Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2017 > 08 >

Musiikkia ja keskiajan tunnelmaa kirkoilla Taiteiden yössä

Musiikkia ja keskiajan tunnelmaa kirkoilla Taiteiden yössä

17.08.2017 09:16 / päivitetty 17.08.2017 10:29

Taiteiden yönä torstaina 24.8. Helsinki täyttyy musiikista ja taidetapahtumista. Myös seurakunnat ovat menossa mukana ja elokuun iltana kuullaan monipuolista musiikkia useissa Helsingin kirkoissa. Taiteiden yönä juhlitaan Paavalinkirkon pihalla myös reformaation juhlavuotta keskiaikajuhlilla.

Ratsastusta, kasvomaalausta ja tulitaidetta keskiaikajuhlilla

 • Taiteiden yönä matkataan Paavalinkirkon pihalla 1500-luvulle Lutherin ja Agricolan aikaan. Kello 18–21 pidettävässä keskiaikajuhlassa riittää nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille. Ohjelmassa on muun muassa keskiajan tanssiesityksiä ja musiikkia, tanssin opetusta, talutusratsastusta, askartelua, kasvomaalausta sekä keskiajan kepparirata. Lisäksi keskiajan tunnelmaan voi tutustua myös reformaatiosta ja 1500-luvun Helsingistä kertovassa näyttelyssä. Keskiaikaohjelman päättää Tulikansan tuliesitys. Sateella osa ohjelmasta pidetään sisätiloissa.

 • Lisäksi kirkkosalissa on kuorokonsertteja kello 18–22. Konsertit päättää Suomen Laulu. Paavalinkirkon puistossa Stadin Slangi ry ja muut alueen toimijat järjestävät ohjelmaa, slangimusaa ja visailua. Tapahtuma on maksuton.

Kirkot täyttyvät musiikista ja äänimaailmoista

 • Tuomiokirkon perinteisessä kuorokavalkadissa kuullaan taiteiden yön iltana eri-ikäisiä laulajia. Illan aloittaa kello 19 Tuomiokirkon poikakuoro Cantores Minores. Muut esiintyjät: Kello 19.30 Dominante, 20 Kilven Kuoro, 20.30 Kampin laulu, 21 Hiljaa Ensemble, 21.30 Cantabile ja 22 SonorEnsemble. Kuorokavalkadiin on vapaa pääsy.

 • Kampin kappeliin voi pysähtyä Narinkkatorin vilinästä kuuntelemaan lyhyitä pianokonsertteja. Norjalainen Anthoni Hætta soittaa kappelissa kolme 15 minuutin pianokonserttia kello 19, 20 ja 21. Nuori norjalainen muusikko on yksi Amos Andersonin Generation 2017 taiteilijoista ja hänen intohimonsa on saamelainen musiikki. Kappeli on auki poikkeuksellisesti kello 22 saakka. Vapaa pääsy.

 • Mikael Agricolan kirkossa kello 19 You Raise Me Up -konsertin aloittaa kanttori Pentti Ingerön. Urkusoolot vievät kuulijan muun muassa Star Wars -elokuvasta tuttuihin fantasia- ja scifimaailmoihin.
  Lisäksi Cathedral Band -yhtye esittää Pentti Ingerön säveltämää musiikkia. Laulujen aiheet käsittelevät ystävyyttä, elämää, rukouksia ja rakkautta unohtamatta Suomi 100 -juhlavuoden teemaa.
  Yhtyeessä soittavat Pentti Ingerö, pilliurut, laulu, klassinen ja banjokitara sekä ukulele, Pauli Halme, sähkö- ja lap steel kitara, Antero Priha, trumpetti ja flyygelitorvi, Hannu Rantanen, kontra- ja sähköbasso, sekä Jartsa Karvonen, lyömäsoittimet. Konsertin äänentoistosta, visuaalisesta suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Vili Lahti. Konserttiin on vapaa pääsy, ohjelma maksaa 8 euroa.

 • Vanhankirkon täyttää tangon tunnelma kello 20.30. Latinosäveliä soittavat kirkkomusiikin ammattilaiset ja kanttorit ympäri pääkaupunkiseutua. Myös yleisö pääsee mukaan laulamaan poikkitaiteellisessa illassa. Cantores Tangores -konserttiin on vapaa pääsy.

 • Temppeliaukion kirkossa kuullaan illan aikana erilaisia äänimaailmoita. Kello 19 ja 20 Sid Hille improvisoi äänimaisemia virsien, kansanlaulujen ja omien sävellyksien pohjalta käyttäen pianoa, sähköpianoa ja elektroniikkaa. Rasmus Hedlund tarjoaa kello 21 äänikokemuksen, jonka meditatiivinen kokonaisuus koostuu äänimatoista, melodioista, sähköllä luodusta signaalista ja nauhoitetuista luontoäänistä. Kirkko on tunnelmavalaistu illan ajan ja konsertteihin on vapaa pääsy.

 • Töölön kirkko täyttyy kansainvälisestä gospelmusiikista. Kello 19 alkavassa Tribute to Mahalia Jackson -konsertissa esiintyvät Tiina Sinkkonen, laulu, Eric-Olof Söderström, piano, Patrik Latvala, kontrabasso, ja Thomas Törnroos, rummut. Konsertti on Sweet Chariot comin´ -levynjulkaisukonsertti, jonka järjestää Tiina Sinkkonen.

 • Kallion kirkon perinteinen Urkumaraton kutsuu huikealle musiikkimatkalle sointivärien rikkaaseen maailmaan alkaen kello 19 ja jatkuen aina keskiyöhön saakka. Perinteisessä konsertissa urut ja soittajat vaihtuvat puolen tunnin välein. Urkumaratonissa esiintyvät Agnes Goerke, Miika Hartikainen, Santeri Siimes, Sirkka-Liisa Jussila-Gripentrog, Olli Pyylampi, Katariina Kopsa, Anna-Maria Lehtoaho, Olli Saari, Irina Niskala ja Pauliina Hyry. Kirkon pihalla on tarjolla kahvia, makkaraa ja muuta herkkua pientä maksua vastaan.

 • Oulunkylän vanhassa kirkossa voi Taiteiden yönä aistia soivan ikimetsän kaikuja Juurien luoja -messussa kello 19. Messussa esiintyvät Adoramus-lauluyhtye, kanttorit Mikko Helenius, piano ja bandoneon, ja Maija Pesonen-Kareinen sekä Senni Valtonen, kantele, avainviulu ja huilut. Vapaa pääsy.

 • Myös Pohjois-Helsingissä soi musiikki. Vaivauksia-konsertissa Oulunkylän kirkossa Mikko Helenius & Antti Vuori -ensemble esittää sovituksia Siionin virsistä. Mikko Helenius, kosketinsoittimet, Antti Vuori, saksofoni ja kitara. Vapaa pääsy. Malmin kirkossa esiintyy kello 20 Emeritus-kvintetti johtajanaan Aale Lindgren. Vapaa pääsy.

Paavalinkirkolla pääsee Taiteiden yönä keskiajan tunnelmaan. Kuva: Säde Kultanen