25.09. Onneksi olkoon: Kullervo | Palaute
Hyvän toivon kappeli

Pajunkissoista tehdyt koristeet, niistä tulee kevät!

Tuomiokirkkoseurakunta

01.04.2021, 12:41
Perinteet, yhdessäolo, suklaamunat ja koristeet kuuluvat Minna Kilpeläisen ja Gretan perheen pääsiäiseen. Kevät merkitsee uuden alkua, joka tuo mukanaan jotakin hyvää.
Sininen ja keltainen itse askarreltu pääsiäispupu ikkunalaudalla kuva Milla Kiiski

Huhtikuu, sydäntalvi jäänyt taakse ja auringonpaiste tuntuu kirkkaammalta, mutta myös lämpimämmältä. Luonto alkaa kasvaa, kun pihoilla pilkistää toisinaan ohuen lumikerroksenkin läpi eriväriset krookukset ja tulppaanit.

Minna Kilpeläiselle pääsiäinen on valkoisia, keltaisia ja vihreitä värejä, narsisseja ja uuden alkua, kevättä. Se on myös perinteitä ja yhdessäoloa, joka tänä vuonna voi jälleen muuttaa muotoaan. Tänä pääsiäisenä tunnelma ei välttämättä rakennu vierailuista sukulaisten ja ystävien luona, mutta sen voi rakentaa itse pienten koristeiden tekemisellä. Gretan ja äitinsä Minnan käsissä syntyvät pääsiäispupuille korvat ja nenät punaisesta paperista.

Koronavirus voi pitää ihmiset vielä etäällä toisistaan, mutta Minna näkee pääsiäisen väreissä ja symboliikassa yhteyden nyt elettävään arkeen.

– Kirkossa yhtenä päivänä alttaria koristaa musta väri, mutta haluan keskittyä iloon, sillä lopulta pääsiäisen tapahtumat päätyivät kuitenkin hyvään. Niissäkin kuljetaan surusta iloon ja kaikki muuttui hyväksi. Kunhan mekin ensin selvitään tästä vaikeasta ajasta, niin varmasti parempaa on luvassa. Kulku pimeydestä valoon sopii myös tähän aikaan, hän sanoo.

Perinteet löytyvät lapsuuden pääsiäisistä

Gretan käsissä puput saavat keltaisen ja sinisen värin. Lapsuudestaan Minna muistaa, miten odotti aina samojen tuttujen asioiden tapahtuvan uudelleen: Seurakunnan pääsiäisvaelluksen jälkeen sai aina suklaamunan, ja mummon ja vaarin mökillä suklaamunista löytyi yllätyksiä. Pääsiäisperinteisiin kuuluvat myös Minnan perheessä suklaan syömisen ja pajunkissakoristeiden lisäksi pääsiäisvaellukset, sillä niissä kuuluu pääsiäisen sanoma.

– Minulle pääsiäisen ydin on ylösnousemus. Kaikki on voitettu eikä enää ole huolta, se on lohdullinen asia, Minna toteaa.

Vielä viimeisenä silauksena puput saavat silmät, joita Greta ja Minna yhdessä valitsevat ja liimaavat. Unelma yhdessä olemisesta myös pääsiäisenä elää yhtä.

– Haave on, että voisimme kaikki olla yhdessä! Ehkä tänä pääsiäisenä piilotan Gretalle suklaamunia, Minna tuumailee ja suuntaa Gretan kanssa puput matkassaan Katajanokan keväiseen auringonpaisteeseen.

Ohje pääsiäispupuihin löytyy youtube.com/helsingintuomiokirkkoseurakunta.