopraano

Elisabet Petsalo, altto

Matias Haakana, tenori

Juhana Kotilainen, basso

Anni Nousiainen, urut

Konserttimme koostuu kahdesta vaikuttavasta ja ylistetystä klassikkoteoksesta, joista kumpikin on ainutlaatuinen säveltäjänsä tuotannossa ja nousee esiin myös musiikin historiasta. Kumpikin sävellys on yhtä lailla taidokas mestariteos, ja vaikka teokset on sävelletty eri maissa ja erikielisin tekstein, eri aikakausina (noin 180 vuotta välissään), hyvin erilaisissa olosuhteissa ja taustalla erilainen uskonnollinen vakaumus, niissä on yllättävän monia yhtymäkohtia.

Sävellykset tuovat helpotusta tuskaan ja pelkoon ja lohduttavat surevaa. Säveltäjät lähestyivät tekstiä hyvin henkilökohtaisesti. Johann Sebastian Bach rinnasti kantaatissaan lainauksia Raamatusta ja yksittäisiä säkeitä aikakautensa virsistä.

Gabriel Fauré valitsi huolellisesti sielunmessutekstin osat, jotka sävelsi; hän karsi tekstiä ja muutti sanamuotoja, jotta sanat ilmentäisivät hänen omaa uskoaan. Teoksilla on samankaltainen symmetrinen rakenne: Johann Sebastian Bachin kantaatin osat ja Vanhan ja Uuden Testamentin tekstikatkelmat ryhmittyvät ympäröimään käännekohtaa, jossa matalien kuorostemmojen pohdinnat vanhasta liitosta ylittää Jeesusta kutsuva sopraanosoolo. Gabriel Faurén seitsenosaisen Requiemin keskimmäistä, neljättä osaa hallitsee “Pie Jesu”-sopraanosoolo.

Konsertin musiikki seuraa suruprosessin kulkua ja siinä soi kokonaisvaltainen ymmärrys. Teosten tekstuuri ja väriskaala kääntyvät surua ilmentävästä matalasta ja tummasta kohti kohoavia sävelaiheita ja vaaleampia sävyjä. Ne johdattavat meitä musiikillisesti kohti valoa ja vapautta. Nämä yhtäläisyydet pohjaavat ihmisen peruskokemuksiin surusta. Bachin ja Faurén kauniit hautajaismusiikkiteokset avautuvat kuulijalle helposti ja tarjoavat vaikuttavan ja kohottavan elämyksen tänäkin päivänä, kun niiden säveltämisestä on kulunut 150–300 vuotta.