03.12. Onneksi olkoon: Meri, Vellamo | Palaute
Kannelmäen seurakunta

Hoosianna! - Adventti johdattaa jouluun

26.11.2020, 09:05
Hoosiannasta se alkaa: Neljän adventtisunnuntain ketju johdattaa jouluun, Jeesuksen syntymäjuhlaan.
Neljä adventtikynttilää ja joulukuusi Kannelmäen kirkossa

Adventti - Herran tuleminen

Adventti tulee latinan sanoista adventus Domini, jotka tarkoittavat Herran tulemista. Adventin aikana tulemisessa korostuu neljä näkökulmaa:

  • Jumalan tuleminen ihmiseksi Jeesus-lapsessa
  • Jeesuksen tuleminen kansansa keskelle lupausten täyttäjänä
  • Kristuksen tuleminen sanassa ja sakramenteissa seurakunnan keskelle ja ihmisten sydämiin
  • Kristuksen tuleminen aikojen lopulla

Adventtiaikaan kuuluu neljä sunnuntaita ja jokaisella neljällä adventtisunnuntailla on oma teemansa

Ensimmäisen adventin teema on nöyryys. Päivän raamatunteksti kertoo, miten Jeesus ratsastaa Jerusalemiin. Kansa juhlii odottamaansa kuningasta ja huutaa Hoosiannaa. Sana hoosianna tarkoittaa auta, pelasta. Kirkoissa lauletaan saksalaisen G. J. Voglerin 1700-luvun lopulla säveltämä Hoosianna-hymni. Hoosianna on virsikirjassa virsi numero 1. Kirkkotekstiilien väri, liturginen väri on ensimmäisenä adventtina valkoinen, ilon väri.

Ensimmäinen adventti käynnistää odotuksen ajan. Jumalanpalveluksessa on iloa siitä, että Kristus on lähellä. Adventtina voi myös hiljentyä ja nöyrtyä Jumalan puhutteluun.

Toinen adventtisunnuntai julistaa Jeesuksen toista tulemista aikojen lopussa. Kolmas adventtisunnuntai muistuttaa Johannes Kastajasta, ja neljäntenä adventtisunnuntaina muistetaan Neitsyt Mariaa.

Ensimmäisenä adventtina on tapana sytyttää adventtikynttelikköön ensimmäinen kynttilä, viimeisenä adventtisunnuntaina syttyy neljäs kynttilä. Adventtikynttilät kirkoissa ja kodeissa ovat odotetun valon ja vapautuksen symboli: Kun Jeesuksen syntymä lähenee, myös valon määrä lisääntyy.