25.09. Onneksi olkoon: Kullervo | Palaute
Hyvän toivon kappeli

Cantores Minores -kuoron Johannes-passio koettavissa verkossa 2.4.

Tuomiokirkkoseurakunta

31.03.2021, 11:06
Vuosikymmenien pääsiäisen passioperinne ei pääty poikkeusvuoteen. Passiokertomus on koettavissa veloituksetta pitkäperjantaina 2.4. klo 12 alkaen Youtubessa.
Cantores Minores -poikakuoron laulajia mustissa kuorokaavuissaan ulkona Tuomiokirkon pylväiden välissä seisomassa. Kuva Tiiu Kaitalo

Tänä pääsiäisenä Cantores Minores -kuoron suunnitelmissa oli esittää Bachin Johannes-passio yhteistyössä Suomalaisen barokkiorkesterin kanssa Porvoossa ja Helsingissä. Jo toisena vuonna peräkkäin suunnitellut konsertit jouduttiin peruuttamaan koronarajoitusten vuoksi.

- On hienoa, että pystymme kuitenkin tarjoamaan kuoromme ystäville kuultavaksi parin vuoden takaisen taltiomme Bachin upeasta Johannes-passiosta, kertoo poikakuoron taiteellinen johtaja Hannu Norjanen.

Kuorossa harjoitellaan tällä hetkellä pienryhmissä, nuorimmat lähiopetuksessa ja vanhimmat etänä. Koronasta ja sen tuomista rajoituksista huolimatta kuorossa pidetään yllä ohjelmistoa ja opitaan uutta. Toiminnassa seurataan tarkasti viranomaisten ohjeita.

- Odotamme malttamattomasti sitä hetkeä, jolloin voimme laulaa kaikki taas yhdessä, Norjanen summaa.

Pitkäperjantaina nähdään Johannes-passio pääsiäiseltä 2019

J. S. Bachin Johannes-passion esitys on taltioitu monikameraversiona ke 17.4.2019 Helsingin tuomiokirkossa pidetystä teoksen esityksestä. Kuorona on Helsingin tuomiokirkon poikakuoro Cantores Minores, solisteina Tom Nyman, evankelista, Jyrki Korhonen, Jeesus, Helena Juntunen, sopraano, Teppo Lampela, kontratenori, Niall Chorell, tenori, Tommi Hakala, basso, ja Veikko Vallinoja, baritoni, sekä orkesterina Suomalainen barokkiorkesteri. Esityksen johtaa kuoron taiteellinen johtaja kapellimestari Hannu Norjanen. Taltioinnin ohjaajana toimi CM-alumni Juuso Koski. Esityksen kesto on n. 2 tuntia ja se on tekstitetty suomeksi.

Pääset katsomaan 2.4. klo 12 Johannes-passiota tästä linkistä


Pääsiäispassioilla vuosikymmenien perinne

Cantores Minores -kuoro esitti J.S. Bachin Johannes-passion ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan jo kolmantena toimintavuotenaan vuonna 1955 silloisen johtajansa professori Peter Lacovichin johdolla. Vuotuinen perinne Bachin passiokonsertista tuli vuonna 1975, kun professori Heinz Hofmann otti Johannes-passion kuoron pitkäperjantain passiokonsertin vakioteokseksi. Vuonna 1993 professori Christian Hauschild aloitti perinteen, jossa Bachin mestariteokset Johannes- sekä Matteus-passio esitetään vuorovuosin pitkäperjantaisin.

Tämän ovat mahdollistaneet esityksen taiteilijat sekä yhteistyökumppanimme Helsingin Seurakuntayhtymä, Innofactor, SEB ja VEHO sekä Suomen Kulttuurirahasto. Myös Helsingin Sanomat jakaa esityksen HS Livessä. Teos on nähtävillä ma 5.4.2021 klo 24 asti em. kanavilla.

(Cantores Minores / Tuomiokirkkoseurakunnan viestintä 31.3.2021)