12.04. Onneksi olkoon: Julia, Julius, Juliaana, Janna | Palaute
Hietaniemen hautausmaa

Koronavirustilanteen vaikutukset hautaustoimeen

17.03.2020, 10:52 /  päivitetty 30.03.2021, 14:52
Seurakuntien sisätiloissa järjestettäviin tilaisuuksiin voi osallistua enintään 6 henkeä. Rajoitus koskee kaikkia seurakuntien omissa tiloissa tapahtuvia tilaisuuksia toistaiseksi.
Hautaan siunaaminen. Alttarilta näkymä saattoväkeen

Seurakuntien sisätiloissa järjestettäviin tilaisuuksiin voi osallistua enintään 6 henkeä(pois lukien pappi, kanttori ja kirkon palveluskunta). Rajoitus koskee kaikkia seurakuntien omissa tiloissa tapahtuvia tilaisuuksia toistaiseksi.

Linjauksen on tehnyt Helsingin hiippakunta muiden viranomaisten päätösten pohjalta. Hautausmaiden siunauskappeleissa ja kirkoissa tapahtuvien siunaustilaisuuksien osallistujamäärä rajoitetaan nyt 6 henkilöön. Tähän henkilömäärään ei lasketa kuuluvaksi siunaustilaisuuden toimittajia, siunaava pappi, kanttori, kappelivahtimestari ja mahdolliset muut toimijat. Rajoitus koskee myös haudalla tapahtuvia tilaisuuksia.

Hautaan siunaamisten osallistujamäärässä voidaan inhimillisistä syistä poikkeuksellisesti joustaa siten, että siunaustilaisuudessa läsnä voivat olla vainajan lähiomaiset, kuitenkin niin että turvavälit mahdollistuvat. Omaisten tulee keskustella asiasta siunaavan papin kanssa.

Suosittelemme kaikissa tilaisuuksissa kasvomaskin käyttöä ja muiden hygieniaohjeistusten noudattamista.

Haudalla tapahtuvaa siunaamista suositaan: arkku lasketaan tilaisuuden aluksi hautaan, jonka jälkeen pappi toimittaa siunauksen. Hautausmaiden kanttorit ovat käytettävissä haudalla siunauksiin erikseen sovittaessa. Kanttoria voi pyytää myös seurakunnista. Haudalla siunauksista ei kirkkoon kuulumattomienkaan kohdalla peritä kappelimaksua.

Omaisia ja hautaustoimistoja pyydetään myös huomioimaan, että hautausmaiden toimistot ja seurakuntayhtymän hautapalvelut palvelevat asiakkaita toistaiseksi ainoastaan puhelimitse ja sähköpostitse.

Virsikirjojen käytöstä on luovuttu hautausmaiden kappeleissa ja osassa seurakuntien kirkoista koronavirusepidemian ajaksi. Tästä syystä suosittelemme omien ohjelmalehtisten tai mobiilivirsikirjojen käyttöä. Kappeleissa on valmiiksi tulostettuna yleisimpiä hautajaisvirsiä.

Hautausmaiden kappeleissa ei ole yhteiskäytössä olevia alboja tai stoolia vallitsevasta poikkeustilanteesta johtuen. Papit toimittavat siunaukset omissa virkapuvuissaan.

Osassa seurakunnista papit eivät myöskään osallistu muistotilaisuuteen. Käytäntö voi vaihdella seurakunnittain.

Helsingin seurakuntayhtymässä kaikki vainajien näyttötilaisuudet on keskeytetty toistaiseksi.

Hautausmailla pyydetään noudattamaan henkilökunnan antamia ja kappelitilojen seinistä löytyviä ohjeistuksia.

Omaiset voivat halutessaan tallentaa tai livestriimata siunaustilaisuuden itse tai pyytää ulkopuolisia palveluntarjoajia: Hautausten striimausohje omaisille