19.01. Onneksi olkoon: Heikki, Henri, Henna, Henrik, Henni, Henriikka, Henrikki | Palaute
Koko Helsinki

Keskusteluja yhteiskunnallisista ja ajankohtaisista aiheista

Seurakunnat

07.10.2019, 15:37
Kirkoissa käydään useita ajankohtaisia ja yhteiskunnallisia keskusteluja tänä syksynä. Monet mielenkiintoiset vieraat johdattavat kuulijan esimerkiksi hyvän kuoleman kysymyksiin, muilutetun isän kohtaloihin ja hyviin elämänarvoihin.

Kallion kirkko

Torstaina iltapäivällä -sarjassa Kallion kirkossa torstaisin klo 13–14 keskustellaan ajankohtaisista aiheista, uskonnosta ja politiikasta, taiteesta ja kulttuurista, elämästä ja uskosta tunnettujen vieraiden ja asiantuntijoiden kanssa. Olet myös lämpimästi tervetullut osallistumaan päivärukoukseen klo 12 ja piipahtamaan kahvilla tai lounaalla Café Sonckissa ennen tilaisuutta.

3.10. Uskonnot kohtaavat, piispa emeritus Mikko Heikka.

10.10. Mitä Minna Canth todella sanoi? Kulttuuritoimittaja Suvi Ahola, Olli Laine haastattelee.

17.10. Valokuvaaja Caj Bremer, Päivi Istala haastattelee.

24.10. Eurooppalaisilla juurilla, Helena Petäistö ja Eeva Lennon, Päivi Istala haastattelee. Tämän tilaisuuden kesto 1,5 tuntia.

31.10. Pienenä tyttönä ja monessa muussa roolissa näyttelijä Liisamaija Laaksonen, Päivi Istala haastattelee.

14.11. Tuntematon mestari, näyttelijä Heikki Nousiainen, Päivi Istala haastattelee.

21.11. Minä muilutetun tytär, historioitsija, FM Raija-Liisa Mäkelä, Päivi Istala haastattelee.

28.11. Ikäihmisten oppiminen, tekn.tri, Leenamaija Otala, Sirkku Nyström haastattelee.

5.12. Suomen symbolit, taidefilosofi Liisa Väisänen.

12.12. Joulun sävelet ja sanat.

Helsingin tuomiokirkko

Maan suola -keskustelusarjassa Helsingin tuomiokirkon kryptassa keskiviikkona kerran kuussa keskustellaan maailmasta, yhteiskunnasta ja ihmisestä.

27.11. klo 17.30 päivä aiheena on kuolema – Miltä suomalainen kuolema näyttää 2000-luvun alussa? Onko kuolema vihollisista viimeinen?

Klo 17 mahdollista tulla syömään kasviskeittoa (3 e). Keskustelu päättyy iltavirteen klo 19 mennessä. Teejatkot. Sarja jatkuu 15.1.2020.

Ajan merkit – yhteiskunnallisten saarnojen sarja Helsingin tuomiokirkossa jatkuu tammikuussa 2020. Vuosikymmenten ajan yhteiskunnalliset vaikuttajat ovat kokoontuneet Helsingin tuomiokirkkoon kuulemaan Jumalan Sanaa. Nyt yhteiskunnallinen vaikuttaja kiipeää Tuomiokirkon saarnatuoliin – Lutherin, Melanchthonin ja Agricolan rinnalle – ja kertoo, mihin kristityn kutsumus haastaa meitä tänään. Sarja alkoi tammikuussa 2019. Tarkemmat tiedot saarnaajista ja ajankohdista löytyy lähempänä Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan netti- ja Facebook-sivuilta.

Toivon dialogit. Yhteiskunta polarisoituu. Vihapuhe lisääntyy. Kirkko tarjoaa paikan keskustelulle, jossa ymmärrys kasvaa. Samaa mieltä ei tarvitse olla, mutta jokaista

Temppeliaukion kirkko

Kulttuuriklubi tiistaisin klo 18–20. Teemoina usein kaupunkiimme liittyviä ajankohtaisia aiheita ja esittelyjä tieteen ja taiteen aloilta. Iltateellä on mahdollisuus keskustella aiheesta yhdessä.

29.10. Arvojen voima & avaimia elämänhallintaan – Psykoterapeutti, pastori Juha Pettersson

12.11. Mindfulness-läsnäolon merkitys – Terapeutti, pastori, mindfulness-ohjaaja Miia Moisio

Tuomaankirkko

Vanhasta kutoutuu uutta, Taideterapeuttinen ryhmä yli 55–vuotiaille maanantaisin klo 17–20 parittomina viikkoina Tuomaankirkon kerhotiloissa. Lähestymme elämän ikuisia kysymyksiä kuten vanhenemista, rakkautta ja kuolemaa. Teemme omaelämäkerrallista taidekirjaa. Ryhmä sopii kirjallisuudesta ja avarasta hengellisyydestä kiinnostuneille. Haemme kosketuspintaa elämän taitekohtiin alustusten, keskustelujen ja oman taidekirjatyöskentelyn myötä. Kymmenen illan aikana sukellat annettuihin teemoihin kirjoittamalla, maalaamalla, valokuvin tai seulomalla arkistojasi.

Ohjaajina kirjoittajakouluttaja Heli Hulmi ja opettaja Riitta Ahvenjärvi.

Hinta 200 € sisältää taidemateriaaleja, avoimen kirjan ja iltapalat.

Ilmoittautuminen hulmi.heli@gmail.com, tai p. 050 527 2041. Katso myös kirjoitusretket.fi.

Kokoontumiskerrat 23.9., 7.10., 21.10., 4.11., 18.11. ja 2.12. sekä 13.1.2020, 27.1., 10.2. ja 24.2.

Meilahden kirkon seurakuntasali

Naisten forum tiistaisin klo 15–17

8.10. Ikääntyvän äänen muutokset ja huolto – Laulaja, laulupedagogi Päivi Kantola

5.11. Ruoan tuotannon ja kulutuksen ympäristövaikutukset – mihin ravinnontuotannon ja kulutuksen tulevaisuus kehittyy? Erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri, Luonnonvarakeskus Luke

26.11. Tutustumisretki Santahaminan sotilaskotiin. Yhteinen retki Miesten maanantaiseuran kanssa.

Maanantaiseura on kristillis-yhteiskunnallinen keskustelufoorumi, joka kokoontuu maanantaisin klo 13 –15 kerran kuussa 21.10., 4.11. ja 25.11.

21.10. Galilean kaivaukset, kertojana Tuula Tynjä. Hän on osallistunut kansainväliseen tutkimukseen Kinneretin alueen rautakauden elämästä ja uskonnollisista oloista.

4.11. Eläkeläisten asuminen. Paula Oinas Seniori-Infosta puhuu aiheenaan eläkeläisten asumiseen ja hoitoon liittyvät ongelmat.

25.11. Pikkujoulujuhla Ruskeasuon seurakuntakeskuksessa. Alustajina Kotimaa -lehden päätoimittaja Mari Teinilä sekä Vesa Huhtanen aiheenaan kirkon tiedotus ja mainostaminen

Malmin kirkko

Älä pelkää -illat

Tiistaisin kello 19-20.30. Älä pelkää -iltojen keskusteluissa pohditaan ajankohtaisia pelkoja. Illan isäntänä dosentti Esko M. Laine. Alustuksen jälkeen tilaisuus keskusteluun ja kysymyksille. Iltatee ja pientä suolaista tarjottavaa.

8.10. Köyhyys ja turvattomuus

19.11. Teemana muukalaisuus ja maahanmuutto.

Yhteiskunnallisen kysymyset messuissa

YK:n päivän jumalanpalvelus

Torstaina 24.10.2019 klo 10 Helsingin tuomiokirkossa. Suomen YK-liitto, Kristillinen rauhanliike ja Helsingin tuomiokirkkoseurakunta järjestävät yhteistyössä monikielisen, kaikille avoimen tapahtuman, jossa rukoillaan rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun toteutumisen puolesta. Lisätietoja: Maija Kuoppala (maija.kuoppala@evl.fi) ja Natasha Vaalgamaa (natasha.vaalgamaa@evl.fi)

Työn messu

Kannelmäen kirkossa Työväen kirkkopyhänä su 17.11. klo 10. Messussa saarnaa rovasti Paavo Salakka. Messua toimittamassa myös kirkkoherra Sakari Enrold, pastori Nina Rajamäki ja kanttori Anne Myllylä. Messun jälkeen kirkkokahveilla yhteiskunnallisen työn pastori Raija Korhonen puhuu aiheesta Ilmastonmuutos ja kirkko. Messu järjestetään yhteistyössä Helsingin Kristillisen Työväenyhdistyksen kanssa.

Työn messu

Teemamessu työn maailman kysymyksistä. Sen suunnittelussa ja toteutuksessa on mukana 3+1-ryhmä, joka on ay-liikkeen pääkaupunkiseudun aluejärjestöjen ja Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymien yhteiskunnallisen työn yhteistyöryhmä.

Seuraava Työn messu pidetään 19.11.2019 klo 18 Kallion kirkossa. Musiikista vastaavat Ulla Linjama-Lehtinen ja Eero Lehtinen.