25.02. Onneksi olkoon: Tuija, Tuire | Palaute | På svenska | In English

Kallion kirkko

KANTAATTI 1. RAHANPESUN JÄLKEISENÄ SUNNUNTAINA - MARKUS VIRTASEN SÄVELLYSKONSERTTI

Kallion seurakunta

03.11.2019 klo 18:00 Kallion kirkko, Itäinen Papinkatu 2, 00530 Helsinki

Markus Virtasen sävellyskonsertissa Kallion kirkossa kuullaan uusinta suomalaista kirkkomusiikkia.

Konsertissa esiintyy Virtasen kotikuoro Kallion Kantaattikuoro sekä muun muassa sopraano Kaisa Takkula, tenori Tommi Niskala, urkuri Martti Laitinen ja huilisti Hanna Tissari.

Vapaa pääsy, ohjelma 10 e.

Rahanpesu soi Kalliossa marraskuussa

Kallion kirkossa ollaan marraskuussa uuden yhteiskunnallisen kirkkomusiikin äärellä. Markus Virtasen sävellyskonsertissa 3.11.2019 saa kantaesityksensä Koneen Säätiön rahoittama Cantata on the 1st Sunday after Money Laundering eli Kantaatti 1. rahanpesun jälkeisenä sunnuntaina.

Kyseessä on ensimmäinen osa neljän kantaatin sarjasta, joka pureutuu kristinuskon ja oman aikamme ilmiöiden väliseen suhteeseen. Teos pyrkii uudistamaan klassista kantaattiperinnettä ja se tuo keskustelun fokukseen Raamatussa vallitsevan omistuskriittisen ajattelun.

Sävellystyön lähtökohtana oli Virtasen kokemus siitä miten Raamattua suomalaisessa yhteiskunnassa luetaan ja käytetään.

- Raamattu on usein lyömäaseena sellaisissa aikamme kysymyksissä, joita ei Raamatun syntyaikana ole ollut edes olemassa tai joilla ei ole ollut samanlaista merkitystä kuin tänäpäivänä. Tällaisen lukutavan varjoon tuntuu kokonaan jäävän se miten paljon Raamatulla olisi annettavaa esimerkiksi taloudellisen eriarvoistumisen ja käynnissä olevan ekokatastrofin kohtaamisessa, säveltäjä pohtii.

Virtasen kantaatissa ihmisen suhdetta rahaan ja omistamiseen tarkastellaan muun muassa Donald Trumpin ja Vanhan testamentin Sananlaskujen kirjan näkökulmista. Kantaatin sävelkielessä erilaiset tyylit ja kieliopit vaihtuvat lennosta, eivätkä ne jää vain ironisiksi viittauksiksi vaan ovat osa musiikin leikkiä.

- Raha herättää ihmisissä valtavan määrän erilaisia tunteita alhaisesta ylevään ja surusta riemuun. Jotain tästä kaleidoskoopista olen halunnut tavoittaa myös itse musiikissa, Virtanen kertoo.

Konsertti järjestetään Kallion kirkossa, jolla on pitkät perinteet yhteiskunnallisen keskustelun areenana. Kalliossa vietettiin ensimmäisiä kirkkopäiviä, Arvid Järnefelt sai Kalliossa aikaan kirkkomellakan sisällissodan kynnyksellä, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Sateenkaarimessu perustettiin Kalliossa ja Aleppon kellotkin levisivät maailmalle juuri Kalliosta.

- Tuntuu todellakin siltä, että Kallion kirkko on oikea paikka myös kapitalismin kriittiseen tarkasteluun, Virtanen toteaa.

Kantaatin lisäksi konsertissa esitetään Markus Virtasen muita teoksia vuosilta 2012–2019. Konsertissa esiintyvät muun muassa säveltäjän kotikuoro Kallion Kantaattikuoro johtajanaan Tommi Niskala, urkuri Martti Laitinen, sopraano Kaisa Takkula sekä pianisti Martin Malmgren.

Markus Virtanen (s. 1984) tunnetaan monipuolisena säveltäjänä, jonka teoksia on esitetty muun muassa Helsingin Urkukesä -festivaalin, Korvat auki -yhdistyksen, Musica Nova -festivaalin ja Tampering-festivaalin konserteissa. Virtasen tuotannossa keskeisessä roolissa ovat musiikkiteatteriteokset sekä kirkkomusiikki. Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat muun muassa oopperat Valon ääni (2010) sekä runsaasti huomiota herättänyt Säveltäjä Ann-Elise Hannikainen (2015, Metropolia Ammattikorkeakoulu). Virtasen musiikilla oli keskeinen rooli ensimmäisessä Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa suoritetussa kirkkomusiikin taiteellisessa tohtorintutkinnossa (Martti Laitinen 2017). Sitä varten Virtanen sävelsi muun muassa kokonaisen keskipäivän rukoushetken sekä läpisävelletyn a cappella -messun.