19.01. Onneksi olkoon: Heikki, Henri, Henna, Henrik, Henni, Henriikka, Henrikki | Palaute | På svenska | In English

Kannelmäen seurakunta

Kannelmäen kirkossa on 31.3. kahden messun sunnuntai: Tervetuloa Kuoromessuun aamulla ja Metallimessuun illalla

Kannelmäen seurakunta

26.03.2019, 14:59 /  päivitetty 28.03.2019, 16:43
Jaetut eväät -jumalanpalveluspäiviin liittyen Kannelmäen kirkossa on maaliskuun viimeisenä päivänä, leipäsunnuntaina kaksi messua.

Kuoromessu su 31.3. klo 10

Messu toteutetaan kokonaan kuoromessuna, jonka musiikkina kuullaan Michael Haydnin (1737–1806) Missa Dolorum. Messu on sävelletty sekakuorolle ja uruille, lisäksi mukana soittaa sello. Tämä messumusiikki kuullaan Suomessa nyt mahdollisesti ensimmäistä kertaa.

Kuoron rooli kautta aikojen on ollut jumalanpalveluksissa tärkeä. Kuorolaulut ovat vastanneet kuultuihin teksteihin, ne ovat täydentäneet yhdessä laulettavien virsien sanomaa, ne ovat välittäneet tunteita ja tunnelmia, elävöittäneet jumalanpalvelusta.

Leipäsunnuntain kuoromessussa pysyvät liturgiset osat, Kyrie (Herra armahda), Credo (Uskontunnustus), Sanctus (Pyhä) ja Agnus Dei (Jumalan Karitsa), laulaa kuoro. Paastonajasta johtuen Gloria (Kunnia) jää messusta pois.

Seurakunta osallistuu virsilauluun. Ehtoollisen aikana laulettava virsi Sinä elämäni löytyy ohjelmalehtisestä. Virsi on alun perin italialainen ja se ”jaetaan eväinä” messuun osallistujille.

Ehtoollisen aikana ja päätösmusiikkina huilu, sello ja urut soittavat osia J.S. Bachin orkesterisarjasta no 2, h-molli.

Messun toimittavat Virpi Koskinen, liturgia ja saarna, Nina Rajamäki, avustava pappi, Vokaaliyhtye CantoNovo, Anne Myllylä, urut, Johanna Kilpijärvi, sello, Tuula Honkanen, huilu.

Metallimessu su 31.3. klo 18

Huopalahden rovastikunnan seurakunnat Kannelmäki, Haaga, Pitäjänmäki ja Munkkiniemi järjestävät ensimmäistä kertaa Metallimessun Kannelmäen kirkossa. Messun toimittavat pappi Haka Kekäläinen, liturgia, Virpi Koskinen ja nuoret, saarna. Bändissä musisoivat Susanna Karhi, laulu, Pekka Posio ja Antti Salo, kitara, Jarmo Luopa, basso, Valtteri Mikkola, rummut ja Vili Itäpelto, koskettimet.

Messun yhteydessä on myynnissä Metallimessu-CD-levy 10 €.

Metallimessu on perinteinen luterilainen ehtoollisjumalanpalvelus, jossa yhdistyvät väkevä sanoma ja raskas metallimusiikki. Messun laulut ovat tuttuja virsikirjan virsiä, jotka sovitetaan heavymusiikiksi.

Ensimmäiset Metallimessut vietettiin Helsingissä yli kymmenen vuotta sitten. Helsingistä Metallimessu on levinnyt ympäri Suomea. Ulkomaillakin Metallimessu on herättänyt laajaa kiinnostusta. Yksi messun peruspilareista, pastori Harri ”Haka” Kekäläinen on Kannelmäen Metallimessussa mukana liturgina eli alttaripalveluksen toimittajana.

Sekä Kuoromessun että Metallimessun kolehti kerätään Idai-hirmumyrskyn uhrien auttamiseen Mosambikissa ja Zimbabwessa Kirkon Ulkomaanavun kautta.