Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2017 > 11 >

Malmin hautausmaa valittiin vuoden hautausmaaksi

Malmin hautausmaa valittiin vuoden hautausmaaksi

01.11.2017 09:01 / päivitetty 01.11.2017 09:57

Vahtimestari Christa Laine työskentelee Pohjoismaiden toiminnallisesti suurimmalla hautausmaalla eli Malmin hautausmaalla. Se on hiljattain valittu vuoden hautausmaaksi 2017 Suomen Hautaustoimistojen Liitto ry:n järjestämässä vuosittaisessa kilpailussa.

Kilpailun tarkoituksena on kiinnittää huomiota seurakuntien ja hautaustoimistojen yhteistyöhön sekä omaisten mahdollisimman hyvään palveluun. Palkinto annetaan seurakunnalle tai hautausmaalle, jonka henkilöstön suhtautuminen omaisiin on ollut surussaan eläviä omaisia tukevaa, ystävällistä ja myötäelävää.

– Omat tunteet pitää laittaa tässä työssä off-asentoon, jotta voimme olla omaisille läsnä ja tukea heitä surussaan. Emme tuo itseämme esille, vaan toimimme taustalla. Työmme on onnistunut, jos omainen ei edes muista meitä jälkeenpäin, kertoo Christa Laine.

Hyvä yhteistyö tärkeää eri toimijoiden kesken

Malmin saaman palkitsemisen yhtenä perusteena on myös rakentava ja hyvä yhteistyö hautausmaan ja hautaustoimistojen kesken. Hautaustoimistojen liitto perusteli palkinnon myöntämistä Malmin hautausmaalle hyvällä yhteistyön hengellä niin hautaustoimiston edustajia kohtaan kuin myös palkitun hautausmaan henkilöstön kesken. Valintaperusteissa korostettiin myös joustavuutta asioiden hoidossa.

– Varmasti perusteina ovat olleet toiminnan sujuvuus, yhteistyö muurien sisäpuolella ja hautaustoimistojen kanssa. Vaikka hautaustoimistot ovat erilaisia, ovat toimintatavat samanlaisia. Pystymme pitämään yhteyttä puolin ja toisin ja yhteistyön tärkeys korostuu. Meillä on myös täällä hyvä yhteishenki ja se varmasti välittyy myös omaisille.

Lisäksi Malmin hautausmaan mentaliteettina on "omaiset edellä", minkä pitääkin olla avainasemassa aina hautaukseen liittyviä tehtäviä hoidettaessa. Vaikka Malmin hautausmaa on Pohjoismaiden suurin hautausmaa, kiire ei näy ulospäin, vaan toimitaan sujuvasti ja ystävällisesti sekä kaikki toimijat huomioivasti, todetaan myös palkinnon perusteluissa.

Eniten siunaustilaisuuksia on lauantaisin

Hautauksia on tasaisesti ympäri vuoden, eniten siunaustilaisuuksia järjestetään lauantaisin. Silloin kolmessa kappelissa voin maksimissaan olla yhteensä 16 siunaustilaisuutta ja enintään 11 uurnanlaskua.

– Yhteistyöllä luodaan kiireettömyyden tunne. Jos siunaustilaisuus venyy, tulevat kaikki työkaverit auttamaan kappelin valmistelussa seuraavaa tilaisuutta varten. Kaikki tilaisuudet ovat meille yhtä tärkeitä.Jokainen suree omalla tavallaan

Jokainen suree omalla tavallaan

Laineen työhön kuuluvat muun muassa siunaustilaisuuksien valmistelu, arkku- ja uurnasaattueiden hoito ja vainajien näyttö. Osa haluaa nähdä vainajan vielä viimeisen kerran, mutta eivät kaikki.

– Jokainen suree omalla tavallaan ja on monta eri tapaa hyväksyä läheisen poismeno. Joitakin vainajan katsominen auttaa sisäistämään asian, mutta tämäkin on jokaisella omanlaisensa.

Pyhäinpäivä ja varsinkin joulu tuovat paljon omaisia hautausmaalle kynttilöitä sytyttämään ja edesmenneitä rakkaitaan muistelemaan. Malmin hautausmaalla on kaksi muistelupaikkaa menneiden sukupolvien muistolle, jonne voi jättää kynttilän muualle haudatun omaisen muistoksi. Pyhäinpäivänä ja jouluna ne ovat yhtenä kynttilämerenä.

– Sen toivoisin haudoilla kävijöiden kuitenkin muistavan pyhäinpäivänä, että meillä on täällä sitä edeltävänä päivänä samoin kuin jouluaaton aattona normaali toiminta käynnissä eli siunaustilaisuuksia. Arkku- ja uurnasaattueet ovat ensisijalla, joten autoja ei voi jättää minne tahansa.

Sirpa Patronen

Christa Laine työskentelee vahtimestarina Pohjoismaiden toiminnallisesti suurimmalla hautausmaalla eli Malmilla. Kuva: Esko Jämsä