26.05. Onneksi olkoon: Minna, Vilma, Vilhelmiina, Miina, Mimmi | Palaute

Honkanummen hautausmaa

Begravning av barn som föräldrarna förlorat redan under graviditeten

29.10.2018, 10:44

I Helsingfors sköter sjukhusen och samfälligheten tillsammans om att barn som förlorats före de 22 graviditetsveckan blir begravda. Sjukhuset ordnar en gemensam jordfästning i sitt kapell och de anhöriga har möjlighet att delta.

Efter jordfästningen sker gemensam kremering av barnen i krematoriet på Furumo begravningsplats. Askan begravs på Furumo där det finns en särskild minneslund för barn (kvarter 40X). Det är möjligt att delta i begravningen och samfällighetens gravtjänst ger information om tidpunkten för begravningen av askan. Den gemensamma kremeringen och begravningen kostar inte familjen något. Den som vill kan beställa en minnesplakett som fästs på det gemensamma minnesmärket i minneslunden.

Föräldrarna kan naturligtvis också själv sköta begravningsarrangemangen och gravsätta barnet i en familjegrav eller en egen grav. Den som vill reservera ett kapell, tid för kremering eller gravplats måste för gravtjänsten förete ett av sjukhuset utfärdat begravningstillstånd.

Om graviditeten pågått i minst 22 veckor och barnet väger mer än 500 gram utfärdar läkaren ett separat begravningstillstånd.