14.08. Onneksi olkoon: Onerva, Kanerva | Palaute
Kannelmäen kirkko

Lauantaina 3.11. vietetään pyhäinpäivää

Kannelmäen seurakunta

29.10.2018, 11:02
Pyhäinpäivänä muistetaan edesmenneitä läheisiä ja aiempia kristittyjen sukupolvia.
Vainajien muistokynttilät Kannelmäen kirkon alttarikaiteella pyhäinpäivän iltana

Pyhäinpäivässä yhdistyy kaksi keskiaikaista juhlaa: alun perin marttyyrien muistoksi vietetty kaikkien pyhien muistopäivä sekä kaikkien uskovien vainajien muistopäivä. Suomessa pyhäinpäivä on säilyttänyt asemansa vainajien muistopäivänä. Suomalaisilla on silloin tapana muistaa edesmenneitä rakkaitaan ja viedä näiden haudoille kynttilöitä ja seppeleitä. Tapa yleistyi toisen maailmansodan jälkeen, ja se on jäänyt meille vahvaksi perinteeksi.

Pyhäinpäivää vietetään vuoden pimeimpään aikaan. Pyhäinpäivän ajankohta on aina sinä lauantaina, joka osuu 31.10. ja 6.11. välille. Luonto on kuihtumassa ja kuolemassa. Pimeys ja talven läheisyys muistuttavat kuolemasta. Pyhäinpäivä tuo myöhäissyksyyn kuitenkin myös toivon ja kiitollisuuden näkökulman: Edesmenneiden muistamisen lisäksi pyhäinpäivänä kiitetään kuoleman jälkeisestä elämästä.

Toisen maailmansodan jälkeen pyhäinpäivään on liittynyt myös kekri eli vanha suomalainen sadonkorjuujuhla. Nykyään meillä on yleistynyt myös Halloweenin vietto, johon kuuluvat kurpitsalyhdyt, naamiaiset ja karkkeja ja kepposia jakavat lapset.

Pyhäinpäivä on neljänneksi suosituin kirkossakäyntipäivä. Monissa kirkoissa vietetään jumalanpalveluksia ja hartauksia, joissa muistetaan vuoden aikana kuolleita seurakuntalaisia. Kannelmäen kirkossa vietetään 3.11. klo 10 Pyhäinpäivän sanajumalanpalvelus ja klo 18 Vainajien muistoilta. Muistoillassa luetaan vuoden aikana kuolleiden seurakuntalaisten nimet, ja jokaiselle sytytetään oma kynttilä alttarikaiteelle. Muistoillassa suljetaan rukouksiin myös kaikki läheisiään kaipaavat.

Rakkaus ei koskaan katoa.

Lisätietoja pyhäinpäivästä

pyhäinpäivä.fi