12.07. Onneksi olkoon: Hermanni, Herkko, Herman | Palaute
Herttoniemen seurakunta

Outi Lantto on Herttoniemen ja Herttoniemenrannan uusi pappi

Herttoniemen seurakunta

30.10.2019, 13:17 /  päivitetty 30.10.2019, 13:24
Pastori Outi Lantto Seurakuntatila Laiturin ikkunoiden edessä

Kaksi asiaa nousee ensimmäiseksi mieleen seurakuntapastori Outi Lantosta. Toinen on hiljaiset viikkomessut, jotka hän käynnisti Seurakuntatila Laiturissa, Hitsaajankatu 4, keskiviikkoisin klo 17.30. Toinen taas leskille lahjoitettavat lohtuhuivit, joista on tullut käsityöhitti.

Outi Lantto aloittaa marraskuun alussa työt Länsi-Herttoniemen ja Herttoniemenrannan seurakuntapastorina. Seurakuntaan hän tuli ensin määräaikaiseksi työntekijäksi Viikin kirkolta. Sieltä tarttuivat hihaan myös hiljaisuuden messut, vaikkakin hän on ollut jo pari vuosikymmentä mukana Hiljaisuuden ystävissä.

On tärkeää olla tavattavissa samassa paikassa joka viikko.

-Sen lisäksi, että minua viehättää messun yksinkertaisuus, on myös tärkeää, että olen täällä Laiturissa joka keskiviikko. Se on sekä käytännöllistä että tarjoaa mahdollisuuden palvella ja tavata seurakuntaa säännöllisesti.

Outi Lantto kertoo, että hänen israelilainen ystävänsä ei voinut mitenkään ymmärtää, että seurakunnassa on useampi pappi ja että papit vaihtuvat tilaisuudesta toiseen. Että joku pappi vaan tulee jostain jonnekin. Minkä takia ei voi olla omaa pappia kun on oma lääkäri?

-Uskon jatkuvuuteen, se on se juttu. Siksi esimerkiksi perhepappi on mielestäni hyvä juttu.

Outi Lanton tausta Kauppakorkeakoulusta ja Stanfordin yliopistosta valmistuneena taloustieteilijänä ei ehkä ole papeille tyypillisin, vaikka hänen pappiskurssillaan kuulemma viisi ekonomia olikin. Hän valmistui 2005 ja sai pappisvihkimyksen 2006.

Mikä pappeudessa sitten on parasta?

-Jumalanpalveluselämä kaikissa muodoissaan. Se on jotain aivan muuta kuin mikään muu. Se on erityistä. Siinä ollaan sellaisten asioiden äärellä, missä ei olla missään muualla, Outi Lantto perustelee.

-Jumalanpalveluksessa olemme salaisuuden, mysteerin äärellä sellaisessa todellisuudessa, jota ei tarvitse selittää, koska sitä ei voi selittää. Ihminen tarvitsee sitä, ja se tekee hänelle hyvää.

Ihminen tarvitsee pysähtymistä jumalanpalveluksen salaisuuden äärelle, koska se tekee hänelle hyvää.

Pappina hän ei ole lukkiutunut pelkästään hiljaisuuden messuihin, vaan kaikki käy.

-Rakastan saarnojen kirjoittamista. Myös kirkolliset toimitukset kuten kaste, hautaan siunaaminen, avioliittoon vihkiminen ovat jumalanpalvelusta. Niissäkin on samat elementit mukana: raamatun lukeminen, virsien laulaminen, rukous. Ne eroavat julkisista jumalanpalveluksista oikeastaan vain siinä, että ne koskettavat erityisiä ihmisiä, hän selventää.

Herttoniemi ja Herttoniemenranta ovat Outi Lantosta tuntuneet kodikkailta.

-Ne ovat kaksi erilaista, eri aikoina rakennettuja alueita. Toista leimaa meri ja toista metsä. Kävellessäni Herttoniemen sairaalalle haistoin havupuut. Se oli aivan mieletöntä.

-Mielestäni kirkon yksi tehtävä kaupungissa on tarjota mahdollisuus liittyä yhteisöön. Liittyä sellaisella intensiteetillä kuin itse valitsee. Haluaisin olla rakentamassa yhteisöllisyyttä, ja sitähän etenkin tuolla vanhan Herttoniemen puolella löytyy. Minut on otettu tosi lämpimästi vastaan myös täällä rannan puolella.

Pastori Outi Lantto pitelee käsissään keltaista lohtuhuivia

Ai niin, ne lohtuhuivit. Outi Lantto kertoo lukeneensa netistä, että Tampereella oli syntynyt ajatus lohtuhuivien tekemisestä leskeksi jääneelle.

-Se tuntui heti itselle luontevalta, koska teen käsitöitä. Uskon myös, että konkreettiset eleet ja esineet saattavat olla merkityksellisiä. Tilanteen mukaan annan tai kiedon lohtuhuivin lesken ympärille. Olen saanut siitä hyvin ilahtunutta palautetta. Haluan aina muistuttaa, että seurakunta antaa sen lahjan muistuttaakseen, että leskeksi jäänyt ei ole yksin.

Leskille lahjoitettavia lohtuhuiveja on kyselty naapuriseurakunnistakin.

-Viimeksi tänään kuulin, että yksi huivin saanut todella käyttää sitä.

Lohtuhuivin teko-ohje löytyy täältä.