Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2017 > 10 >

Reformaationäyttely tuo yleisön nähtäville Agricolan Uuden testamentin ja muuta varhaiskirjallisuutta

Reformaationäyttely tuo yleisön nähtäville Agricolan Uuden testamentin ja muuta varhaiskirjallisuutta

13.10.2017 11:11 / päivitetty 16.10.2017 12:22

Reformaation merkkivuosi huipentuu Reformaatio 500 -näyttelyyn Helsingin tuomiokirkon kryptassa 22.10.–5.11. Näyttelyssä on esillä ainutlaatuisia teoksia, joiden avulla käydään läpi reformaation vaiheita ja vaikutuksia.

Näyttelyssä on reformaation lisäksi esillä kokonaisuuksia, jotka käsittelevät jumalanpalveluselämää, kansanopetusta sekä lähetystä ja kansainvälisyyttä unohtamatta musiikkia ja yhdessä laulamista. Kryptan näyttelyn on toteutettu yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan oma pappi, teologian tohtori ja virsitutkija Suvi-Päivi Koski on ollut ideoimassa näyttelyä ja suunnittelemassa siellä esillä olevien reformaatioesineiden kokonaisuutta.

Hän iloitsee myös yhteistyökumppaneiden, kuten Kansalliskirjaston ja Saksan lähetystön panoksesta. Martti Lutherin johtamassa Wittenbergin yliopistossa oli opiskellut myös Suomen oma reformaattori Mikael Agricola.

Kosken mukaan näyttelykävijöillä on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä muun muassa Agricolan suomentama Uusi testamentti, Se Wsi testamentti (Tukholma 1548). Näyttelyssä voi nähdä myös Agricolan teoksen Rucouskiria Bibliasta (Tukholma 1544) ja varhaisimman suomenkielisen Raamatun, Biblia: se on: coco pyhä Ramattu, suomexi (Tukholma 1642).

Kansallisesti merkittävien löytöjen äärellä

Virsitutkijana Koski teki itse hiljattain kansallisesti merkittävän harvinaislöydön Saksasta. Se julkistettiin Kansalliskirjastossa joulukuussa 2015. Myös tämä löytö, varhaisin kokonaisena säilynyt suomenkielinen virsikirja ja varhaisin Lutherin Vähä katekismuksen suomennos, on kopion muodossa esillä näyttelyssä. Alkuperäisteokset Yxi Vähä Suomenkielinen wirsikiria ja Catechimus on painettu Rostockissa vuonna 1607.

- Löydön tein tutkiessani 1650-luvulla painettua suomenkielistä miniatyyrivirsikirjaa. Lisämateriaalia hakiessani silmiini osui hämmästyttävä vuosiluku 1607. Aloin selvittää sitä ja tähän se salapoliisityö johti, Koski kertoo.

Kosken löytämän suomenkielisen virsikirjan ja Vähä katekismuksen alkuperäisteos on Dresdenin valtion ja yliopiston kirjastossa. Kosken mukaan varhaisen suomenkielisen kirjallisuudenkin kannalta sen ja yhtä lailla harvinaisuudeksi paljastuneen katekismuksen merkitys on huomattava. Hän kertoo löydöstään tarkemmin näyttelyn oheisohjelmaan kuuluvalla luennolla torstaina 2.11. klo 18 alkaen.

Maan ääriin saakka

Kävijälle tarjoutuu mahdollisuus maantieteellisen seikkailuun, sillä mukana näyttelyesineistössä on hieman materiaalia kaikilta muilta mantereita paitsi Australiasta ja Etelämantereelta. Ruotsin- ja saksankielisistä teoksista vitriineissä näyttelyvieraiden nähtävillä on mm. ensimmäinen ruotsinkielinen Uusi testamentti ja Lutherin kääntämä saksankielinen koko Raamattu 1500-luvulta. Koski muistuttaa siitä, miten tärkeää on saada lukea Raamattua omalla kielellään.

- Uuden testamentin ja Raamatun käännökset eri kielille ovat olleet erittäin merkittäviä kussakin maassa myös kirjakielen kehittymisen kannalta. Näyttely osoittaa, että tätä työtä jatketaan edelleen eri puolilla maailmaa, hän sanoo.

Arki-iltaisin pidettävät näyttelyn oheisluennot valottavat reformaation kehitystä ja merkitystä Saksassa, Suomessa ja globaalistikin. Niistä vastaavat Kosken lisäksi prof. Andrea Strübind (Saksa), dosentti Tuija Laine, prof. emer. Simo Heininen, FT Mika Hakkarainen, tuomiorovasti Matti Poutiainen ja dosentti Esko M. Laine.


Reformaatio 500 -näyttely on nähtävillä Helsingin tuomiokirkon kryptassa 22.10.-5.11. Näyttelyn avajaiset ovat su 22.10. klo 10 alkavan messun jälkeen, n. klo 12. Näyttely on avoinna joka päivä klo 11–17. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Näyttelyyn voi tilata maksuttoman opastuksen arkisin klo 10-11 välille, varaukset: niina.savolainen@evl.fi.

Café Reformaatio palvelee näyttelykävijöitä ma–la klo 11–17 ja su klo 12–17. Tarjoilusta vastaa Cantores Minores -kuoron vanhempainyhdistys. Kryptaan pääsee Kirkkokatu 18:sta tai hissillä Tuomiokirkon kirkkosalista.

Näyttelyä ovat tehneet yhteistyössä Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kanssa Kansalliskirjasto, Helsingin yliopiston kirkkohistorian osasto, Saksan suurlähetystö, Suomen Pipliaseura, Suomen Lähetysseura, Helsingin seurakuntayhtymä, Helsingin kaupunginmuseo, Lasten keskus ja Kirjapaja sekä Cantores Minores -vanhempaintoimikunta.

Näyttelyn lisäksi reformaation merkkivuotta vietetään Tuomiokirkolla myös jumalanpalvelusten, musiikin, luentojen ja nukketeatterin merkeissä.

Kaikki tapahtumat löydät täältä