27.09. Onneksi olkoon: Vesa | Palaute
Kallion kirkko

Sisällissodan teemat ja sovinto esillä Maan suolassa ja Työn messussa

Yhteinen seurakuntatyö

09.11.2018, 13:54 /  päivitetty 09.11.2018, 13:59
Vuoden 1918 muistovuosi on loppusuoralla. Sotavuoden teemoja pääsee käsittelemään marraskuussa kahdessa eri tilaisuudessa.

Tuomiokirkkoseurakunnan ja seurakuntayhtymän yhteiskunnallisen työn pappien Airi Heikkisen ja Raija Korhosen järjestämässä Maan suola -sarjassa keskiviikkona 14.11. klo 17 Tuomiokirkon kryptassa tilaisuudessa on aiheena Naiset ja sisällissota. Keskustelussa mukana tohtorit Ulla-Maija Peltonen ja Sari Näre. Musiikista vastaa Elsa Sihvola.

Työn messu on tiistaina 20.11. klo 18.00 Kallion kirkossa. Siellä puhuu kirjailija Sirpa Kähkönen. Liturgi pastori Kai Sadinmaa, avustajinaan seurakuntien yhteiskunnallisen työn pappeja ja 3+1-ryhmän jäseniä. Musiikista vastaa kanttori Tommi Niskala.

Tällä kertaa messu liittyy yhteiskunnalliseen tilanteeseen ja historiaamme, onhan kulunut sata vuotta sisällissodasta ja sen haavoista. Sirpa Kähkönen on historioitsijana ja kirjailijana tutkinut ansiokkaasti ihmisten tarinoita sisällissodassa. Hän on puhunut sukutaakasta, sukujen taakkasiirtymästä.

Mitä on sovinto ja sovitus tapahtumissa, joista ei ole saanut puhua ilman seuraamuksia ja joista kukaan ei joutunut vastuuseen. Punaisten uhrien muistelua pidettiin rikoksen ihannointina ja siitä saatiin rangaistus. Moni muistaa molempien osapuolien tekoja. Miten nämä juovat ylitetään nyt? Miten ne elävät kulttuurissamme nyt? Mistä alkaa sovinto?

Messun jälkeen teetarjoilu kirkkosalissa. Siitä huolehtii Helsingin työttömien pitopalveluryhmä.

Työn messun järjestävät Kallion seurakunta ja 3+1-ryhmä eli pääkaupunkiseudun ammatillisten aluejärjestöjen ja Helsingin ja Vantaan seurakuntien yhteiskunnallisen työn yhteistyöryhmä sekä Helsingin seurakuntayhtymän yhteiskunnallinen työ.

Työn messu on ainoa ay-liikkeen kanssa yhteistyössä pidetty messu Suomessa. Työn messun tarkoitus on nostaa esille ihmisten kysymyksiä työn maailmasta. Nyt pidettävä työn messu on 13. järjestyksessä.

Työn messun Facebook-kutsu