Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2017 > 08 >

Helsingin piispaa valitaan keskiviikkona 16.8.

Helsingin piispaa valitaan keskiviikkona 16.8.

08.08.2017 09:56 / päivitetty 21.08.2017 10:59

Helsingin piispanvaalien ensimmäinen äänestyspäivä on keskiviikkona 16.8. Ellei kukaan ehdokkaista, eli Jaana Hallamaa, Kaisamari Hintikka ja Teemu Laajasalo, saa yli puolta äänistä, toinen äänestyskierros pidetään perjantaina 1.9.

Piispaehdokkaita eli sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaata (s. 1958), Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri Kaisamari Hintikkaa (s. 1967) sekä Kallion seurakunnan kirkkoherraa ja Helsingin seurakuntayhtymän johtajaa Teemu Laajasaloa (s. 1974) ehtii vielä kuulla kahdessa tilaisuudessa.

Piispaehdokkaat keskustelevat HS:n toimittaja Noona Bäckgrenin johdolla Sanomatalolla, Töölönlahdenkatu 2, maanantaina 14.8. kello 17–19.

Siioninvirsiseurat puolestaan järjestetään Helsingin Seuratuvalla, Salomonkatu 17 D, vaaleja edeltävänä päivänä eli tiistaina 15.8. kello 18.

Mahdollista toista vaalikierrosta ennen järjestetään vielä yksi vaalipaneeli perjantaina 25.8. Mikael Agricolan kirkko, Tehtaankatu 23, kello 18–20.

Mitä ehdokkaat pitävät piispan virassa tärkeänä?

Kaikille ehdokkaille on esitetty kysymys, mitä pitävät piispan virassa tärkeänä. Näin ehdokkaat ovat vastanneet:

Jaana Hallamaa: "Piispa tukee seurakuntia evankeliumin palveluksessa, edistää kunnioittavaa yhteyttä ja pyrkimystä ykseyteen Jeesuksessa Kristuksessa ja antaa kasvonsa hiippakunnan toimintana toteutuvaan ryhmäkuvaan."

Kaisamari Hintikka: "Piispan viran tärkein tehtävä on vaalia kirkon ykseyttä. Ilman ykseyttä kirkko ei voi hoitaa perustehtäväänsä. Piispanviran toinen tärkeä tehtävä onkin tukea seurakuntia ja niiden työntekijöitä kirkon perustehtävässä – evankeliumin julistamisessa ja sakramenttien jakamisessa. Piispainkokouksen jäsenenä piispa vastaa myös siitä, että luterilainen kirkko Suomessa elää kirkkona yhteydessä muihin kirkkoihin, Suomessa ja maailmalla. Piispa on yhdessä kaikkien kastettujen kristittyjen kanssa kirkon kasvot, ääni, korvat ja kädet tässä maailmassa."

Teemu Laajasalo: "Piispan pitää puhua Jeesuksesta. Virassa tärkeää on tukea ja rohkaista pappeja, luottamushenkilöitä sekä kaikkia työntekijöitä ja seurakuntalaisia omissa tärkeissä tehtävissään. Piispan virassa pitää toimia kirkon ykseyden puolesta."

Äänestäminen käytännössä

Vaaliliput on postitettu äänioikeutetulle papille, lehtorille ja maallikoille. Äänestäminen tapahtuu joko ennakkoon postitse tai viemällä äänestyslippu keskiviikko 16.8. kello 13 oman rovastikunnan vaalikokoukseen.

Helsingin hiippakunnassa on kuusi rovastikuntaa:

Tuomiorovastikunta, johon kuuluvat Helsingin tuomiokirkkoseurakunta sekä Kallion, Lauttasaaren, Paavalin, ja Töölön seurakunnat. Lääninrovastina on tuomiorovasti Matti Poutiainen.

Huopalahden rovastikunta, johon kuuluvat Haagan, Kannelmäen, Meilahden, Munkkiniemen ja Pitäjänmäen seurakunnat. Lääninrovastina on Kannelmäen seurakunnan kirkkoherra Sakari Enrold.

Malmin rovastikunta, johon kuuluvat Malmin, Oulunkylän ja Pakilan seurakunnat. Lääninrovastina on Oulunkylän seurakunnan kirkkoherra Ulla Kosonen.

Vartiokylän rovastikunta, johon kuuluvat Herttoniemen, Mikaelin, Roihuvuoren, Vartiokylän ja Vuosaaren seurakunnat. Lääninrovastina on Vartiokylän seurakunnan kirkkoherra Jukka Pakarinen.

Vantaan rovastikunta, johon kuuluvat Hakunilan, Hämeenkylän, Korson, Rekolan, Tikkurilan ja Vantaankosken seurakunnat. Lääninrovastina on Hämeenkylän seurakunnan kirkkoherra Jukka Nevala.

Porvoon rovastikunta, johon kuuluvat Askolan, Lapinjärven suom., Loviisan suom., Myrskylän, Pornaisten, Porvoon suom., Pukkilan, Ruotsinpyhtään ja Sipoon suom. seurakunnat. Lääninrovastina on Porvoon suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Heikki Hakamies.

Jos vaalilippua ei ole tullut ja olet äänioikeutettu, ota yhteys lääninrovastiisi.

Katso lisätietoa piispanvaaleista Helsingin hiippakunnan vaalisivuilta.

Piispaehdokkaiden äänestysnumerot näkyvät kuvassakin, Kaisamari Hintikkaa äänestetään numerolla 4, Jaana Hallamaata numerolla 3 ja Teemu Laajasalon numero on 2.