20.01. Onneksi olkoon: Sebastian | Palaute
Hyvän toivon kappeli

Mitä kirkolta halutaan koronajouluna? –  Jouluvideolla helsinkiläiset unelmoivat ja kirkko vastaa

26.11.2020, 01:01 /  päivitetty 30.11.2020, 14:55
Sukulaisten ja ystävien tapaaminen on vuoden lopun juhlien perinteinen kohokohta. Tänä vuonna moni miettii, uskaltaako matkoja perheen luo varata, ja uhkaako korona joulupöytään kokoontumista.
Nainen ja lapsi leikkimässä Hyvän toivon kappelilla

– Sosiaalista elämää on muutenkin ollut koko korona-ajan vähemmän kuin yleensä. Videopuhelut ovat välittäneet kuulumisia isovanhempien suuntaan, kun tapaamisia on pitänyt vähentää. Ystävän vastasyntyneen on voinut nähdä vain vaunuissa ulkona. Nyt jännitetään, saadaanko perinteistä jouluakaan, johon perheen luona kyläily on aina kuulunut, pohtii Tiina Jäppinen.

Hän on Adam-poikansa kanssa paennut tiistai-aamupäivän syysmyrskyä perhekerhoon Hyvän toivon kappeliin Helsingin Jätkäsaaressa.

Tiina haluaisi tarjota pojalleen kuusen, jouluruoat ja yhdessäolon riemun perheensä luona Keski-Suomessa. Perinteiden siirtäminen eteenpäin tuntuu tuoreesta äidistä tärkeältä. Tänä vuonna niiden toteutumista saa kuitenkin jännittää.

Jäppinen kertoo poikkeusajan joulunodotuksestaan Kallion, Paavalin ja Tuomiokirkon seurakuntien jouluvideolla. Siinä eri-ikäiset ihmiset kertovat tunnelmistaan historiallisen vuoden lopulla. Videolla kysellään erityisesti, mitä toiveita kaupunkilaisilla on kirkon suuntaan historiallisen joulun 2020 alla.

– Jouluperinteet ovat yhteisöllisiä. Syksyn mittaan on käynyt mielessä, että mitä jos ei tulekaan perheen yhteistä joulua, hän miettii.

Korona on lisännyt lapsiperheiden köyhyyttä ja yksinäisten ihmisten yksinäisyyttä. Niihin Jäppinen toivoo seurakunnilta apua.

– Ihmiskontakteja olisi hyvä pystyä jossakin muodossa tarjoamaan. Lapsiperheitä auttaisivat keräykset ja yksinäisille merkitsisi jotain varmasti henkilökohtainen tervehdys, vaikka kukkalähetys. Voisikohan senkin joku ihminen tuoda?, hän miettii.

– Eristysaikanakin pitäisi säilyttää kontakti ihmisiin. Ihmiskosketusta tarvitaan, hän sanoo.

Adam heittää suuren pehmopallon päin kameraa. Kuvaajaa vain naurattaa. Pallo on heitetty kirkon suuntaan.

Ja kirkko vastaa haasteeseen. Mitä ajatuksia kirkkoherroissa ihmisten toiveet herättävät ja miten he lupaavat palvella erikoisoloissa? Videolla kerrotaan koronajoulun ratkaisuista Kalliossa, Paavalissa ja Tuomiokirkkoseurakunnassa.

Katso video alta.

Salla Ranta

Kuva: Ville Talola

Juttu on julkaistu alunperin Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan Katedraali-joululehdessä 2020.