03.08. Congratulations: Nea, Linnea, Neea, Vanamo | Feedback
Whole Helsinki

MunkkaLoven toinen täysi konsertti johdatti pyhäinpäivän tunnelmiin

Munkkiniemi parish

09.10.2019, 10:18 /  updated 30.10.2019, 14:52
Munkan seudun asukkaiden toivomuksista koostetun MunkkaLove-konserttisarjan toinen ilmaiskonsertti oli lauantaina 26.10. klo 15-16.30 Munkkiniemen kirkossa. Konsertissa esiintyi vierailevana solistina muusikko Laura Sippola ja Make Perttilän bändi, konsertin juonsi tv-toimittaja Päivikki Koskinen. Ohjelmistossa oli munkkiniemeläisten toivomia lauluja ja alueen ihmisiä ja tarinoita eri vuosikymmeniltä, kuten Munkkiniemen yhteiskoulun oppilaiden perustaman Broadcastin You break my heart. Yhtyeen perustajajäsen Esa Kaartamo menehtyi runsas vuosi sitten ja konsertissa oli mukana hänen äitinsä, joka sai pyhäinpäivän kukkaset. Paikalla haastateltavina olivat Munkkiniemen yhteiskoulun entinen pitkäaikainen musiikinopettaja Tapio Mäkelä ja nykyinen musiikinopettaja Ville Sumelles. Alueen omana yllätysesiintyjänä laulun ”Elefantin paino” lauloi koskettavasti Elsa Tapani.
muusikko Laura Sippola, kuvaaja Jani Laukkanen

Konsertin teemoina koulut ja perhearki

Jokainen konsertti on rakennettu väljästi jonkun teeman ympärille, ja teemaan vaikuttaa myös vieraileva solisti. Tässä konsertissa kuultiin paljon alueen koulujen oppilaiden toivomuksia ja solisti Laura Sippolan säveltämät ja sanoittamat laulut taas kertovat usein lapsiperheen arjesta. Alueella asuva Laura Sippola on paitsi musiikin tekijä, esittäjä ja opettaja, myös musiikin tohtori.

Juuri levyn julkaissut Mirkka Paajanen tulkitsi Adelea, joka on monen suosikki sekä maailmanlaajuisesti että Munkin seudulla. Yleisö rentoutui, kun ensimmäisenä yhteislauluna siirryttiin Kissankulman kauhukakaraan, Eemeliin. Aina ei tarvitse olla kiltti, ei edes joulun alla.

Konsertin ensimmäinen videotervehdys tuli Laura Sippolan ystävältä ja naapurilta Lehtisaaresta. Alue on nykyisin päiväkotien keskittymä, ja videohaastattelussa puhuttiin musiikin opetuksen ja soittoharrastuksen merkityksestä lapsille. -Musiikki edistää emotionaalisia kykyjä, siis tunnetaitoja, videossa todettiin. Tämä konsertti-ilta olikin sitten täynnä tunteita! Laura esitti omat laulunsa ”Sydän sydän” ja ”Kaunis mieli”, joissa aiheina olivat muun muassa sometodellisuus ja omannäköisen elämän ja tasapainon löytäminen. Elsa Tapani tulkitsi koululaisten suosikin, Ellinooran ”Elefantin painon”. Yksi toivojista oli kuunnellut sitä voimalaulunaan masentuneen ystävänsä rinnalla.

Seuraava videotervehdys vei menneisyyteen, aikaan, jolloin videolla näytetyt nuoret miehet olivat Munkkiniemen yhteiskoulun oppilaita. Bändi esitti hienon tulkintansa heidän kenties kansainvälisimmän oloisesta hitistään. Juontaja Päivikki Koskinen esitteli yhtyeen Broadcastiksi, joka syntyi vuonna 1980. Yhtye hajosi viidennen albuminsa jälkeen vuonna 1987, mutta kokoontui yhteen taas 30 vuotta myöhemmin. Pyhäinpäivän tunnelmiin vei se, että bändin perustajajäsenistä musiikin moniottelija Esa Kaartamo kuoli runsas vuosi sitten. Muista bändiläisistä mm. Edu Kettunen vaikuttaa vielä vankasti suomalaiseen musiikkiin.

Laura esitti laulunsa ”Onnellinen” ja sen jälkeen konsertin ehkä toivotuimman munkkalaiskappaleen, ”Romanssin” elokuvasta Munkkiniemen kreivi. Konsertin ainoa instrumentaaliversio kuultiin Lasse Mårtensonin ”Myrskyluodon Maijasta”. Konsertin live-haastattelussa yleisöä ihastuttivat kaksi Munkkiniemen yhteiskoulun musiikinopettajaa, 35 työvuoden jälkeen eläkkeelle jäänyt Tapio Mäkelä ja nykyinen Ville Sumelles. Molemmat kehuivat seudun kulttuurimyönteisyyttä ja Villen aikana yhteistyötä eri oppilaitosten välillä on edelleen tiivistetty. -Oppilaat sanovat, että on yksi hyvä syy tulla kouluun ja se on musiikki. Ja tietysti kouluruoka, miehet naurahtivat. Haastattelun päätteeksi yhteislauluna laulettu Hectorin ”Ake, Make, Pera ja mä” kuvasi hyvin seudun ikiaikaista toimeliaisuutta, äänekkyyttä ja moniäänisyyttä.

Viimeiset MunkkaLove-kappaleet nostivat kuulijat korkealle. You rise me up -hymni ja kantrisävelmä Take me home muistuttivat, mikä etuoikeus oli istua tämäkin iltapäivä konsertissa katselemassa laajakuvasta kotiseutunsa historiallisia ja kauniita maisemia. MunkkaLove-bändissä esiintyivät Markku Perttilä laulu ja kitarat, Mirkka Paajanen laulu, Ville Nurmi sähkökitara, Joonatan Rautio saksofoni ja kosketinsoittimet, Hannu Rantanen basso ja Teemu Eronen rummut. Konsertin äänentoistosta vastasi Creative Sound. Palautetta konserteista voi antaa sivuilla www.munkkalove.fi. Seuraava, tämän syksyn viimeinen konsertti on Munkkivuoren kirkossa la 23.11.2019 klo 15, sydämellisesti tervetuloa mukaan!

Kuva: Topias Orvasto