Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2017 > 09 >

Kallion kirkossa vietetään Dylan-messu ja keskustellaan Bob Dylanin musiikista

Kallion kirkossa vietetään Dylan-messu ja keskustellaan Bob Dylanin musiikista

18.09.2017 13:52 / päivitetty 18.09.2017 13:53

Dylan-messu ja keskustelutilaisuus vietetään folktrubaduurin, rockprofeetan ja kirjallisuusnobelistin eli Bob Dylanin aarteiden äärellä torstaina 21.9. Kallion kirkossa, Itäinen papinkatu 2, kello 18.

Yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä Bob Dylan (s. 1941) on antanut suuren määrän hienoja kappaleita ihmisoikeusaktivisteille ja muiden edistyksellisten poliittisten liikkeiden jäsenille. Hän on myös tehnyt paljon hengellisiä lauluja niin ns. kristillisen vaiheensa (1979–1981) aikana kuin sitä ennen ja sen jälkeen.

Professori Christopher Ricksin (s. 1933) mukaan hänen kaikki sanoituksena liikkuvat seitsemän kuolemansynnin aihepiirissä. Joka tapauksessa riippumattoman taiteilijan erivapauksia täysimääräisesti käyttänyt Dylan on kutakuinkin mahdoton tapaus määriteltäväksi ja ennustettavaksi.

Hänen kirjoituksensa ja sävellyksensä ovat silti pitkälti arkista populaarikulttuuria ja jo usean sukupolven jokapäiväistä leipää kaikkialla maailmassa. Ainutlaatuinen Dylan-messu keskittyy tuotannon uskonnollis-yhteiskunnallisiin ulottuvuuksiin: kuullaan kahdeksan teosta uusina sovituksina. Messun jälkeen tuoreimman Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittaneen bardin luomusten ja niiden merkitysten pohtimista ja versiointia jatketaan kahvilan puolella.

Messu Kallion kirkossa torstaina 21. syyskuuta 2017 kello 18 ja heti sen perään musiikillinen keskustelutapahtuma Café Sonckissa kirkon kivijalassa.

Saarna ja juonto pastori Mari Mattsson, asiantuntija filosofi Jarkko S. Tuusvuori. Musiikista vastaavat Tommi Niskala, Ville Salminen, bändi ja kuoro. Vapaa pääsy.

Miksi uppouduit Dylaniin, Jarkko S. Tuusvuori?

"Lapsena tiesin jotain hataraa hänen 60-luvun aikaansaannoksistaan. Nimi ja ääni jäivät mieleen. Mutta vasta 80-luvun Dylan – yhdistelmä ajanmukaista ja epäajanmukaista soundia, pikemminkin lisääntynyttä kuin vähentynyttä sanomisen halua ja kykyä sekä kummalliset ideologiset käänteet ja mahdottomat poliittiset näkemykset – houkutteli ottamaan tarkempaa selkoa. Dylanin rakkauslaulut ovat lähimpänä sydäntä, nekin usein ennemminkin vaivaavia ja häiritseviä kuin mitään kivettynyttä.

En ole musikologi enkä kirjallisuustieteilijä. Mutta filosofina ja tietokirjailijana kiinnostunut esimerkiksi pop- ja kansanmusiikin käsitteellisistä ja historiallisista yhteyksistä sekä ylimalkaan yleistajuisuudesta ja kaikille yhteisen tai avoimen kulttuurin ilmiöistä. Yhdessä PopJazz-konservatorion musiikinopettajan Tommi Pajun kanssa olemme käyneet pääkaupunkiseudun kirjastoissa puhumassa Dylanista.

Nobelistin töissä Jumala, Jeesus, Raamattu ja muut juutalais-kristillisen tradition perusainekset figuroivat mietityttävällä tavalla. Juteltuamme asiasta Mari ehdotti messua. Tajusin olla toppuuttelematta. Niinpä pääsin tekemään erikoistapahtumakäsikirjoitusta ja auttamaan parhaani mukaan messun toteuttamisessa."