07.05. Onneksi olkoon: Helmi, Kastehelmi | Palaute
Kannelmäen seurakunta

Hädässä olevat ikäihmiset Suomessa ja maailmalla tarvitsevat apuasi – Lahjoita Kannelmäen seurakunnan Yhteisvastuukeräykseen

Kannelmäen seurakunta

22.01.2021, 18:00 /  päivitetty 28.04.2021, 09:53
Yhteisvastuukeräys 2021 pureutuu ikäihmisten taloudelliseen ahdinkoon.
Harmaahapsinen mummo pitelee päätä käsissään ja katsoo kameraan. Yhteisvastuun sydän-logo ja teksti: Vanhuudessa eniten yllätti köyhyys.

Yhteisvastuu auttaa taloudellisissa vaikeuksissa olevia ikäihmisiä niin Suomessa kuin kehittyvien maiden kriisialueilla

Eri syistä johtuva köyhyys koettelee ikäihmisiä Suomessa ja maailmalla. Monet vanhukset elävät taloudellisessa ja sosiaalisessa ahdingossa. Koronaepidemia on kurittanut entisestään juuri näitä kaikkein hauraimpia.

Vähävaraiset vanhukset ovat usein tilanteessa, jossa vaikeudet kasaantuvat. Köyhyys aiheuttaa helposti terveydellisiä ongelmia, sosiaalista eristäytymistä, yksinäisyyttä ja digisyrjäytymistä.

Osallistu Yhteisvastuukeräykseen. Autat.

Lahjoita Kannelmäen seurakunnan Yhteisvastuukeräykseen

 • MobilePay 47535
 • Nettilahjoitussivulla: Yhteisvastuu.fi/kannelmäki
 • Aktia FI82 4055 0010 4148 41, Nordea FI16 2089 1800 0067 75, Pohjola pankki FI14 5000 0120 2362 28. Jos lahjoitat pankin kautta, lisää lahjoitukseesi seurakuntamme viitenumero 308171.
Arkkiatri Risto Pelkonen. Teksti: Vanhusten suuri osuus ruoka-avun tarvitsijoissa on traagista. Yhteisvastuukeräyksen sydän-logo.

Ikäihmisten köyhyys Suomessa

Suomessa vanhusten köyhyys näyttäytyy eri tavoin eri puolilla maata. Myös puuttumiskeinot ilmiöön ovat monimuotoisia.

Eläkeiän köyhyyden tekijöitä

 • 40 prosenttia eläkeläisistämme saa eläkettä alle 1 250 euroa kuukaudessa.
 • Työelämän ulkopuolelle jääminen, kotiäitiys, työkyvyttömyys, pitkäaikaistyöttömyys, pienipalkkaisuus, sairaudet – tai näiden kaikkien yhdistelmä.
 • Myös kallis asuminen, peritty huono-osaisuus, mielenterveyden ongelmat sekä monet yllättävät tekijät.

#enitenyllättiköyhyys

#yhteisvastuu2021

Apua seurakuntien diakoniatyön kautta

Keräystuotolla saadaan ikäihmisille taloudellista apua, elämänlaatua ja digitaitojen valmennusta.

 • Kirkon diakoniarahasto kohdentaa 10 prosentin osuutensa keräystuotosta ikäihmisten taloudelliseen auttamiseen ja elämänlaadun kohentamiseen. Avustukset kohdennetaan paikallisseurakuntien diakoniatyön kautta.
 • Seurakuntaopiston kokoama kansanopistoverkosto tulee toteuttamaan yhteisvastuuvaroilla ikäihmisille maksutonta digitaitojen opastusta lyhytkursseina vuodesta 2022 alkaen. Opastusta annetaan esimerkiksi pankki-, Kela- ja virastoasiointia tietokoneen välityksellä sekä opastetaan laitteiden käytössä ja ongelmakohdissa.

Kaukana avun tarve on vieläkin suurempi kuin meillä - Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu

Maailman katastrofialueilla Yhteisvastuukeräyksen 2021 tuotolla tuetaan arvokkaan vanhuuden mahdollistamista auttamalla katastrofien, konfliktien ja luonnonmullistusten aiheuttamissa hätätilanteissa hauraimpia yhteisöjä, vanhuksia ja perheitä.

Tuotosta yli puolet, 60 prosenttia, ohjataan kehittyviin maihin Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta.

 • Kansainvälisen diakonian esimerkkikohdemaa on Uganda, mutta apua ohjataan kulloisenkin tarpeen mukaan yli kymmeneen maahan.
 • Osa yhteisvastuuvaroista käytetään äkillisten katastrofien kriisiapuun.
 • Valtaosa yhteisvastuuvaroista käytetään pitkävaikutteiseen kehitysyhteistyöhön kunkin maan paikallisten toimijoiden kumppanuudessa.
80-vuotias Elizabeth Kapinga asuu Ugandan pakolaisasutusalueella.
80-vuotias Elizabeth Kapinga pakeni Kongosta Ugandaan vuonna 2013 ja elää nyt Rwamwanjan pakolaisasutusaluella. Elizabeth elää neljän lapsensa, vävynsä ja kymmenen lapsenlapsensa kanssa. Elizabeth menetti Kongossa puolisonsa, neljä lastaan ja kolme lapsenlasta.Suurimmat haasteet ovat ruuan, suojan ja vaatteiden saaminen. Ruoka ei riitä koko isolle perheelle. kuva: KUA/Sumy Sadurni.