Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2017 > 09 >

Haastattelussa Elina Koivisto

Haastattelussa Elina Koivisto

26.09.2017 09:57 / päivitetty 27.09.2017 10:08

Elina Koivisto on Paavalin seurakunnan pappi ja tulevana viikonloppuna järjestettävän Puhkea Kukkaan –konferenssin koordinaattori. Haastattelussa Elina kertoo omista näkökulmistaan papin työhön ja Puhkea Kukkaan –tapahtumaan liittyen.

Kerro hieman työhistoriastasi ja miltä tuntuu olla takaisin Paavalissa?

Papin työhön minulla on ollut voimakas kutsumus. Nyt olen ollut pappina 19 vuotta. Aloitin Riihimäellä, sen jälkeen olen työskennellyt Luulajassa Ruotsissa, sekä Vaasassa ruotsinkielisessä ja suomenkielisessä seurakunnassa. Lokakuussa tulee täyteen kymmenen vuotta siitä, kun olen aloittanut täällä Paavalilla. Olen sitten välissä ollut hoitovapaalla ja lisäksi kahdeksan kuukautta Petrus Församlingenilla.

Pääaineeni teologisessa tiedekunnassa oli uskontopedagogiikka ja olenkin tähän mennessä tehnyt urani lapsi- ja perhetyön pappina. Lisäksi olen tehnyt myös viestintää ja naistyötä. Nyt on vuorossa taas uutta, eli toimin jatkossa aikuistyön pappina. Siirtyminen aikuistyön painotukseen tuntuu mukavalta, vaikka tällä hetkellä päällimmäisenä mielessäni on Puhkea Kukkaan –konferenssiin liittyvät asiat. Siirtyminen takaisin Paavaliin on ollut mukavaa, vanhaan on aina helppo palata. Papin työssä mielestäni antoisinta ihmisten kohtaaminen ja Jumalan todellisuuden tuominen ihmisten elämää.

Olet Puhkea Kukkaan-tapahtuman koordinaattori. Kerro hieman siitä, miten kiinnostuksesi naisten kanssa tehtävään työhön on herännyt ja mitä Puhkea Kukkaan pitää sisällään?

Minua on aina kiinnostanut ihmissuhteisiin liittyvät asiat. Olen myös järjestänyt naisten ryhmiä jokaisella paikkakunnalla, missä olen työskennellyt.

Puhkea Kukkaan on ollut jo pidempi projekti. Viime syksystä lähtien järjestettiin naisten brunsseja, ja nyt toteutuu ensimmäinen konferenssi. Puhkea Kukkaan -tapahtuman tarkoituksena on tehdä sellaista nykyaikaista toimintaa naisille, joka huomioisi naisen kokonaisvaltaisesti, eli fyysisen, henkisen ja hengellisen puolen kautta. Siihen liittyy myös vapaaehtoisten näkökulma, pyrimme tätä kautta myös aktivoimaan naisia ottamaan vastuuta ja toimimaan vapaaehtoisena seurakunnassa. Eli konferenssin jälkeen minuun voi olla yhteydessä ja kertoa, millaisesta vapaaehtoistyöstä olisi kiinnostunut.

Puhkea Kukkaan on siis hyvinvointitapahtuma, missä käsitellään erilaisia naisen elämään liittyviä teemoja. Tapahtumaan sisältyy monipuolista ohjelmaa, kuten tanssia, draamaa, luentoja, musiikkia ja messuja. Aluksi tapahtumaa toteutettiin vapaaehtoisporukalla, mutta konferenssiin saimme rahoituksen Helsingin seurakuntayhtymältä. Tämä on toteutettu kolmen seurakunnan yhteistyössä, eli Paavalin seurakunta, Kallion seurakunta ja Petrus församlingen ovat tässä päätoimijoina. Projekti on kaksikielinen; ruotsinkielinen ohjelma toteutetaan Alppilan kirkossa.

Puhkea Kukkaan –konferenssin ideana on saada naiset hyväksymään itsensä. Lisäksi tarkoituksena olisi, että naiset löytäisivät ja ottaisivat omat lahjansa sekä taitonsa käyttöön. Konferenssissa myös pyritään siihen, että arvostetaan toisia naisia. Tapahtumassa on myös uuden sukupolven puhujia. Teemoihin kuuluu kaikenlaisen syrjinnän ja hyväksikäytön vastustaminen, esimerkiksi Eva Biaudet tulee puhumaan ihmiskaupasta. Hyväntekeväisyys on tärkeä osa projektia, muun muassa maksullisesta iltatilaisuudesta puolet tuotosta menee World Visionin toimintaan. Puhkea Kukkaan ei tarkoita sitä, että "tule vielä paremmaksi", vaan nimenomaan on tarkoitus huomioida, kuinka kokonaisvaltaisen kaunis, riittävä ja hyvä ihminen on juuri sellaisena, kuin hän on.

Puhutteleeko sinua jokin tietynlainen teologia tai Raamatunkohta?

Lempiraamatunkohtia on monia. Yhtenä esimerkkinä on juuri Puhkea Kukkaan –tapahtumankin yhteydessä käytetty "Katso, minä luon uutta, nyt se puhkeaa esiin - - ettekö huomaa?"(Jes.43:19). Kirjallisuudessa minua puhuttelee muun muassa John Ortberg ja monet ruotsalaiset teologit. Olen aika lapsenuskoinen ja Jumalan johdatukseen uskova. Vaikka aina Jumalan suunnitelma ei ole selkeä, minulla on pohjimmiltaan syvä luottamus Jumalan suuruuteen ja hänen suunnitelmiensa suuruuteen. Jumalan rakkaus on se mitä haluan tässä työssä tuoda esille.