26.01. Onneksi olkoon: Joonatan | Palaute
Herttoniemen seurakunta

Ruokakassi matkaa vauhdilla pakkauspisteestä saajalleen

30.04.2020, 12:46 /  päivitetty 30.04.2020, 14:55
Maitopurkit ja leipäpussit liikkuvat vauhdikkaasti, kun Myllypuron elintarvikeavun tiloissa pakataan poikkeusajan ruokakasseja aamukahdeksasta alkaen. Lähes 2 000 nk. akuuttiruokakassia jaetaan tällä hetkellä päivittäin avun tarvitsijoille eri puolilla Helsinkiä.
Naiset pakkaavat ruokatavaroita valkoisiin muovikasseihin

Ruoka-avun viisi autoa ovat ajaneet aamusta alkaen kauppojen lahjoittamaa hävikkiruokaa Myllypuroon. Joukko Helsingin kaupungin ja seurakuntien työntekijöitä sekä vapaaehtoisia käy läpi saapuneen tavaran ja lajittelee pois mahdollisesti käyttökelvottomat vihannekset tai muut tuotteet.

Kolme miestä pakkaa ruokatavaroita valkoisiin muovikasseihin suusuojat kasvoillaan

- Meillä on täällä päivittäin pakkaamassa noin 15 henkilön joukko, josta suuri osa on jo tässä hommassa kokeneita. He tietävät hommansa, ja urakka sujuu sutjakkaasti muutamassa tunnissa. Toki myös uudet tulijat pääsevät mukaan mutkattomasti, paikan kymppinä tällä hetkellä toimiva Santtu Perkiö kertoo.

Santtu samoin kuin yleensä pakkaustiimin vetäjänä toimiva Jari ”Bobby” Mäki-Arvela ovat normaalityönään Herttoniemen seurakunnan nuorisotyönohjaajia.

Kassit täyttyvät vauhdilla, kun jokainen vuorollaan sujauttaa sinne tuotteen. Valmiit kassit nostetaan muovilaatikoihin, joita kertyy korkeat pinot. Kun ruoka-avun auto on purkanut saapuvan tavaran, auto lastataan täyteen kassilaatikoita, jotka kuljetetaan ruokakassien jakopisteisiin eri puolille Helsinkiä.

Matteuksenkirkko on solmukohta

Mies siirtää valkoisia muovilaatikkopinoa kuormasta kylmäkonttiin

Ruoka-avun auto kaartaa Itäkeskuksessa Matteuksenkirkon pihalla sijaitsevan kylmäkontin eteen. Kontin avulla turvataan kylmäketjun säilyminen. Matteuksenkirkolla on Helsingin vilkkain jakopiste, jossa jaetaan päivittäin lähes 700 kassia.

Kuljettajat Einar ja Mika purkavat ruokakasseja sisältävät muovilaatikkopinot konttiin ja lastaavat kyytiin satoja edellisessä jakelussa tyhjentyneitä laatikoita viedäkseen ne takaisin Myllypuron pakkauspisteelle.

Aamukymmeneltä kirkon pihalle kurvaa myös Helsinki-avun autoja. Kaupungin työntekijät lähtevät jakamaan niillä akuuttiruokakasseja suoraan kotioville valmiiksi tehtyjen osoitelistojen mukaisesti.

Normaalisti hävikkiruokaravintolan kokkina ja salityöntekijänä työskentelevät Liisa Haveri ja Mirva Laanti availevat ovia, kun osa äskeisessä kuormassa tulleista kasseista siirretään takakontteihin. Kotiin toimitettavien kassien jakelu hoidetaan keskitetysti Matteuksenkirkolta käsin. Tänään tällaisia kasseja on 63.

- Kotiin asti kasseja saavat ovat vähävaraisia riskiryhmiin kuuluvia, jotka eivät pysty itse hakemaan kassia ja joiden avuntarpeen sosiaalityöntekijä on todennut. Heitä pyritään auttamaan myös sosiaalityön muiden palvelujen piiriin, kertoo ruoka-avun hankeasiantuntija Katja Lehtola. Hän oli eturintamassa poikkeusajan ruoka-avun organisoinnissa heti korona-ajan alettua maaliskuun puolivälissä.

Heikki ja Jaana Vahantaniemi ovat mukana ruokakassien kotiinkuljetuksessa vapaaehtoisina. Heidän autonsa takakontti täyttyy vieri viereen pakatuista kasseista. – Olemme normaalisti seurakunnissa ja HelsinkiMissiossa aktiivisesti vapaaehtoisina. Nyt kun moni niistä toiminnoista on tauolla, liityimme tähän joukkoon ja ajamme kasseja kahdesti viikossa, Vahantaniemet kertovat. - Haluamme auttaa, koska tarve on niin kova. Turvavälin päästä tervehdimme kassin saajia. He ovat todella kiitollisia saamastaan avusta.

Rauhallista jonotusta

Matteuksenkirkolle alkaa saapua väkeä hyvissä ajoin ennen yhtä ja asettua harvakseltaan jonomuodostelmaan. Koska avuntarvitsijoita on vähintään 500, jonolle kertyy hurjasti mittaa.

Kaksi seurakunnan työntekijää ja heidän keskellään vapaaehtoinen oranssissa toppatakissa seisoo tiilirakennuksen vierustalla

Liisa Haveri Snellusta (kuvassa vas.) ja Mia Tervonen Vuosaaren seurakunnasta toimivat jonoankkureina eli opastavat tulijoita ja katsovat, että jonossa säilyy rauha. –Tervehdimme ja juttelemme, jos joku sitä toivoo. On tärkeää, että kaikki tulevat huomatuiksi ja nähdyiksi, Liisa painottaa.

Kiva, että olet olemassa!, Liisalle huikataan jonosta kiitokseksi.

Jonoankkureina häärii myös vapaaehtoisia. Tänään paikalla on Veli-Veikko (kuvassa keskellä), joka kertoo tekevänsä normaalisti vapaaehtoistyötä Hurstin Avussa. – Haluan olla hyödyksi yhteiskunnalle, kun minulla riittää vielä energiaa. Tästä hommasta saa hyvän mielen lisää!, hän sanoo. - Onhan täällä mukavampaa kuin olla kotona, jossa seinät voi kaatua päälle. Ja ihmisten kiitos lämmittää.

Jonossa on rauhallinen tunnelma. Tyynenä odotetaan jonon etenemistä. –Työelämästä putoaminen oli iso muutos, ja työkyvyttömyyseläkkeeni jäi pieneksi. Asuminen vie suuren osan tuloistani. Kun sen lisäksi maksaa lääkkeet ja sairauskulut ja vakuutusmaksut ja muut, on pakko tulla tänne 2-4 kertaa viikossa. Tuen myös jälkikasvuani, kertoo eräs jonottajista, keski-ikäinen nainen. - Arvostan todella paljon tällaista apua. Ihan minimillä elän. Mutta pääasia kuitenkin, että läheiset ovat lähellä, hän jatkaa.

Nainen mustassa toppatakissa hymyilee pöydän takana ja ojentaa valkoisia ruokakasseja hakijoille

Kun jakelu alkaa klo 13, jono liikkuu ripeästi. Tänään jakajana on suntio-opiskelija Annina Gerlin-Ontronen (kuva vas.). Normipäivänä sadat kassit on jaettu 40 minuutissa, ja väki hajaantunut.

Teksti ja kuvat: Eila Jaakola