Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2017 > 06 >

Kesäkahvilat kutsuvat ohikulkijaa

Kesäkahvilat kutsuvat ohikulkijaa

15.06.2017 10:30

Seurakuntien kahvilat tarjoavat herkuttelun lisäksi musiikkia ja mukavaa yhdessäoloa.

Etsitkö paikkaa, jonne istahtaa hetkeksi pullakahville tai lounaalle? Tai nautitko musiikista, runoista ja visailusta? Tätä kaikkea tarjoavat Helsingin seurakuntien lukuisat kesäkahvilat, jotka ovat jälleen avanneet ovensa kaikenikäisille kävijöille.

Seurakuntien kahvilatoiminta on monipuolista. Osa kahviloista on auki joka päivä, ja niihin löytää tiensä helposti niin matkailija kuin helsinkiläinenkin. Tunnetuin kesäkahviloista on Helsingin tuomiokirkon Cafe Krypta, joka on auki myös viikonloppuisin. Tuomiokirkolta löytyy myös kahvin lisäksi lahjatavaroita ja matkamuistoja myyvä Cathedral Shop Tapuli. Itäisessä kantakaupungissa on Kallion kirkon tunnelmallinen kivijalkakahvila Galleria Café Sonck, jossa Aino Acte -klubi järjestää klassisen musiikin konsertteja useita kertoja viikossa.

Joissakin kesäkahviloissa voi taltuttaa suuremmankin nälän. Sekä Alppilan kirkon Autre Chose Café että Temppeliaukion kirkko myyvät arkisin lounasta.

Kahviloissa myös ohjattua toimintaa

Seurakuntien kesätoimintaan kuuluvat myös ohjelmalliset kahvilat. Monet seurakunnat järjestävät viikoittain kahvihetken, johon sisältyy hartaus. Lisäksi näissä kesäkahviloissa on myös muuta ohjattua toimintaa, kuten yhteislaulua tai jumppaa. Erityisesti musiikista pääsee nauttimaan musiikillisissa kesäkahviloissa Oulunkylän ja Käpylän kirkoissa.

Paavalinkirkon sisäpihalla kokoontuu joka viikko kuutisenkymmentä kahvilavierasta. Diakoninen kahvila tarjoaa kahvia ja pientä syötävää vapaaehtoisella maksulla. Erityistä ohjelmaa ei ole, vaan kahvin lomassa voi jutustella, lukea lehtiä tai pelata mölkkyä. Viherpeukalo saa hoitaa kirkon vierustalle viljelylaatikoihin kylvettyjä kukkia ja yrttejä tai napata kotiin lähtiessään mukaan ruohosipulia, sitruunamelissaa tai tomaatteja.

– Osa varmasti pitää siitä, ettei ole ohjelmaa, eikä tarvitse pohtia jotain, vaan voi turista omia juttuja. He löytävät porukan ja ystävystyvät, vastaava diakoniatyöntekijä Birgitta Huhtaluhta toteaa.

– Joskus kahvittelijat innostuvat pelaamaan mölkkyä niin pitkään, että virasto ehtii mennä kiinni, ja peli on palautettu oven taakse, Huhtaluhta nauraa.

Kahvilan yhteydessä on myös hävikkiruuan jakelu. From Waste to Taste -yhdistyksen kautta tuleva ruoka jaetaan kaikille halukkaille.

Vapaaehtoistyöntekijät Anja Forsman ja Sinikka Berg kokevat saavansa kahvilatoiminnasta sisältöä myös omaan arkeensa. Berg korostaa, että kirkon kahvila on auki kaikille.

Katso kaikki seurakuntien kesäkahvilat täältä: www.helsinginseurakunnat.fi/kesakahvilat

Vapaaehtoistyöntekijät Sinikka Berg (vas.) ja Anja Forsman tarjoilevat kahvia Paavalinkirkon sisäpihalla. Kuva: Meri Fager