Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2017 > 10 >

Monikulttuurinen päiväkeskus avattu

Monikulttuurinen päiväkeskus avattu

04.10.2017 16:17 / päivitetty 05.10.2017 14:03

Kirkko Helsingissä tekee laajasti yhteistyötä paperittomien hyväksi. Uusimpana tukimuotona kirkko on mukana tällä viikolla avautuneessa Helsingin Monikulttuurisessa päiväkeskuksessa. Keskukseen ovat tervetulleita kaikki päivätoiminnasta kiinnostuneet asiakkaat, mutta erityisesti siellä huomioidaan turvapaikanhakijoiden ja paperittomien tarpeet.

Päiväkeskus on auki tiistaista perjantaihin klo 12-16. Henkilökunta ja vapaaehtoiset auttavat paperittomia esim. viranomaisasioinnissa, ohjaavat eteenpäin hätämajoitukseen ja Helsingin palveluihin sekä antavat tukea ja neuvontaa esim. lääkäriin hakeutumisessa.

Päiväkeskuksen toiminnassa on Helsingin seurakuntayhtymän lisäksi mukana Suomen Punaisen Ristin ja Sininauhasäätiön työntekijöitä ja vapaaehtoisia. Työntekijät pystyvät auttamaan eri kielialueilta tulevia asiakkaita mm. arabiaksi, somaliksi ja dariksi.

- Yhteistyö on elinehto, sillä yksinään meillä kaikilla on pienet resurssit. Esimerkiksi Sininauhasäätiön darinkielinen työntekijä avustaa asiakkaita laajemmaltikin samoin kuin Suomen "viranomaiskieltä" hyvin taitava voi olla avuksi. Yhteistyöllä päästään kokonaisvaltaiseen auttamiseen, Sininauhasäätiön projektipäällikkö Veera Vilkama sanoo.

Vilkama kertoo, että asiakkaat ovat huolissaan ja ahdistuneita tilanteestaan. Heitä pelottaa, miten heidän oleskelulupaprosessissaan käy.

- Riittämättömyys on meille työntekijöille tuttu tunne. Tässä työssä olisi melkein oltava lakimies ja ihmisoikeusasiantuntija. Ihmiset eivät tiedä, missä vaiheessa heidän prosessinsa on. Yhteiskunnan oikeusavun leikkaaminen näkyy työssämme, Punaisen Ristin monikulttuurisuustoiminnan kehittäjä Eva Kuhlefelt mainitsee.

Päiväkeskuksen toimijat toteavat, että paperittomien tavoittaminen voi olla vaikeaa, koska heidän luottamuksensa viranomaisia kohtaan on heikko. - Tärkeä tehtävämme on toivon ylläpitäminen, he sanovat.

Tekeminen on tärkeää

Monikulttuurisessa päiväkeskuksessa on tarjolla kahvia ja teetä. Suunnitteilla on mm. kieliklubi, erilaisia luovia työpajoja ja kulttuuritapahtumia. Viikko-ohjelma elää koko ajan, ja tarkoituksena on kuunnella asiakasryhmistä nousevia toiveita.

– Tavoitteena on paikka, jossa erilaiset ihmiset voivat kohdata. Haluamme luoda tilan, jossa voi tehdä jotakin, koska oman toiminnallisuuden säilyttäminen on erityisen tärkeää silloin kun ei voi tehdä töitä eikä käydä koulua. Kun pääsee tekemään jotakin, pääsee hetkeksi irti pään sisällä vellovista asioista, erityisdiakonian Ristin suojassa -projektin työntekijä Nora Repo toteaa.

Päiväkeskuksessa silmää ilahduttaa iloinen värimaailma. Keskuksen luovaan toteutukseen ovat osallistuneet kuvataiteilija Johanna Raekallio ja arkkitehti Inari Virkkala. Kierrätyksenä ja kirpputorilta saadut kalusteet on maalattu talkoilla kirkkain värein.

Revon mukaan talkoolaisina on häärinyt joukko asiakkaita sekä uusia ja vanhoja vapaaehtoisia. - Vapaaehtoisemme ovat hyvin eri-ikäisiä. Aina ei yhteistä kieltäkään ole ollut. Silti kaikille löytyy oma tehtävä, ja jokainen voi kokea tehneensä jotakin arvokasta.

Paperittomien määrää Suomessa ei tiedä tällä hetkellä kukaan. Oletettavasti määrä on kasvamassa syksyn ja talven kuluessa. – Helposti luullaan, että kyse on ihmisistä, jotka ovat saapuneet Suomeen vuonna 2015 tai sen jälkeen. Lainsäädännön muuttumisen takia paperittomina on kuitenkin myös ihmisiä, jotka ovat olleet täällä pitkään, mutta eivät saa jatkoa oleskelulupaansa, Repo täsmentää.

"Yhteistyö on elinehto, sillä meillä jokaisella on yksinään pienet resurssit", sanovat projektityöntekijä Nora Repo (vas.) Helsingin seurakuntayhtymästä sekä Sininauhasäätiön vapaaehtoistyön koordinaattori Soile Bar-Yosef, darinkielinen työntekijä Friba Majeed ja projektipäällikkö Veera Vilkama ja Punaisen Ristin monikulttuurisuustoiminnan kehittäjä Eva Kuhlefelt. Keskusta on maalattu talkoilla värikkääksi.