19.09. Onneksi olkoon: Reija | Palaute | På svenska | In English

Alppilan kirkko

Alppilan kirkolla etsitään sovintoa eri tavoin ajattelevien välille

09.10.2017, 13:11 /  päivitetty 12.10.2017, 14:56

Yhteisymmärrystä ja ratkaisuja eri tavoin ajattelevien välille etsitään Kallion kirkkopäivien Sovinto 100 -tapahtumassa 19.–21.1.2018 sekä kuluvan syksyn aikana Kallion seurakunnan järjestämissä työpajoissa ja verkkosivuilla: www.sovinto100.fi.

Työpajojen ehdotukset yhteiskuntarauhan rakentamiseksi esitellään päättäjille ja yleisölle Kirkkopäivien kansalaisfoorumissa lauantaina 20. tammikuuta 2018 kello 14. Ehdotuksia sparraavat presidentti Tarja Halonen, Helsingin piispa (1.11. alkaen) Teemu Laajasalo, dokumenttiohjaaja, kirjailija Elina Hirvonen sekä Martti Ahtisaaren perustaman Crisis Management Initiative ry:n (CMI), Irak-ohjelman johtaja Hussein Al-Taee.

Sovinto 100 -ratkaisupajat toimivat työskentelymallina myös muille seurakunnille ja yhteisöille vuoden 2018 aikana. Kuka tahansa voi perustaa omalla paikkakunnallaan yhden tai useamman työpajan, jossa pyritään luottamuksen vahvistamiseen eri tavoin ajattelevien välille. Työpajojen ratkaisuehdotukset tulevat näkyviin myös verkkosivuilla: www.sovinto100.fi. Kansalaisten omia sovinnonratkaisuja etsitään syksyn 2017 aikana myös verkkosivujen lomakkeella.

Ratkaisijoiksi työpajoihin kutsutaan muun muassa seurakuntien diakonia-asiakkaita, D-asemien kokemusasiantuntijoita, maahanmuuttajanuoria, alaikäisiä turvapaikanhakijoita, syrjäytymisvaarassa olevia nuoria ja ihmisiä, jotka ovat selviytyneet erittäin vaikeista lapsuuskokemuksista.

Ratkaisuja köyhyyteen ja eriarvoistumiseen

Hyvinvointiyhteiskunnan murros, kamppailu yhä vähenevistä yhteisistä varoista osuu kipeästi köyhään kansanosaan. Torilla tavataan -työpajassa, Alppilan kirkon brunssilla, köyhyysasiantuntijat ja poliittiset päättäjät etsivät ratkaisuja köyhyyteen ja eriarvoistumiseen pöytäkunnittain. Pöytäpuheita pitävät muun muassa eduskunnan köyhyysryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto ja tutkija Jouko Karjalainen (THL). Järjestäjinä Kallion seurakunta, Kirkko Helsingissä diakonian vaikuttajat ja Diakonissalaitoksen kansalaistoiminta. Loppukeskustelu on yleisölle avoin Alppilan kirkossa la 28.10. klo 14–15.

Myötätuntoa ja keskinäistä kunnioitusta

Työpajassa Tulevaisuuden toivot työstetään rasismia ja radikalisaatiota. Alaikäiset turvapaikanhakijat, maahanmuuttajat ja Kallion nuoret tutustuvat toisiinsa ja laativat ratkaisuja, miten torjua vihan ja epäluulon puhkeaminen väkivallaksi ja estää nuorten radikalisoituminen.

Millaisia keinoja löytyy myötätunnon ja keskinäisen kunnioituksen lisäämiseksi eri uskontoa ja kulttuuria edustavien nuorten kesken? Mitä ratkaisuja yhteiskunnassa tarvitaan, jotta nuori luottaa tulevaisuuteen ja voi kasvaa vastuulliseksi aikuiseksi? Fasilitoivina asiantuntijoina työpajassa ovat CMI:n Irak-ohjelman johtaja Hussein Al-Taee ja Kirkon Ulkomaanavun projektikoordinaattori Milla Perukangas sekä Kallion seurakunnan pappi Laura Huovinen.
Järjestäjinä Kallion seurakunta, SPR:n Uudenmaan piiri, R3-maahanmuuttajanuoret sekä Kirkon Ulkomaanapu. Loppukeskustelu on yleisölle ja medialle avoin la 11.11. Alppilan kirkossa klo 15–16.

Kolmas työpaja Totuus, tehtävä ja toipuminen -keskittyy traumoista selviytymiseen.

Kirkkopäivät, Sovinto 100, Kallion kirkossa 19.–21.1.2018, järjestäjinä Kirkkopalvelut, Kallion seurakunta, Kirkko Helsingissä.

Lisätietoa: www.sovinto100.fi