21.05. Onneksi olkoon: Kosti, Konsta, Konstantin | Palaute | På svenska | In English

Koko Helsinki

Hautajaisjärjestelyt

09.05.2019, 17:11
Hautajaisten järjestelyn voi aloittaa jo ennen hautausluvan saamista ottamalla yhteyttä Hautapalveluihin.

Helsingin seurakuntayhtymän hautapalveluista hoidetaan kaikkien Helsingin seurakuntayhtymän hautausmaiden hautapaikkaa, siunauskappelia, siunausaikaa ja tuhkausaikaa koskevat varaukset. Lisäksi haudanhoidosta voi sopia Hautapalveluiden kanssa.

Hautajaisjärjestelyt ovat lähimpien omaisten vastuulla, mutta yksin niitä ei kuitenkaan tarvitse hoitaa. Omaiset voivat turvautua seurakunnan ja hautaustoimiston tukeen oman harkintansa mukaan.

Hautaustoimistot huolehtivat vainajan kuljetuksista, myyvät arkkuja ja uurnia sekä hoitavat sopimuksen mukaan monet muutkin omaisten pyytämät hautaukseen liittyvät käytännön järjestelyt. Mahdollisista kukkalaitteista voi myös sopia hautaustoimiston tai kukkakaupan kanssa. Muistomerkin haudalle voi hankkia esim. kiviliikkeen tai hautaustoimiston kautta. Palvelut ovat maksullisia.

Kaikilla on oikeus tulla haudatuksi kotikuntansa seurakunnan ylläpitämälle hautausmaalle. Etukäteen hautapaikkaa ei kuitenkaan voi varata. Helsingin seurakuntayhtymän hautausmaat ovat yleisiä hautausmaita, joihin haudataan Helsingissä kuollessaan kirjoilla olevia vainajia.

Ennen hautaamista hautapalveluilla täytyy olla lääkärin allekirjoittama hautauslupa tai kopio siitä. Kuoleman todennut lääkäri kirjoittaa kuolintodistuksen, ilmoittaa kuolemasta ja antaa hautausluvan hautauksesta huolehtivalle omaiselle. Hautajaisten järjestelyn voi kuitenkin aloittaa jo ennen hautausluvan saamista ottamalla yhteyttä hautapalveluihin.

‍Ohjeita järjestelyihin.