Etusivu > Hautausmaat > Malmi >

Historia

Malmin hautausmaan historiaa

Hautausmaa

Hautausmaa vihittiin virallisesti käyttöön marraskuussa 1894. Alue oli entinen Suomen Kruunun hallinnossa oleva sotilaiden harjoitus- ja leiripaikka Helsingin pitäjän Malmilla. Alue oli noin 27 hehtaarin kokoinen. Nykyään hautausmaa pinta-ala on noin 65 hehtaaria.

Hautausmaan pohjoispäässä kohoava vesitorni rakennettiin 1930-luvulla ja se oli tarpeen suuren puutarha-alueen huollossa. Käytöstä poistettu vesitorni on Museoviraston suojelema.

Vanhimmat nykypäivään säilyneet haudat ovat vuodelta 1895. Malmi oli aluksi ns. työläishautausmaa, jossa oli yksittäis- ja linjahautoja. Vasta 1920-luvulla perhehaudat yleistyivät.

Hautausmaan keskiosissa sijaitsee yksityinen Åbergin hautausmaa (korttelit 101-104), joka ei kuulu seurakuntayhtymän omistukseen. Se on perustettu vuonna 1892. Aluetta hoidetaan kuitenkin kuten muutakin hautausmaata.

Toinen yksityinen alue oli ns. Rundmanin alue (kortteli 34), joka vihittiin käyttöön vuosisadan alkupuolella. Nykyisin alue on seurakuntayhtymän omistuksessa.

Malmin hautausmaa sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Helsingin keskustasta ja tämän vuoksi vainajat saattajineen kuljetettiin aikoinaan rautateitse hautausmaalle Aleksis Kiven kadulla sijaitsevalta Harjun ruumishuoneelta, joka nykyään toimii Helsingin kaupungin nuorisotalona.

Säännöllinen liikenne alkoi helmikuussa 1895. Kuljetukset ruumishuoneelta tapahtuivat aluksi kahdesti viikossa, myöhemmin viikottain kulki viisi junavuoroa. Junassa oli kaksi ruumisvaunua ja neljä henkilövaunua. Näin sekä vainajat että saattoväki kuin myös siunauksen toimittaneet papit matkasivat samalla kyydillä hautausmaalle.Vuonna 1954 kuljetukset rautateitse lopetettiin ja Harjun ruumishuoneen toiminta lakkautettiin 1950-luvun lopulla.Hautausmaan aidassa on vielä portti, josta junat aikoinaan ajoivat alueen sisäpuolelle. Hautausmaan pohjoisosassa sijaitsee vuonna 1897 rakennettu asemarakennus, joka toimii nykyään toimistona.Sankarihaudat ovat korttelissa 71
Sankarihaudat ovat korttelissa 71
Iittalan junaturmassa menehtyneiden muistomerkki sijaitstsee korttelissa 71, linjassa 14
Oulunkylän sankarihaudat ovat korttelissa 91
Åbergin hautausmaa, korttelit 101-104
Åbergin hautausmaa, korttelit 101-104
Malmin hautausmaan vesitorni

Harjun ruumishuone

Malmin hautausmaan rata