22.09. Onneksi olkoon: Mauri | Palaute | På svenska | In English

Kallion kirkko

Uskominen tekee hyvää – uskonnot myös pahaa

Kallion seurakunta

25.04.2019, 18:05 /  päivitetty 25.04.2019, 18:12
"Totuusyhteisössä ihmistä katsotaan usein opin ja yhteisen kautta, kuulematta hänen kysymyksiään. Silti uskomisessa kyse on juuri tästä eli yksittäisen ihmisen pyhästä suhteesta Jumalaan."

Yleisradion dokumenttielokuva ”Uhrit – Kun usko sammuu” avaa merkittävän keskustelun hengellisestä väkivallasta ja siitä, kuinka uskonnon varjolla tehdään myös pahaa ja loukataan ihmisyyttä. Dokumenttiin on kuvattu Uskontojen uhrien vertaisryhmän keskustelua. Ohjelman päähenkilöiden kuvauksissa toistuu kokemus kelpaamattomuudesta, itsensä kieltämisestä ja ulkoa määrätystä ihmisyydestä.

– Jeesus ei antanut tällaista käskyä eikä mallia meille kristityille toimia. Silti ihmisten kokemus on totta. Eri uskonnollisten yhteisöjen on katsottava peiliin ja kuultava myös näiden ihmisten todellinen kokemus, kirkkoherra Riikka Reina toteaa.

Uskontojen uhrit ry. toimii Kalliossa seurakunnan naapurissa ja tekee merkittävää työtä niissä kohdissa, joissa uskonnollinen yhteisö on tehnyt virheitä tai epäonnistunut. Dokumentissa ei käsitellä evankelis-luterilaisten kirkon paikallisseurakuntien eikä Kallion seurakunnan toimintaa, mutta se nostaa esiin tärkeän ongelman, josta hengellisten yhteisöjen tulee pystyä keskustelemaan.

– Totuusyhteisössä ihmistä katsotaan usein opin ja yhteisen kautta, kuulematta hänen kysymyksiään. Silti uskomisessa kyse on juuri tästä eli yksittäisen ihmisen pyhästä suhteesta Jumalaan, Reina kuvaa.

Kallion seurakunta tarjosi dokumentin tekijöille kuvauspaikkoja. Tästä syystä kirkkoherra Riikka Reina oli kutsuttu dokumentin ennakkonäytökseen Yleisradioon ja hän kuuli myös päähenkilöiden kuvausta prosessista ja tavoitteista. On erityisen tärkeää, että dokumentissa tuodaan esille vertaistuen merkitystä.

– Minusta dokumentilla on viesti myös meille hengellisinä yhteisöinä. Kalliossa voimme vaikuttaa ensisijassa oman yhteisömme toimintaan – malka etsitään ensin omasta silmästä. Kallion seurakunnan tulee olla turvallinen tila kaikille uskoa etsiville, sitä kaipaaville tai uskosta kyseleville.

Joskus ihmisten aito kokemus voi syntyä myös tilanteessa, jossa työntekijä tai seurakuntalainen toimii ajattelemattomasti tai käyttää väärin valtaansa.

– Haluamme seurakuntana oppia. Mikäli joku kokee rajojensa tulevan rikotuksi, tieto siitä pitää aina tuoda valoon. Seurakuntalainen voi viestiä kokemuksestaan luottamushenkilöille, erikseen nimetyille häirintäyhdyshenkilöille, työntekijälle tai suoraan kirkkoherralle.

Dokumentti on katsottavissa torstaina 25.4. kello 19 tai sunnuntaina 28.4. kello 13.30 Yle TV1 tai Areenasta tästä.