04.08. Onneksi olkoon: Veera | Palaute
Honkanummen hautausmaa

Honkanummen lasten muistolehtoa uudistetaan

30.04.2019, 14:47 /  päivitetty 04.12.2019, 14:57
Honkanummen lasten muistolehdolle suunnitellaan uudistusta. Uudistuksen perusteellinen suunnittelu on aloitettu vuonna 2019 ja uudistustyö tulee tapahtumaan vuosien 2020-2021 aikana. Omaisilta toivotaan näkemyksiä alueen kehittämisestä. Tarkempi aikataulu varmistuu myöhemmin, ja tiedotamme sitten hankkeen etenemisestä lisää.
Honkanummen hautausmaa lasten muistolehto 40x kuvaaja I.Usvapelto


Uudistamista on valmisteltu jo pidempään.

Lasten muistolehto on palvellut tarkoitustaan hyvin, mutta on nyt jäänyt pieneksi. Tilaa tarvitaan uusille nimilaatoille, muistoesineille, lyhdyille ja kukille, sekä esim. penkeille. Myös alueen istutuksia ja valaistusta on tarve päivittää, jotta uusi muistolehto olisi kauniimpi ympäri vuoden, sekä valoisaan että pimeään aikaan.

Alueen uudistaminen on tehtävä kunnioittaen sinne haudattujen muistoja ja omaisten tunteita, sekä huomioiden tarpeita pidemmälle tulevaisuuteen. Tämä tarkoittaa esim. sitä, että itse hautoihin ei kosketa, mutta nykyisiä muistomerkkejä todennäköisesti hieman siirretään, jotta ne asettuvat paremmin osaksi lasten muistolehdon maisemaa.

Uudistustyö suunnitellaan hyvin perusteellisesti ja suunnittelutyö on aloitettu vuoden 2019 aikana. Osa suunnitelmista toteutetaan vuoden 2020 aikana. Aikataulu tarkentuu vielä, ja tiedotamme hankkeen etenemisestä lisää myöhemmin.

Olemme määritelleet uudistamiselle muutamia selkeitä tavoitteita:


  • Uudistettu lasten muistolehto on visuaalisesti ja toiminnallisesti eheä kokonaisuus.
  • Nykyiset muistomerkit asettuvat harmonisesti osaksi uutta lasten muistolehtoa – uudistus tekee vanhoista muistomerkeistä entistä merkityksellisempiä.
  • Nykyiset muistomerkit mahdollisesti siirretään parempaan kohtaan, jotta niiden luokse on helpompi tulla. (Huom! Hautoja ei siirretä, ainoastaan kiviä, joihin nimikyltit on kiinnitetty.)
  • Lasten muistolehtoon tulee hyvin suunniteltu tila ja paikka kynttilöille, kukille ja muistoesineille.
  • Lasten muistolehtoon tulee penkki/penkkejä muistajille.
  • Uusiin muistomerkkeihin tulee mahtumaan n. 500 uutta nimilaattaa.‍
40x kortteli Honkanummi, kuvaaja Usvapelto
40x kortteli Honkanummi, kuvaaja Usvapelto