07.12. Onneksi olkoon: Sampsa | Palaute | På svenska | In English

Kannelmäen seurakunta

Kannelmäen kirkko täyttää 50 vuotta

Kannelmäen seurakunta

08.08.2018, 13:17 /  päivitetty 13.08.2018, 13:19
1.9.2018 tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun telttamajaa muistuttava Kannelmäen kirkko vihittiin käyttöön. Merkkivuoden kunniaksi syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna kirkossa lauletaan nuorten veisuja ja vietetään juhlamessu.

Kirkon 50-vuotisjuhlinta alkaa etkoilla lauantaina 1.9. klo 19. Silloin kirkossa pääsee laulamaan vuosikymmenten iki-ihania punaisten laulukirjojen veisuja. Mukana menossa ovat Lauri Holopainen, musapoppoo ja Virpi Koskinen.

Juhlamessua vietetään sunnuntaina 2.9. klo 10. Messussa saarnaa rovasti Pentti Simojoki. Messua toimittamassa ovat myös kirkkoherra Sakari Enrold, kappalainen Virpi Koskinen, seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja Timo Sahi ja kanttori Anne Myllylä sekä lauluyhtye Pauliina Kallio, Tiia Saari, Nea Meriranta, Sanna-Maija Rautakoski, Tuomas Lehtinen, Timo Lepistö, Reijo Kekkonen, Timo Lipponen sekä Ulla-Maria Pöyhtäri, huilu ja Oskari Pöyhtäri, käyrätorvi.

Messun jälkeen nautitaan kirkkokahvit, ja sen jälkeen klo 12.30 ohjelma jatkuu kirkossa. Ohjelmassa on etukäteen sovittuja puheenvuoroja sekä musiikkia Vaskikvintetti Väärä Vitosen esittämänä. Ohjelma kirkossa kestää noin tunnin.

Kannelmäen kirkko vihittiin käyttöön 1.9.1968. Piispa Aarre Lauha totesi vihkimispuheessaan kirkosta muun muassa näin: ”En pysty sanomaan, mitä kaikkea tähän arkkitehtooniseen perusideaan on alun perin sisältynyt. Mutta sen voin sanoa, että siinä ilmenee voimakkaasti raamatullinen ajatus. Kota ja teltta ovat liikkeellä olevan kansan asumuksia. Sen rakentavat paimentolaiset, jotka eivät ole juurtuneet paikoilleen pysyviksi talonomistajiksi. Ja nyt Jumalan sanan mukaan kristityt ovat vaeltava Jumalan kansa.”

Kannelmäen kirkko pähkinänkuoressa:

  • Kirkon ovat suunnitelleet arkkitehdit Marjatta ja Martti Jaatinen.
  • Kirkko valmistui vuonna 1968. Sitä on laajennettu vuonna 1992 ja peruskorjattu vuonna 1997.
  • Kirkon katto muodostuu neljästä, muodoltaan hyperbolisesta paraboloidista pinnasta.
  • Alttari-ikkunan peittää taidemaalari Hilkka Toivolan 31 metriä leveä lasimaaalaus Elämänpuu vuodelta 1972.
  • Kirkkosalissa on 520 istuinpaikkaa ja sen kalusteet sekä ristin on suunnitellut arkkitehti Kari Asikainen.
  • Kirkossa on Asko Rautionahon suunnittelemat, Kangasalan Urkutehtaan vuonna 1970 valmistamat 29-äänikertaiset urut, jotka vihittiin käyttöön syyskuussa 1970.
  • Kirkonkellot ovat digitaaliset. Kellosävelmät on säveltänyt professori Taneli Kuusisto.

Lue lisää Erja Vaarala-Saarenpään rovasti Pentti Simojoen tekstin pohjalta koostamasta kirkon esittelystä: Kannelmäen kirkko 50 vuotta - katsaus kirkon vaiheisiin

Kannelmäen kirkon nettisivut: helsinginseurakunnat.fi/kannelmaenkirkko