20.01. Onneksi olkoon: Sebastian | Palaute
Hyvän toivon kappeli

Sanat ja Henki - keskusteluja kesäillassa

Tuomiokirkkoseurakunta

26.05.2020, 17:50 /  päivitetty 29.06.2020, 13:43
Miten puhua siitä, mistä ei voi puhua? Miten puhua Jumalasta nykyihmisen kielellä?
Kuvassa lapsen tumma hahmo kävelee ikkunan edestä tai ikkunalaudalla.

Miten puhua siitä, mistä ei voi puhua? Miten puhua Jumalasta nykyihmisen kielellä? Jätkäsaaren Hyvän toivon kappelissa keskustellaan tänä kesänä hengellisyyden sanoittamisesta. Sanat ja Henki -keskustelusarja alkaa keskiviikkona 3. kesäkuuta klo 18 ja jatkuu samaan aikaan joka viikko aina 26.8. saakka.

Iltojen näkökulmat vaihtelevat uskonnollisen kielen pohdinnasta kristinuskon urbaaneihin tulkintoihin ja virsien kieleen eilen ja tänään. Ohjelmaan kuuluu keskustelua, musiikkia ja lopuksi hiljentyminen.

Hyvän toivon kappelin tilaisuuksiin voi osallistua tilan koosta johtuen yhteensä 25 henkilöä. Tilaisuudet myös äänitetään ja julkaistaan podcasteina, joita pääset kuuntelemaan täältä.

Monipuoliset aiheet esillä keskusteluissa

 • 3.6. Usko ja kieli. Miten puhua käsittämättömästä? Miten kieli ohjaa uskon ymmärtämistä? Keskustelemassa kielentutkija Janne Saarikivi ja teologi Olli-Pekka Vainio. Anu Rask ja Elsa Sihvola haastattelevat. Lasse Lindgren (koskettimet, laulu) ja Elsa Sihvola (sello, laulu) esittävät Lindgrenin sävellyksiä Raamatun hepreaksi.
 • 10.6. Runon kieli uskon kielenä. Vieraina emeritapiispa Irja Askola ja kirjailija Anna-Mari Kaskinen. Virsien laulamista yhdessä. Sirkka-Liisa Raunio haastattelee, musiikissa Elsa Sihvola (piano, sello) ja Anu Rask (fagotti).
 • 17.6. Ykseys ja universaalisuus. Pianisti Minna Pöllänen soittaa J. S. Bachin musiikkia ja pohtii metaforia musiikissa, joka ilmaisee tunteita täsmällisemmin kuin sanat. Anu Rask haastattelee.
 • 24.6. Jumalan kätkeytyminen. Keskustelemassa teologi Lari Launonen ja teologi, muusikko Lasse Lindgren. Elsa Sihvola haastattelee. Lasse Lindgren (koskettimet, laulu) ja Elsa Sihvola (sello, laulu) esittävät Lindgrenin sävellyksiä Raamatun hepreaksi.
 • 1.7. Keskustelemassa kirjailija Antti Nylén ja teologi Tiia Orpana. Anu Rask ja Elsa Sihvola haastattelevat. Musiikkiesityksiä, yhteislaulua.
 • 8.7. Kristinusko – nyt! Keskustelemassa kirjailija Torsti Lehtinen ja pastori Kai Sadinmaa. Anu Rask haastattelee. Musiikissa Johannes Rask, piano, ja Olga Rask, viulu.
 • 15.7. Mikä on uskon äidinkieli? Oletko rukoillut muulla kuin äidinkielelläsi? Avautuuko Raamatussa eri näköaloja, kun sitä lukee muilla kielillä? Miltä tuntuu, kun ympärillä ei ole omankielistä seurakuntaa? Pastori Maikki Viljanen-Pihkala haastattelee myöhemmin ilmoitettavaa keskusteluvierasta.
 • 22.7. Hannu Varkki haastattelee myöhemmin ilmoitettavaa keskusteluvierasta. Musiikissa Saula Baski, piano.
 • 29.7. Kaupungin uudet äänet. Vieraana kaupunkiteologian professori Henrietta Grönlund. Anu Rask haastattelee; musiikissa bluesyhtye Samuli Raskin johdolla.
 • 5.8. Punainen kangas liehuu: villivirsiä. Vieraina kanttori, säveltäjä Sirkku Rintamäki ja kirjailija, toimittaja Kaisa Raittila. Elsa Sihvola haastattelee. Musiikkiesityksiä, yhteislaulua.
 • 12.8. Sanan jalkoja ja ajatuspolkuja. Keskustelemassa ja musisoimassa muusikko Jaakko Löytty ja kirjailija Kaija Pispa. Anu Rask ja Elsa Sihvola haastattelevat ja musisoivat mukana.
 • 19.8. Lauluja kohtaamisista ja keskustelua laulun hengellisyydestä. Keskustelemassa ja esiintymässä Kaarina Ruusuvirta -trio: Kaarina Ruusuvirta (laulu, sävellykset ja tekstit), Kari Härkönen (piano) ja Jyrki Myllylä (klarinetti ja saksofoni). Elsa Sihvola haastattelee.
 • 26.8. Mitä on taiteen hengellisyys? Keskustelemassa toimittaja, sanoittaja Heimo Hatakka ja muusikko, pianisti Jiri Kuronen. Musiikkiesityksiä, yhteislaulua. Elsa Sihvola haastattelee.